Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přepsání domu s mými investicemi

Od: juglans® odpovědí: 34 změna:

Dobrý den,prosím o radu,nebo nějaký fígl v zákoně v následujícím.Žiji v rodinném domku již 26.let,kde jsem ani neměla nájemní smlouvu,jen jsem věděla,že závět je psaná,že jednou dům udědím.Za ty roky jsem do domu hodně investovala a vysadila spousta kěřů.Dům ale nakonec zdědil syn i přes moje varování ,že se nepovedl a již dlouho mě ničí.Prostě matku uvrtal,že mu napsala a já se to dozvěděla vlastně až od něho,že dům má.Věcné břemeno matka nenapsala,ani zmínka o vypořádání majetku,co jsem do domu investovala.Syn je psychicky nemocný,zlý a tak si to vyžírám,zakazuje mi chodit na zahradu,vyhazuje moje věci a tak různě..Rozhodla jsem se,že se odstěhuji,poněvadž klid je nadevše.Oč mi ale v dotazu jde.Vysadila jsem zde vlké množství Rhododendronů a Azalek a chtěla bych si je vzít.vím,že co je na jeho pozemku,je vlastně již jeho a dobrovolně nedá.Proto by mě zajímalo,zda jde nějak napadnout rozhodnutí matky,to že nepřipsala,že jsou tu věci,které jsou moje,abych je mohla získat?aby jste rozuměli,proč se zabývám keři,mohl by někdo namítnout at se na ně vykašlu a jdu hlavně do klidu.Jenomže já jsem vřesoviště a ony keře sázela srdcem,moc pro mne znamenají,chtěla jsem po sobě něco zanechat ,ale hodným dětem,stálo mě to mnoho usilí v jílovitém pozemku udělat vřesoviště,hluboké jámy s drenáží,obrovské množství rašeliny a já se těšila,že tohle je výsadba pro několik generací,co do životnosti keřů,když se jim vytvoří podmínky na mnoho let a né,že 20 let a dobrý..Já mu je tady nechci nechat,nezaslouží si to a chci je darovat známým za protislužbu odstěhování,poněvadž na to bych již neměla ,ale také vím,že budou keře v dobrých rukou s možností se na ně podívat.Krom keřů,můžu napadnout investice do domu?To asi né,když jsem neměla smlouvu nájemní atd,jen trvalé hlášení 26 let na svolení matky.děkuji za rady a názory.

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Juglans, vím, že máte ráda květiny. Ale nebylo by lepší už starší rostliny, které na tom místě jsou léta zvyklé, nechat, kde jsou? Pokud se stěhujete někam do domečku, kde bude okolo pozemek, jistě si časem vyberete a zasadíte něco nového. Takhle byste měla spoustu práce, možná i neshod se synem. A kdoví, zda by se starší rostliny v novém prostředí ujaly, to bývá dost nejisté.

Chápu to tedy tak, že Vaše matka Vás v dědictví přeskočila a dala domek Vašemu nehodnému synovi, tedy svému vnukovi? Maminka dosud žije? Možná by šlo, vzhledem absenci dobrých mravů u syna, aby požadovala domek vrátit zpátky. Ale bývá to svízelná cesta.

Myslete hlavně na sebe, na život v novém bydlišti, na svůj klid. Rostliny si určitě pořídíte nové, budou třeba i hezčí a budete je mít ráda. Za ty nesrovnalosti se synem to nestojí. Odejděte v klidu.

Svá zvířata bych tam nenechala. U rostlin už je to těžší, s tím bych se smířila. Jaga.

hodnocení

babuško,vím,vím...ty letité keře asi moc nepůjdou,zřejmě budou muset zůstat zde.Sázela jsem postupně,tak je jich tam i spousta menších,že by nebyl problém.Jinak ano,matka dala vnukovi.jak jsem zde zmínila,moje matka je taková,že na lidech ji nikdy nezáleželo,jen na majetku i co bude s ním po její smrti.určitě by to nezměnila jak rozhodla.

hodnocení

Bude se mi stýskat po pěstování celkově.Jdu bydlet do 1+1 bez balkonu,ale musím kokat na co mám.

hodnocení

2x
Vydědění je dost složité a navíc jste nepominutelný dědic, takže bych se obrátil na právníka a následně soud.
hodnocení

Víte já ani nevím zda jsem byla vyděděná,asi nebylo potřeba,když za života někomu dali.Jinak je to jistě složitá věc a zdejší zákony,sledují hlavně když se děti nestarají o rodiče,ale naopak,že když se rodiče nechovají celá léta dobře k dětem,na to asi moc zákon nepamatuje,ale měl by být.

Nějak není z dotazu jasné, jestli syn, její nebo váš, dědil nebo dostal dům darem ještě za života vaší matky. To jsou rozdílné věci. Jestli matka žije a dům připsala na vašeho bratra či vašeho syna, tak s tím nic moc neuděláte. Alespoň bych chtěl zpět své peníze za investici do té nemovitosti, i když právně byste to asi neustála, ale to oni neví.

hodnocení

Překlep-zdědím,né udědím:)

hodnocení

0x

Zdravím,

je to dost mrzuté, že máte takového syna. Nejsem právník, ale myslím si, že sice je možné, že byste se mohla soudně domoct toho, že by Vám syn musel vydat ty keře atd. . Myslím si tedy, že je sice možné prokázat, že ty rostliny patří Vám (i případným svědectvím známých a sousedů nebo staršími fotkami, jak pracujete na zahradě - pokud nějaké máte), ale rozhodně by to byl spor s nejistým výsledkem. Podobně pokud máte faktury za stavební práce nebo za věci, tak byste se sice mohla snažit prokázat Vaše investice do domu. Syn by možná mohl argumentovat tím, že jste se finančně nedostatečně podílela na placení plateb za vytápění atd., nebo že platby ve skutečnosti platila také Vaše matka apod. - prostě může i lhát. . Navíc, pokud je Váš syn tak mstivý, tak je riziko, že by rostliny mohl záměrně poničit.

Těžko říct,proč Vám vlastně syn zakazuje chodit na zahradu? Možná se snaží Vás tím nějak vydírat, nebo se Vám za něco mstí, nebo Vám chce prostě nějak škodit, protože má takovou povahu (diagnózu) Předpokládám, že pokud by bylo možné rostliny odvést se souhlasem Vašeho syna, tak byste sem dotaz nepsala, takže a sním asi žádná domluva možná není.

Možná že by bylo jednodušší, počkat, až syn někam odjede alespoň na několik dní (pokud tedy někam pojede) a během té doby rostliny a další Vaše věci odvést.

doplněno 23.05.21 14:23:

Možná by bylo výhodnější si přestěhovat věci jinam, ale adresu trvalého pobytu si zatím neměnit. Taky je potřeba vyřešit to, jestli si nechat posílat poštovní zásilky a dopisy na tuto Vaši adresu nebo raději jinam nebo si např. zařídit ukládání zásilek na poště. Pokud je Váš syn tak mstivý, tak není vyloučeno, že by si mohl nechávat i dopisy adresované Vám.

Pokud si zásilky necháte ukládat na poště, tak je potřebné si nechat např. poslat "kontrolní dopis" od známých, pro kontrolu, zda opravdu doručovatelé dopisy ukládají na poště.

Co se týká závěti, tak je otázka, zda jste tu závěť viděla nebo ne. Předpokládám, že už proběhlo dědické řízení.

hodnocení

Stěhovat se budu,ale musím i změnit pobyt kvůli příspěvku na bydlení.Závět neplatí,proto že ji matka zrušila tím,že mu dům za života dala přepsat..S matkou byly vždy těžké věci,nikdy nebyla domluva,zajímal ji jen majetek a co bude s ním po její smrti.na lidech ji nikdy nezáleželo.Zůstala jsem s dcerkou sama ,bez partnera a tak usoudila,že bych dům nemohla udržovat a proto se nechala ovlivnit synem.párkrát něco zpravil,oblbnul ji a tak aby domeček kvetl dál i po její smrti.zapoměla klidně na to,že já jsem na domě udělala dost a jen momentálně už nemohu nic.Kdyby mi napsala.rozhodla bych se sama,kdo by se domku věnovala a kdo by si zasloužil.Bylo ji uplně jedno že mě syn terorizuje,hlavně,že je šikovný a o dům se jistě postará.a asi syn má i povahu po matce.Další dům,v kterém rodiče žijí,napsali bratrovi .ten loni zemřel a tak zdědila jeho dcera.Takže vlastně já jsem nežádoucí,rozvedla jsem se a to je prohřešek atd

mojejmeno
hodnocení

0x
Normálně bych řekla známým tady mě odstěhujte a vemte si několik keřů s tim že se na ně chci občas podívat, kdo jde do toho? Par lidí se přihlásí a je to. Jestli je psychicky nemocný tak nebude snad řešit nějaký keř, a kdyby jo tak mi nikdo nebude věřit. Možná bych po vyklizeni keřů dala zahradu do pořádku aby nikdo nemohl nic říct.

Jenže autorka dotazu napsala, že jí syn zakazuje chodit na zahradu.

hodnocení

Se známými jsem dohodnuta,že mě odstěhují,vysvětlila jsem jim ale situaci,že bude sy zabranovat.I terén by se dal do původního stavu.Tady jde o to,že syn chce vše sežrat a neohlíží se na to,čí co je,vyhazuje mi i moje věci se slovy-tady není tvýho nic.Je to magor a sobec dohromady.Dávno není mým synem.

Máte i nějaké další hodné děti, které by nehodného syna uvedly do správných mezí, nebo jenom tohoto jednoho?

hodnocení

Měla jsem hodné ještě dva syny.ale tenhle hajzl,je i výborný manipulant.Těžko se tomu uvěří,ale dokázal je obrátit proti mně.Tedy jednoho a druhý je neutrál posera,který si to nechce rozházet u mne,ale hlavně chce patřit mezi bratry.Nechtělo se mi to věřit,kor u nejmladšího,měli jsme moc dobrý vztah.

hodnocení

0x

Napsala jste:

Dům ale nakonec zdědil syn i přes moje varování ,že se nepovedl a již dlouho mě ničí.Prostě matku uvrtal,že mu napsala a já se to dozvěděla vlastně až od něho,že dům má.

Tomu úplně nerozumím, co myslíte tím, že jste se to dozvěděla až od syna. Asi je málo pravděpodobné, že by syn závěť zfalšoval. Každopádně jste měla být přítomná při projednání pozůstalosti u notáře. Možná byla chyba (pokud již proběhlo dědické řízení), nenárokovat si nějakou finanční kompenzaci za provedené stavební úpravy.

hodnocení

Moje matka mi nevzdělila tento krok,prostě je svéřepá,jak chtěla tak udělala.Já jsem 5.kolo u vozu odjakživa,mě se rodinné věci,jak že někdo umřel,nebo slaví,nebo něco zdědil,prostě nevzdělují.Matka je sobec,vyrostla jako jedináček a neumí přemýšlet jinak,než sama za sebe a ani ji nenapadne něco vzdělit...Jiný rámec myšlení..Ji šlo o to,že z domečkem se nic po její smrti nestane a bude vzkvétat a tak já to zajištovat již nemohu,rozhodla,aniž by měla slušnost,mi to aspon říci.dozvěděla jsem se to tak,že syn přilítl a oznámil mi,že odedneška,tady velí..mám zjištěno,opravdu mu to napsala.

hodnocení

0x

Jako dcera jste nepominutelný dědic. Přestože syn získal nemovitost závětí, musí se vám podle § 1643 odst.2 obč. zák. dostat alespoň tolik, kolik činí čtvrtina vašeho zákonného dědického podílu. Podle § 1654 odst.1 sice nemáte právo na podíl z pozůstalosti, ale na odpovídající peněžní částku, kterou by se alespoň částečně mohla kompenzovat práce na domě.

hodnocení

Nezískal v závěti,ale za života,takže mám smůlu.

hodnocení

0x

Píšete, že dům ale nakonec zdědil syn. Nemohl ho zdědit za živa. To byla změněná závěť nebo matka darovala dům svému vnukovi? Z popisu to není jasné.

hodnocení

Omlouvám se,máte pravdu,napsala jsem to neobratně.Prostě dům mu byl přepsán za života majitelky.

jabraka*
hodnocení

0x

Je mi nejasné,jaké jsou v tomto případě vztahy mezi dědici.

Podle textu matka napsala závěť,kde vše odkázala vnukovi.Synovi pisatelky.V tom případě neplačte do rukávu dcera po matce je zákonným dědicem,musí dostat zákonný podíl i když závěť říká něco jiného.Jediný důvod proti by bylo vydědědění podle zákonných důvodů.ale s tím vás měl seznámit notář.

JABRAKA

pb®
Matka sice napsala závěť, ale pak ještě za svého života darovala nemovitost vnukovi. Nu manžel také takto přišel k domu a teta se pak hodně vztekala, že nebude dědit. Zapomněla ovšem, že před lety za to, že se vzdá podílu na domě, dostala chatu v dnes velmi žádané lokalitě u Prahy, která dnes má honotu milionů, ona se jí ovšem zbavila po revoluci za 150 tis.,že dostala velký pražský byt a auto. A taky na to, že její synovec - můj manžel a já jsme dochovali doma její matku, když se o ní nikdo z roiny starat nechtěl. A že to byla velká oběť starat se o nechodící plně inkontinentní osobu, s kterou celý zástup příbuzných nechce pomoct. Ani jediný nezaskočil a neumyl jí zadek a nevyměnil plenu, všichni se jí štítili. A pak čuměli s protaženou hubou jé on dostal barák a my prd.

Tak teprve teď je mi jasnější, co se stalo. Přiznám se, že jsem se v tom podrobném líčení vlastností a vztahů ztratil .
Existuje možnost započtení daru na dědický podíl.
§ 1664: Soud může provést započtení na dědický podíl, i když to zůstavitel nepřikázal, byl-li by jinak nepominutelný dědic neodůvodněně znevýhodněn; k obvyklým darováním se však nepřihlíží.
Tady je o tom článek: epravo.cz/...
Jak je vidět, určitá šance by tu byla, ale jak z článku vyplývá, není to jednoduše řešitelný problém, takže právní pomoc by byla nezbytná..

hodnocení

Dobrý den,koukala jsem na váš odkaz k článku.nejsem ted moc schopna se souistředit na čtení,ale poprosila jsem známé,aby přečetli..tam se jedná o to,když dům,dostal syn za života od mé matky,takže jako darem?No,víte,já nevím zda dostal darem,spíš si myslím že mu dům u advokáta,prostě přepsala a zaplatila za přepis.alespon tak jsem to vnímala,dle slov syna..Pokud by to tak bylo a nedostal by darem ,to myslí nic nestojí,tak by se ten článek na toto nevzstahoval?Prominte,ale vážně jsem ted natolik přetížená,že nejsem schopna to zatím prostudovat,snažím se přes známé,ale zajímá mě i váš názor,pokud mohu moc poprosit.děkuji

Žádné "přepsání" nemovitosti neexistuje. To je jen lidový pojem. Převod vlastnictví se dělá pomocí formuláře Návrh na vklad práva do katastru nemovitstí a vkladové listiny, což ve vašem případě musela být darovací smlouva. To nedělá žádný notář ani advokát. Jste tedy v té situaci, která je popsaná v článku z odkazu. Došlo k určité nespravedlnosti, na kterou pamatuje občanský zákoník tím, že umožňuje započtení daru a zajišťuje určitý podíl z dědictví nepominutelným dědicům. Jak píšete, vaše vztahy jsou špatné, takže by musel rozhodnout soud.

Schází informace, že započtení daru není automatickou součástí dědění, ale je možné jen za konkrétních podmínek:

NOZ § 1660

(2) Na povinný díl se započte i to, co nepominutelný dědic od zůstavitele bezplatně obdržel v posledních třech letech před jeho smrtí, ledaže zůstavitel přikáže, aby se započtení provedlo za delší dobu; potomku se kromě toho započte i to, co od zůstavitele bezplatně obdržel dědicův předek. Při započtení se však nepřihlíží k obvyklým darováním.

a nenese povinnost cokoli vracet - pouze se podíl obdarovaného sníží.

hodnocení

hlada-Děkuji,tak jsem zase o trochu moudřejší a děkuji za podrobné vysvětlení.ještě mě napadá,že fakt nevím,jestli mě zároven i nevydědili,jednou se dozvím..Argumenty by měly,že jsem o ně nepečovala,nechodila k nim.Ale důvod,že neměli o péči zájem ode mne,aby nemuseli něco dát,to jistě nepovídali a zákony na to,že mpji rodiče se ke mně nechovali nikdy hezky,ani v dětství,preferovali jen bratra,to už se také neřeší..

asd1

Vydědění vůbec není jednoduchá věc a musí k tomu být důvody + důkazy.

Mamka přepsala, darovala, prodala za života - byl to její majetek a mohla si s ním dělat co chce, klidně ho prohrát v kartách. Bohužel pro tebe investovat do cizího majetku má svoje rizika.. Stromy/ keře jsou automaticky součástí pozemku, takže jsou bratra a byla to krádež, přestože jsi je kupovala/ sázela/ vypěstovala ty. Podobně investice do domu. Pro dobrotu na žebrotu a druhý je vysmátý... Ale třeba boží mlýny budou mlít tak jak mají, nemá cenu se tím užírat, je třeba povznést se nad to a s úsměvem jít dál...

Na koho je dům napsaný jednoduše zjistite na katastrální mapě, je veřejně přístupná na stránkách a hned uvidíte, jestli dům vlastní matka nebo vnuk. Vydědění není jednoduché, musela by to prokázat. Spíš bych se zajímal o své investované prostředky a ne se takhle nechat vyhnat. Důkazní břemeno je na vás a záleží, jestli se to finančně vyplatí. Jinak jak už zaznělo, jestli matka umře dřív než tři roky před darovanim nemovitosti, s dobrým právníkem můžete na svůj podíl dosáhnout. Aktuálně bych si sepsal investice do nemovitosti a vymáhal je zpět, ale nemusí být jednoduché, jelikož jste investovala do cizího majetku a majitel může namítat, dát vše do původního stavu. Proste jste si to dost ztížila a sama teď přiznáváte, jaké rodinné stavy u vás byly, takže jste s tím mohla sama počítat.
hodnocení

Jedubabičko i vám děkuji za příspěvek.Je to na mne celkově trochu složité.hlavně na soud bych neměla,kdybych prohrála,zaplatím a vůbec netuším kolik by stálo.Advokát by byl třeba a ten také hodně stojí..Ještě mám dotaz,zda si můžu někde zjistit,jestli mě vydědili zároven?Mně žádný papír o tomto nikdo neposlal,ale třeba je to jen zatím v nějaké závěti..Rodiče měli společný dům a ten za života přepsali na bratra.Ten následovně zemřel a ted zdědila jeho dcera..Další dům ,v kterém žiji a kterém je právě řeč,byl pouze matky,po jejich rodičích...Víte,ona mně nikdy nepřála a už se bavila o vydědění v době,když jsem byla dítě.Jenomže to ji tenkrát pohrozili rodiče otce,že do toho mají také co mluvit a jestli udělá,že bude zle...Jistě si každý pomyslí,co jsem byla za dítě,že již takhle uvažovala kdysi..myslím že jsem byla v dětství spíše zakřiknutá,musela jsem poslouchat na slovo,dodnes jsem nepřišla na to,co proti mě měla..Zkrátka milovala jen bratra a mě nepřála nic.Otec pod pantoflem a tak to takhle vypadá..Já se těším,do nového bydlení,ikdyž bez kytek,které tolik miluji,ale už si přeji jen klid a do smrti je nepotkat..ted mě naskočila legrační příhoda,když jsem se do tohoto domu před 26 lety přistěhovala..Bydlela jsem ve městě a neměla komu dávat zbytky chleba a s lítostí je házela do kontejneru..Po přistěhování do blízkosti bydliště rodičů,jsem se radovala,že konečně budu moci chleba nosit pro jejich slepice..Fakt jsem měla radost a ani mě nenapadlo,že bych za to měla něco očekávat..Ale matka přemýšlela jinak a jako vždy,poslala otce s vyřízením..Povídal:Neposílej nám ten chleba,víš,oni to naše slepice ho nežerou :D No větší pitomost si nemohli vymyslet:)Opravdu jsem žasla nad jejím přemýšlením.Ta hrůza,že by měli dát vajíčko,je přiměla takto myslet.Jenomže mě by ve snu nenapadlo na vejce čekat,vždyt pro mne by bylo jednoduší otevřít popelnici,ale mrzelo by mě to..Tak dávám nakonec sousedce,bráním se,aby mi něco dávala.ale máme to jinak.Ona něco upeče,volá,at si příjdu a já to samé,když zase se peče u nás.A máme z toho společně dobrý pocit,že máme dobré vztahy.Vždyt je to radost:) Já tyhle hladovce do smrti nepochopím,po večerech pořád počítají,převrací miliony a ani sami si jich neužijí..Prostě nemoc...

O vydědění musí rozhodnout soud. Kromě nějakého dlouhodobého nepřebírání pošty je prakticky nemožné o tom nevědět.

hodnocení

Vzkaz pro všechny.Nakonec jsem se odvážila keře nechat vykopat,tedy ty co ještě šly přesazovat..Sice mě idiot napadl,že nahlásí policii,že právně keře byly už jeho..ale pořád doufám,že se na to vykašle a bude rád že se stěhuji.Všem tedy moc děkuji za snahu poradit.Opravdu moc díky

hodnocení

Všem ještě jednou moc děkuji.Těším se na nový domov a nechám to opravdu osudu.boží mlýny melou jistě..

Už jste zjistila komu dům patří?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]