Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám úzkostnou poruchu s insomnií, přes den mám napětí ve svalech hlavně na nohou a na břiše, ale nejhorší je, že kvůli tomu vůbec nohohu spát. Spím jen mnohokrát za noc přerušovaným mělkým polospánkem. Máte s tímto někdo zkušenosti? Z medikace se mi jako nejmenší zlo zdá SSRI, ale cipralex mi ještě roztahuje oči a spát po něm vůbec nemůžu. Je pravda, že až za měsíc zabere, bude se po něm spát lépe? Děkuji.
Cipralex patří k lékům, které zabírají až po několika týdnech.
Na nespavost a úzkosti se dávají také např Trittico (nesnižuje touhu na intimnosti a citové prožitky), Valdoxan (posiluje pozitivní emoce, nutná průběžná kontrola jaterních testů), Mirtazapin (někdy se přibírá na váze, musí se hlídat jídelníček a životospráva).
Muži nemají příliš v oblibě SSRI kvůli sex. nežádoucím účinkům. Záleží, na Vašich prefereních, co Vám vadí/nevadí jako vedlejší účinek medikace. Existuje více možností. Poraďte se s lékařem.
Na tyto úzkostné poruchy se jezdí do lázní na 3-4 zdarma přes pojišťovnu. Zeptejte se svého psychiatra, jestli by Vám dal doporučení na lázně. Jezdí se do Karlovy Studánky, Lázně Lipová, Lázně Jeseník. Všechny v horách na Jesenicku.
Vyžádejte si žádanku na psychoterapii u klinického psychologa. Terapie je zdarma. (čekací lhůta od 3 do 6 měsíců) přes doporučení od lékaře (praktického, psychiatra) anebo si lze platit soukromě.
Zdravotní pojišťovny teď nabízí příspěvky na okamžitou psychologickou pomoc - 7000kč VZP 10 návštěv po 700kč (jednou lze změnit terapeuta, nedoplácí se, zažádání poukazu do 15.5.), ČPZP 5 x 500kč (max doplatek do 700kč), ZP ŠKODA - jednorázově 500kč, ZPMVČR - do 18 let 1500kč, nad 18 let 500kč, RBP, OZP, VoZP --- zatím žádné příspěvky. Odkazy poradte.cz/... Vše může probíhat online z domu. Nemusíte nikam chodit, pokud nechcete kvůli covidu. V nabídce seznamu jsou také lékaři MUDr. s psychoterapeutickým výcvikem, někteří psychiatři.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.