Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jsem dospívající kluk, který studuje natolik, že jsem přes den unavený. Spím i teď méně hodin. Cítím, jak mám každý den stejnou náladu (dobrou, ale cítím pořád únavu). Jelikož už to tak mám dlouho, zvykl jsem si, a proto se chci zeptat: Může to mít nějaké špatné následky, i když už jsem si zvykl? Děkuji moc, možná bych měl přesta, ale říkal jsem si proč, když mi to už tolik nevadí?
(a omlouvám se za špatné zařazení do skupiny)
Důsledka pocítíš později. Všechno se nasbírá. Dostatečný spánek a kvalitní výživu nelze donekonečna odsouvat. Každý máme nějaký ten svůj slabší článek / srdce, žaludek, klouby, cévy,.../, kde se to jednou ozve. Obecně většinou bývá časem snížená imunita, větší nemocnost, kazivost zubů, bolavá záda, záněty, padání vlasů,...
Zdravím.
Ostatním dávám za pravdu - nedostatek spánku má špatné tělesné i psychické důsledky. Na druhou stranu si je třeba uvědomit, že pro každého je "dost" spánku něco jiného, jiná doba.
Navíc bych řekl, že do jisté míry si lze na určitý nedostatek spánku zvykout, tělo vytrénovat, a to bez negativních důsledků na zdraví.
Znám příklad z mého příbuzenstva: jedna žena se díky/kvůli mateřské naučila spát velmi krátkou dobu. Když dítě vyrostlo, spí už déle, ale vždy je to 5 hodin, ne-li méně (přesné číslo si už nepamatuji). Je zdravá, tělesně (práce v lese apod.) i duševně velmi aktivní; má jednu z nejdůležitějších funkcí v nadnárodní korporaci (mimochodem je to nepřetržitý provoz, tedy i noční směna) a kariéra se ji velmi daří. Rozhodně nevypadá unaveně, není "zpomalená" ani nemá, pokud vím, žádné zdravotní komplikace. Pouze prý jednou do měsíce má potřebu se více vyspat, třeba 7 hodin.
Samozřejmě každý jsme jiný a někdo zkrátka třeba 8 hodin potřebuje. Je to složité zjistit, kdy tělo opravdu ten spánek potřebuje, a kdy je to jen lenost vstát z postele, případně únava pramenící z příliš dlouhého spánku...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.