Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dělení majetku

Od: loudes1 odpovědí: 17 změna:
Zdravím,mám takový problém a dotaz zároveň.Mel jsem svůj byt v osobním vlastnictví našel jsem si přítelkyni.Za pár let jsme se vzaly a byt začal být malý tak sme vzali hypotéku na větší byt.A teď začíná kámen úrazu,větší část hypotéky jsem umoril prodejem právě toho bytu plus ktomu menší zahrádky kterou jsem měl take v OV.Bohuzel se s ženou rozvadime. Jde mi o to jak bude soudce nahlížet na dělení majetku jestli bude přihlížet na to že jsem větší část hypotéky umoril prodejem nemovitostí které jsem nabyl před svatbou tudíž byly výhradně mé,nikoliv společným majetkem.Co myslite bude se ten byt "dělit" 50:50 nebo dostanu větší část bytu já?Máte zkušenosti s podobným problémem?Dekuji

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

re4zon
hodnocení

8x
Jestli jsi schopen prokazat, zes do bytu vlozil podstatne vic prostredku, ktere uz jsi mel pred vznikem manzelstvi, mel bys mit narok na vetsi podil. Ale doporucil bych najit si schopneho rozvodoveho pravnika. Jestli to totiz udela zena a ty ne, budes mit podstatne zhorsenou pozici..

platilhypo
hodnocení

4x
Myslíme, že bys měl vzít papír tužku, napsat si, Kdo a z čeho poskytl jakou částku a s manželkou se domluvit i bez soudce.
Pokud si například vložil 1 000 000 z prodeje bytu a zahrádky do baráku, kde ten byt a zahrádka byla tvoje ještě před manželstvím, A současně manželka vložila ze svých peněz Před manželstvím třeba 100 000 A současně jste za dobu manželství splatili společně 400 000 z SJM - no tak se dají podíly krásně vypočítat nemyslíš?
Tedy za předpokladu, že už je barák zaplacený, náklady byly 1 500 000, a podíly jsou:
Tys zaplatil: 1 200 000
Ona zaplatila: 300 000
Tedy ty máš podíl 4/5
Ona má podíl 1/5
(Kolik kdo platil v době manželství ze svého příjmu už je podružné, těch 400 000 za dobu manželství je vlastně ze společných peněz, takže bude dost záležet na přesných platbách a transakcích)
Až se na tomhle dohodnete, tak máš vyhráno :)
Jako první bych se určitě dohodnul s manželkou, vůbec bych s tím soudce nezatěžoval, za soudcem bych přišel s dohodou…
Jen pokud by manželka dělala brikule, nepodepsala by dohodu, našel bych si tvrdý důkazy k tomu co tvrdí, tedy že peníze z prodeje bytu a peníze z prodeje zahrádky jsi vložil jako platbu v bance … a pak advokáta…
Ono totiž dost záleží, jak probíhaly ty platby, a jak Siri konkrétně ty peníze z prodeje bytu zaplatil té bance? To byla jednorázová splátka nebo jak to bylo přesně?
To by se muselo přesně vidět, aby to náhodou nebylo tak, že manželka pak vydělávala a platila splátky a ty jsi neplatil už nic ;))
loudes1
hodnocení

Bylo to tak že sme si našli nový byt vzaly si na celou částku hypotéku kterou nám vypočítal z mého a manželky příjmu.Hypo byla postavena tak že se bude dát dřívěji umořit prodejem právě těchto dvou nemovitostí,prostě se stím počítalo.A taky se tak stalo.Takze ve výsledku já jsem že společnýho bytu zaplatil 4/5.Mannželka otom samozřejmě nechce slyšet a moc dobře ví kolik z bytu splatila ona a kolik já.Takže bohužel zbývá soud,právníci atakdale.Jde mi o to jak ten soud probíhá a jestli soudce přihlíží na to že jsem větší část hypo splatil právě já prodejem dvou nemovitostí.
ladis*

Tak pokud si splatil předčasně a prokazatelně prodejem svého předchozího majetku před sňatkem, A můžeš to prokázat bankovními výpisy, případně je to přímo uvedeno ve smlouvě hypoteční, tak v tom nevidím žádný problém.

spíš že se manželky zeptej, proč o tom nechce ani slyšet? Ona je zlatokopka? Případně ti vyčítá asi nějaké jiné věci ne?
Každopádně stejně asi budeš potřebovat dobrého advokáta.

@platilhypo Neznám takovou /rozvodem zhrzenou/ manželku, s kterou by byla rozumná řeč a domluva. Nedej bože si k něčemu sednout a projednat to.

ladis*
Ale tak jsou i rozumne zeny, ze ano.Tento topis jsem @platilhypo psal ja, nebyl jsem prihlasen...Kazdopadne tento pripad bych si dukladne pripravil VSECHNY podklady a pak to dal dobremu rozvodovemu pravniku minimalne k posouzeni, protoze dost bude zalezet na vsech okolnostech kdo kdy kam a co.. a jak verohodne to muze prokazovat... vysledek by mne zajimal

loudes1
hodnocení

Přesně jak píše ringo...tak to bohužel bylo je a bude

loudes
hodnocení

Zajímala by mě čistě hypoteticky jedna věc...kdybych si hypotéku vzal vyloženě jen na sebe a celou ji splatil sám bylo by to prokázány že by platby odcházely z mého účtu.Plus předčasné umoření.Byla by možnost že bych u soudu získal ten byt celý,nebo i tak dochází k dělení?

Ty splátky které by šly za manželství, sice z Vašeho účtu, se berou napůl, protože jsou prostě za trvání manželství. Jedině pokud jste byt prodal za 1 mil a předčasně splatil hypo 1 mil by měl být Váš "větší" podíl.

runner*

V manzelstvi si hypoteku sam na sebe vzit nemuzete.

loudes1
hodnocení

Tak dámy a pánové,měl jsem včera chvíli čas vzal si veškeré podklady a spočítal jsem to.Vysledek je takový že "manželka"splatila všehovšudy 80 000,-! Já zaplatil ze svého účtu kde si mě strhávalo na hypo prokazatelně + prodejem zmiňovaných realit 973 000,-Od banky kde jsme měli hypotéku sem našel papír kde je psáno uhrazení částky 450 000,- za byt a 160 000,- plus mohu doložit smlouvy z prodeje kde jsou ty samé částky
ladis*

Takže jsi uhradil 450 000,- + 160 000,- z předmanželských zdrojů a manželka uhradila 80 000,- z předmanželských zdrojů?

Tak kolik byla celková vaše platba za HÚ? Rozdíl mezi HÚ a předmanželskými zdroji (690 000) byl placen ze zdrojů v SJM (tedy rovným dílem), bez ohledu z koho účtu.

Kdyžtak si to dej do excelu, ať je to přehledné a s manželkou se domluv, ušetříte oba za advokáty ...

loudes1
hodnocení

Tak to je paráda no,takže není šance že soudce přihlédne k tomuze jsem prakticky celou částku za byt zaplatil já,ať už z účtu a ktomu prodejem realit...

asgrasrgar

V manželství není žádný "můj" účet a "její" účet. Peníze jsou ze zákona společné! Takže splátky jsou placené ze společných peněz, ne z "vašich". Peníze vložené z prodeje bytu nabytého před manželstvím by měl soudce zohlednit - a poměrná část bytu by měla být vaše. Ale právník je myslím na místě, nevsadila bych se na to, že to takto proběhne automaticky.

jenda22
hodnocení

0x

Spory o majetek jsou desetiletí a je divné, že jste nezašel před prodejem svého prvního bytu za právníkem a neudělali před tím manželskou smlouvu.

Ale co, nejste první, kdo bude oškubán. kdepak manželky, jak jde o peníze, tak neznají slitování. Ale když se jedná o ně, jsou to největší chudinky...

id

U právníka byste nepochodil. Manželská i předmanželská smlouva vyžaduje notářský zápis.

hodnocení

0x
Nový byt je již součástí SJM. Pokud ale prokážete výše uvedené, tak tuto částku si můžete odečíst. Doporučoval bych přistoupit na nějaký rozumný kompromis mezi vámi, protože pokud si necháte SJM rozdělit soudně, bude vás to stát neskutečné prachy. Lidově řečeno, nevyhraje ani jeden.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]