Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mirtazapin - zkušenosti

Od: karrel odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na zkušenosti s tímto lékem. Mám jej hlavně na nespavost a, včera poprvé jsem si vzal poprvé 15 mg, spal jsem nejlépe asi za měsíc, ale bohužel jsem si nyní přečetl, že se jej velmi obtížně zbavuje a asi není vhodný pro dlouhodobé úžívání, sedativní efekt navíc asi časem klesá, tak z toho mám trochu obavy. Děkuji za odpovědi.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Ahoj Karle, mám s Mirtazapinem zkušenost, beru ho už spoustu let, teda vyšší dávku - 30 mg, protože ho nemám primárně na spaní, ale i na deprese a úzkosti. Mirtazapin je zvláštní tím, že čím menší dávku si vezmete, tím více vás bude v noci uspávat.

Vysazování je obtížnější, ale dá se zvládnout velmi postupného snižování dávky cca o 5 % za měsíc, klidně za dva. Co se týká toho, že sedativní efekt časem klesá, tak to není pravda. Klesá, když berete vyšší dávky. Jinak já má k Mirtazapinu v kombinaci ještě Prothazin. Ten je ještě lepší než Mirtazapin. Není tak návykový a lépe se vysazuje. Je to vlastně antihistaminikum (lék proti alergii), které má vedlejší účinek ospalost a spánek. Tak vyzkoušejte, mohl by vám více vyhovovat než Mirtazapin. Stačí jedna malá tableta Prothazinu a budete spát jako zabitej.

karrel
Můžu se zeptat, kolik let jej zhruba berete? Děkuji.

Je mi 27 a beru 30 mg zruba 4 roky. Právě proto, že beru vyšší dávku (kvůli depresi a úzkostem, nikoliv primárně na spaní), tak tolik netlumí, takže k tomu beru Prothazin 25 gm na noc k tomu. Ale jak říkám, čím nižší dávka Miratazapinu, tím větší sedativní efekt.

karrel
No tak to jsme na tom podobně, mě je 30, mám strašnou nespavost asi taky od nějakých uzkosti. Trvá to už 10 týdnů,bez léků to asi nezvládnu. Nemám s léky zkušenosti a mám z nich obavy, mohla byste mi dat kontakt, kdybych se potřeboval o něčem poradit? Můj tel je 739394507. Dekuji

hodnocení

1x

Zkušenost z Mitrazapinem nemám. Líbí se mi, co píšou. Však ho nemusíte do smrti. Možná, že bude stačit na překlenutí náročného období života. ;) Po hodně náročném období života, jsem měla problémy se spaním, živýmy sny a nočními děsy. Dostala jsem Tritiko a dodnes jsem mu vděčná. Pomohlo mi toto období, necelý rok, přežít se zdravým rozumem.

liska5
hodnocení

1x

To je tak snad u všech léků na spaní. Dobré je od počátku tabletky lámat, aby stačila k usnutí jen třetina. Pak je brát vzácně, jen když musím jít spát brzo, protože musím ráno na vlak nebo prožívám nějakou nešťastnou událost.. Prostě měla by to být taková nouzovka vedle nenávykových metod, jako jsou: Brát hořčík, bylinné spací čaje, někdy B vitaminy. Často zabere metoda 4,8,9, kde nádech je na 4 doby, pak následuje výdrž 8 dob a pomalinký výdech na 9 dob. Tím se sníží nasycenost krve kyslíkem a v mozku navodí spánek. Už se dá koupit volně Melatonin, někdo ho má málo a nespavost tím vyřeší. Zkusila jsem a se mnou to nehnulo. Pak je třeba být trochu unavený pohybem venku, ale ne předřený. Starosti, co mám zítra dělat, napsat si na papír, aby nebyly v hlavě. Na noc příliš nepít a už vůbec ne alkohol, kafe a čokolády. Vynechat těžká jídla, kdy pak člověka budí přetížená játra. Upravit si podmínky v ložnici- vyvětráno, tma. Někdy změnit polohu postele /GPZ/, chodit spát ve stejnou dobu. Spánek má 1,5 hodinové cylky, tak si odpočítat odzadu, od vstávání, kdy jít spát.

rodic

Třeba já když si vezmu půlku tablety na spaní, tak přestože jsem je bral jen zcela výjmečně, jestli 5x za život, tak už poprvé na mě ta půlka vůbec nezabrala, naopak mamka bere půlku už několik let a usne v pohodě.

hodnocení

0x

Mirtazapin nepatří do skupiny hypnotik (léky na spaní). Mirtazapin je antidepresivum, které upravuje spánek. Více se předepisuje než hypnotika. Méně navýkový než hypnotika. Nevýhoda, že se po něm může přibírat. Má se hlídat váha a jídelníček.

Další běžná antidepresiva na spaní: Tritiico a Agomelatin. U Agomelatinu se musí průběžně kontrolovat jaterní testy.

Nebojte se návyku. Tyto léky se dají vyměnit podle potřeby.

hodnocení

0x
Beru 45 mg,k tomu ještě jiné léky. Strašně jsem po něm ztloustla:(. Držím dietu, cvičím a nejde mi to dolů:(. Na spánek dobrý,na váhu katastrofa.
pegy
Mirtazapin užívám třetím rokem,nyní již jen 15 mg na noc a stačí, jsem spokojená. Bohužel váha vyletěla o 10 kg a nedaří se shodit. Ale pokud shrnu klady a zápory,tak raději kvalitní a spokojený život!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]