Nejste přihlášen/a.
Uvítal bych jakoukoliv radu ohledně platby vyšší částky v polských zlotých - přesně 13000 PLN.
Potřeboval bych přibližně za měsíc zaplatit tuto částku u polského prodejce. Mám je pořádat o vystavení proforma faktury nebo mám provést platbu kartou na místě? Jak si ale ověřím, podle jakého kurzu mi budou peníze strženy? (mám účet u Poštovní spořitelny). Další možností by bylo jít částku vyměnit a přijít s hotovostí. Co pavžujete za výhodnější?
Děkuji.
Mrkněte na kurzy.cz Dnes je kurz 5,651. Na stránce ČSOB máte kalkulačku na směnárnu.Změňte ve městě,kde je konkurence,např. v Ostravě,tam bude kurz nejvýhodnější.
Pokud nebudete platit přímo kartou a nemáte u banky dobrý kurz, tak je ideální použít TransferWise - použijte odkaz wise.com/...
Mají vynikající převodní kurzy. Pracují na principu že mají v každé zemi bankovní účet a převody si dělají ve vlasní režii. Vy zaplatíte na český účet odhadnutou částku, oni příjemci zaplatí požadovaný obnos a vám vrátí případný přeplatek pokud bude kurz jiný než odhadli na začátku.
A to ještě při prvním použití na větší platbu máte nějaký bonus.
Z dlouhodobého hlediska jde kurz trochu dolů, dlouho byl nad 6 korun, teď se dá koupit Zlotý za 5,80. Pokud to jde, vyplatí se koupit ve směnárně (ne bance) a zaplatit hotově, u hranic jsou v jednu doby ty kurzy prakticky stejné, hledejte hned na hranicích "kantor" = směnárna.
Případně i ve větších městech nějaké směnárny alfaprague nebo exchange nebo tak, kurzy si najdete na netu, ale je otázka, jestli budou mít - obzvlášť teď - najednou dost Zlotých.
Ale na hranicích koupíte bez problému...
Odpovím ti na otázku, jak poznáš směnárnu, která tě neodrbe?
je to ta, která má nejmenší spread, tedy nejmenší rozdíl mezi nákupem a prodejem, = nejmenší marže.
Příklad: pokud by jsi chtěl eura tak bych tě poslal do tank ono, myslím že tento rozdíl měli pouhých 0,20 Kč na 1 €, teď už mají 30 hal. ;-(
Zeptám se jako naprostý analfabet, čím nižší částka, tím lépe pro mě? Mám trochu problém, že nevím, na jaký sloupec koukat. Nevíte o nějaké stránce, kde by to podobným zoufalcům polapatě vysvětlili?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.