Nejste přihlášen/a.
Zdravím , prosím pracuji v jedné nejmenované firmě zde v Severních Čechách .
Já jsem ozz a byl jsem takový ležák na ÚP páč můj chorobopis je strašně dlouhý a nikdo mě nechtěl zaměstnat. Pracuji zatím 2 dnem na dpč v chráněné dílně 4 hodiny denně (smlouvu zatím nemám páč vedoucí tvrdí že jim zlobí počítač )
Samozřejmě zaměstnavatel nabízí minimální mzdu , v popisku inzerátu je mzda 12000-15000 kč měsíčně (hrubého) minimálně 30 hodin týdně atd já pracuji 4 hodiny denně takže 20 hodin týdně . (hmm)
Dá se nějak rozumně dopracovat jestli jsi vůbec vydělám na jízdenky? páč bydlím na vesnici a musím vlakem a autobusem do práce a stojí mě to 50 kč jeden směr takže 100 kč denně .
Děkuji za jakoukoli odpověď . Ještě bych doplnil informaci ani nevím zdali pojištění bude platit zaměstnavatel nebo ÚP a jestli stále budu veden na ÚP? Někde jsem četl že jsi mohu přivydělat do 5000 kč?
Na DPČ nesmíte odpracovat víc než polovinu stanovené týdenní pracovní doby, tj. těch 20 hodin týdně. To je správně.
Jste-li evidován na ÚP a současně pracujete (pracovní poměr nebo DPČ), jedná se o tzv. nekolidující zaměstnání a můžete si vydělat maximálně polovinu minimální mzdy, to je polovina z 15.200, tedy 7.600 Kč. Zdravotní pojištění za Vás v tomto případě platí stát.
Dokud nebudete mít v ruce dohodu, v níž bude stanovena odměna za práci, nikdo Vám neřekne, kolik peněz si vyděláte.
Dnes 3 den v práci a jsem stále bez smlouvy hlásím to na ÚP a zde se taky k ničemu nemají jako kdyby měli dohodu zaměstnavatel a ÚP, a co se stane když budu mít pracovní úraz? (samozřejmě si to nepřeji) .
Jestliže vykonáváte tzv. nekolidující zamě/..., to je současně s výkonem práce evidence na ÚP, musí být na ÚP odevzdána dohoda o pracovní činnosti, a to v den nástupu do práce. Je možné, že ji tam zaměstnavatel odevzdal. Nic to nemění na tom, že byste jeden výtisk dohody měl dostat Vy. Také se musí měsíčně hlásit výše výdělku. Nejsem si jistá, jestli o tom Váš zaměstnavatel vůbec ví. Vyplácí Vám ÚP podporu? Pak o Vašem zaměstnání nejspíš neví a průšvih je na světě.
Zdravím , dnes jsem dostal smlouvu dpč 7600 kč hrubého 20 hodin týdně + 8 hodin přesčas .
Prosím mohu u svého zaměstnavatele uplatnit slevu poplatníka? růžovka ,dále rodinný list dítěte (12 let) může být kopie?
děkuji.
Slevu na dani můžete uplatnit pouze u jednoho zaměstnavatele a jestli jiného nemáte, klidně podepište daňové prohlášení u tohoto.
Kopie rodného listu dítěte naprosto stačí. Jestli ji hodláte předložit proto, abyste si uplatnil slevu na dítě, musíte k tomu doložit potvrzení zaměstnavatele matky dítěte, že u něho slevu ona neuplatňuje. Pokud matka dítěte není zaměstnaná, předložíte svému zaměstnavateli její čestné prohlášení, že si slevu na dítě (jméno, rodné číslo) neuplatňuje.
S tím přesčasem ve Vaší DPČ si nejsem úplně jistá - nesmíte překročit 7600 hrubého, jinak Vás vyloučí z ÚP, tak jak Vám zaplatí ten přesčas?
Už ano a to hned první týden nástupu do práce , jelikož se jedná o výrobu knedlíků tak nestíhá se vyrábět .
Děkuji za odpovědi , hezký den.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.