Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Platba v PLN

Od: octavaczek* odpovědí: 10 změna:

Uvítal bych jakoukoliv radu ohledně platby vyšší částky v polských zlotých - přesně 13000 PLN.

Potřeboval bych přibližně za měsíc zaplatit tuto částku u polského prodejce. Mám je pořádat o vystavení proforma faktury nebo mám provést platbu kartou na místě? Jak si ale ověřím, podle jakého kurzu mi budou peníze strženy? (mám účet u Poštovní spořitelny). Další možností by bylo jít částku vyměnit a přijít s hotovostí. Co pavžujete za výhodnější?

Děkuji.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

2x

Při platbě kartou PS/ČSOB/ se používá kurz deviza- prodej z předcházejícího dne zaúčtování transakce.Na kurz se podívejte v IB.Není to ale u PS až tak výhodné,koruny směňte výhodněj ve směnárně a zaplaťte hotově.

mate59
hodnocení

2x

Mrkněte na kurzy.cz Dnes je kurz 5,651. Na stránce ČSOB máte kalkulačku na směnárnu.Změňte ve městě,kde je konkurence,např. v Ostravě,tam bude kurz nejvýhodnější.

octavaczek*
hodnocení

Ještě dotaz. Z dlouhodbého hlediska, je kurz spíše výhodný nebo nikoliv? Lze očekávat v nálsedujícím období pokles nebo navýšení?

hodnocení

2x

Pokud nebudete platit přímo kartou a nemáte u banky dobrý kurz, tak je ideální použít TransferWise - použijte odkaz wise.com/...

Mají vynikající převodní kurzy. Pracují na principu že mají v každé zemi bankovní účet a převody si dělají ve vlasní režii. Vy zaplatíte na český účet odhadnutou částku, oni příjemci zaplatí požadovaný obnos a vám vrátí případný přeplatek pokud bude kurz jiný než odhadli na začátku.

A to ještě při prvním použití na větší platbu máte nějaký bonus.

hodnocení

2x

Z dlouhodobého hlediska jde kurz trochu dolů, dlouho byl nad 6 korun, teď se dá koupit Zlotý za 5,80. Pokud to jde, vyplatí se koupit ve směnárně (ne bance) a zaplatit hotově, u hranic jsou v jednu doby ty kurzy prakticky stejné, hledejte hned na hranicích "kantor" = směnárna.
Případně i ve větších městech nějaké směnárny alfaprague nebo exchange nebo tak, kurzy si najdete na netu, ale je otázka, jestli budou mít - obzvlášť teď - najednou dost Zlotých.

Ale na hranicích koupíte bez problému...

ladis*
hodnocení

2x

Odpovím ti na otázku, jak poznáš směnárnu, která tě neodrbe?

je to ta, která má nejmenší spread, tedy nejmenší rozdíl mezi nákupem a prodejem, = nejmenší marže.

Příklad: pokud by jsi chtěl eura tak bych tě poslal do tank ono, myslím že tento rozdíl měli pouhých 0,20 Kč na 1 €, teď už mají 30 hal. ;-(

zajagreva
hodnocení

2x
Dobrý den,
mam skvělou zkušenost z aplikaci Revolut, volně stažitelná z obchod play či AppStore. Vždy tam z karty převedu koruny ihned a směním za jakoukoliv měnu, kurz je podle mě nejvýhodnější k poměru toho, jakou práci musíte pro dosažení dobrého kurzu udělat. Jde jen o pár kliknutí a platím tak vždy v zahraničí kartou revolut, aby mě česká banka neokradla na kurzu. Návody na internetu najdete a během par chvil mate nastudováno a můžete používat. Jde platit i virtuální kartou přímo z aplikace na terminál.

octavaczek*
hodnocení

A mohu poprosit o tip na síť směnáren na Ostravsku? Případně jaký ukazatel mám sledovat, když hlledám tzv. výhodný kurz? Vůbec se v tom nevyznám. Patrně prodej?

octavaczek*
hodnocení

Zeptám se jako naprostý analfabet, čím nižší částka, tím lépe pro mě? Mám trochu problém, že nevím, na jaký sloupec koukat. Nevíte o nějaké stránce, kde by to podobným zoufalcům polapatě vysvětlili?

mate59

Čím víc korun měníte,tím lepší kurz vám směnárník nabídne,ale s ním musíte jednat,pohledejte směnárnu na netu a si tam zavolejte,dohodněte,při 80000 kč se dá dohodnout,měl by jste se dostat co nejblíž k 5,65.U ČSOB by jste tratil kolem 300 zlotych.Stránky neumím poradit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]