Nejste přihlášen/a.
Měl bych zájem se nechat vakcinovat, ale přemýšlím jakou vakcínou bych se měl nechat naočkovat, že by byla dostatečně účinná na různé mutace viru vč.indické.Potřeboval bych nějakou srovnávací tabulku, která z nich má nejvyšší účinnost, je kvalitní a má nejnižší riziko vedlejších účinků na lidský organismus? Je nějaký test kvality vakcín?
Oficiálně si vakcínu na Covid nemůžete vybrat. Prostě dostanete tu která na vás vyjde. Samozřejmě ji můžete odmítnout, ale nemáte jistotu, že tím nepřijdete o očkování či pořadí. Jediná šance je stát se náhradníkem a nechat si dát tu kterou někdo jiný odmítne a vám bude vyhovovat... takže docela scifi.
A jak fungují na různé typy Covidu? To se teprve uvidí...
Váš vědecký přístup je jistě zajímavý. Bohužel, žádná dostatečně účinná vakcína neexistuje a vedlejší účinky se mohou projevit třeba až za několik let. Raději užívejte života, třeba vakcinace bude to poslední, co zažijete.
Nesmíte věřit všemu, co Jarda z horní dolní nebo vystudovaný tělocvikář napíšou na fejsbůk. Pfizer a Moderna chrání proti těžkému průběhu u většiny známých mutací na 99%, otázkou je ta Indická a Brazilská. Ale už z principu, že jde o mRNA vakcíny bude jejich účinnost vůči mutacím vždy vyšší než AZ nebo Sputnik (nemluvě o Sinopharm- to je fakt hrozná rychlokvaška).
A věřte, mi, že nám během vrcholu poslední vlny v nemocnici leželo dost těch, co se nenechali očkovat, protože nechtěli riskovat a heleme- Covid byl to poslední, co zažili. Staříci už jsou nicméně víceméně proočkovaní (většina), takže se kapacity nemocnic uvolnily, ale zato nám teď díky tomu vozí skoro vždy čtyřicátníky a padesátníky, kteří očko ještě neměli. :D A nemyslete si, že jsou to jen komorbidní pacienti. Řada z nich jsou fakt mladí, udržovaní, štíhlí lidé.
Ale tak to si každý myslí, že "já jsem mladý, mi se nic nestane"! Já na očko šla už kvůli tomu, jaké následky mají i ti, co měli velmi lehký průběh. To mi zato nestálo. Od ledna mám Pfizer a jsem za to ráda. Stačí porovnat statistiky nežádoucích účinků po očkování (a těch pár pochybných úmrtí, které většina s vakcínou absolutně nesouvisela) a porovnat počty zemřelých na Covid, mrknout, jak je narváno na kardiologii a plicním lidmi s post-covidovým syndromem... a bylo jasno =)
kikik: Souhlasím s vámi na 100%. Nezpochybňuji potřebu očkování. Však také jsem se nechal očkovat při první příležitosti, která se naskytla (ve středu přihlášen - ve čtvrtek očkován). Jen mimochodem, velké díky krajské nemocnici za excelentní organizaci celé "akce". Samotná lékařka při očkování mi řekla, že jde především o eliminaci těžkého průběhu - to, že nějakou mutaci COVIDu nedostanu, očkování negarantuje.
@kikik: "úmrtí, které většina s vakcínou absolutně nesouvisela"
OK, a ta menšina, co s vakcínou souvisela?
jo mimochodem, ty mladíky, co k vám vozí, zkoumáte tam, kde se nakazili obrovskou dávkou?
můžete sem dát odkaz na tu mapu, kde čím očkují a kolik toho mají? Díky.
ockovani.opendatalab.cz/... tady máte mapu, počet vakcín zjistíte po rozkliknutí místa a "stav vakcín".
Pokud jde o ta úmrtí- je třeba dodat, že žádná vakcína není 100% bez riziko. Jisté malé riziko je vždy- ale u Covidu je mnohem větší. Ta úmrtí byla většinou způsobena alergickou reakcí na některou složku vakcíny, chatrným zdravotním stavem, kdy vakcína byla pro tělo už moc (to je nicméně chyba lékaře, že měl zvážit rizika očkování on- 90letý pán s komorbiditami je sice Covidem ohrožen, ale jeho tělo už na vakcínu také moc silné není), dále embolie- údajně je vakcíny nezpůsobují... ale já věřím, že pokud je člověk trombofilik náchylný na sraženiny, tak to riziko zvláště u Astry asi je. Ano, ti lidé by sice embolku dostali později tak jako tak (já měla první embolii ve 32 letech), ale vakcína to mohla urychlit. Ale o to se vedou spory no. Nutno dodat, že Covid způsobuje krevní sraženiny podstatně více a prokazatelně, takže to je zase třeba taky zvážit. Ti lidé by nejspíš umřeli na embolku i kdyby chytli covid.
U těch mladíků nemusíme nic zkoumat, pro nás je důležité, že nám na ECMO leží 38 letý tatínek dvou předškolních dětí, který v žádném případě do ohrožené skupiny nepatří. Ti lidé většinou sami nemají tušení, kde to chytli- nebo to nepřiznají. Nicméně moje maminka chytla covid nejspíš někde na procházce, protože se lidem jako ohrožený pacient vyhýbala jako čert kříži, nakupovala jsem ji já a stýkala se s rodinou jen přes skype. Takže to mohli chytit fakt kdekoliv.
Vakcínu si nemůžete vybrat, ale můžete jaksi odvodit, kde čím očkují. V očkovacích centrech budou mít Modernu spíš než u praktika a Pfizer je jen na očko centrech. Praktik zase bude mít hlavně AZ a Johnson. Na netu se dá najít i mapa očkovacích center kde je uvedeno, kde čím očkují (respektive kolik kusů mají každé vakcíny¨.
Pokud si budeš moci vybrat, tak dle mého názoru se jeví jako vhodnější Pfizer/Biontech a Moderna. Jsou vyrobeny na podobném principu (vakcína mRNA). Astra Zeneca a Johnson and Johnson mohou mít jako nežádoucí účinek krevní sraženiny (i když se jedná o velmi malé procento). Ve velkých očkovacích centrech se očkuje Pfizerem, popř. Modernou. U praktických lékařů bude 1. zásilka Moderny 20.5.2021.
Co tak doverovat vedcom a nechat to na nich?
Ked kupujte mobil, tiez chcete mat presne info, kolko nanometrova technologia je pouzita na vyrobu procesora? Aky kompilator vyrobca pouziva na generovanie kodu pre jadro?
Pred operaciou ziadate, aby vam prezentovali vsetky mozne anestetika a lieky?
Tak například u výběru telefonu se spousta lidí zajímá o použitou technologii a na základě toho se i rozhodují. Ovšem pokud telefon začne zlobit, klidně ho vyhodíte z okna nebo do koše. Pokud si člověk chce nechat aplikovat poměrně rychle schválenou vakcínu, kolem které se motá spousta kontroverzních názorů a nemá ještě ani pořádně ověřenné dlouhodobé účinky, je minimálně vhodné se alespoň zajímat. A k té důvěře vědcům asi tolik, jako když nám tu propagovali tisíce mrtvých denně, mrazáky na mrtvé v ulicích a 3/4 roku zavřené restaurace jako největší zdroj šíření nemoci.
Poter,s vasimi nazory na svet,vakcinaci,kovid souhlasim,aby bylo jasno.
Ale KTERE VEDCE mate na mysli?Kym placene?Za koho kopajici?Kdo je vybere?Treba nejaka komise?Kdo vybere tu komisi?
Jakykoliv nazor si najde SVE vedce!
Vsichni mame jen svuj rozum,to jedine rozhoduje jakym informacim,od kterych vedcu budeme verit.Nas mozek je zaujaty,necemu chce verit,necemu se brani,je ovlivnen sobectvim,strachem a podobne.
Take je polovina mozku podprumernych!
DOUFEJME,ZE TO DOBRE DOPADNE!
By se vám mohl hodit tento odkaz, kde se shrnují v rámci České republiky nahlášené nežádoucí účinky. Je to aktualizované každý týden. Je to oficiální zdroj SÚKL (Státní ústav pro kontrolu léčiv). Máte tam jaké různé libůstky se vám mohou po očkování stát, i kolika lidem se takové srandy staly a taky kolik lidí po podání vakcíny zemřelo.
Ještě dodám, že pokud bys si měla vybrat z nějaké vakcíny, tak do žádné nejdu. V rámci let totiž chci mít děti, a pokud vím, ještě není známo, co všechno vám to provede v těle za 3 roky, za 5 let. apod.
Copak víme,jak působí vakcina na celý organizmus a zvláště za několik let?Ale určitě způsobí hned,že člověk neumře dnes s těžkou plicní nedostatečností.Ale stejně,jak je to i u chřipkového viru,budeme asi muset za rok jít na další vakcinaci,obzvláčtě,když na Zemi budou ještě aktivní covidová ložiska v některých zemích.
Virus mutuje jen v akci v lidském organizmu.Typ viru může změnit strukturu kekoliv. i v naší populaci se může vyvinout dvojitá verze.
JABRAKA
No všichni se tady tvářej, že se dnes naočkují a problém je vyřešen. A možná se nic nestane, po jenom naočkování, ale co se stane, když 18 letá mladá holčina se nechá naočkovat, bude se očkovat každý rok a za 5 - 10 let bude chtít mít děti? Nikdo neví. OK, ať si to dá 80 letá babička, kterou by položila chřipka (a plicní nedostatečnost z ní vyplívající). Ale obezřetní by měli být zejména ti, kteří chtějí mít třeba někdy v budoucnu děti.
Lidem jako vy doporučuji popovídat si s rodinami těch zemřelých čtyřicátníků, kteří na očkování nebyli a Covid je poslal pod kytičky. Také si vyhledejte, jaké libůstky se vám mohou stát po užití Ibalginu či antikoncepce. Fakt vám ta čísla přijdou horší než to, kolik lidí na Covid umřelo a že minimálně deset procent těch, co měli i lehký průběh, se dlouhodobě léčí s následky Covidu na kardiologii a plicním s postiženým srdcem a plícemi? I několik měsíců? 95% nežádoucích účinků uvedených SUKL odezdí do pár dní.
Po podání vakcíny zemřelo podle SUKL 65 lidí- přičemž to neznamená kauzalitu v souvislosti s vakcínou, Pouze to s tím koreluje. To je jako říct, že "Vypila jsem heřmánkový čaj a o hodinu později dostala infarkt- heřmánek způsobuje infarkt!". Koukala jste, kolik lidí zemřelo po Covidu?
Co vám udělá vakcína v těle za 3 roky- nic. Vakcína v těle za tři roky už není, normálně se rozpustí a tělu zůstanou pouze naučené obranné mechanismy. Mě by fakt zajímalo, kde všichni berou ty hlody o neplodnosti. Vždyť to je totální nesmysl- máte zdroj? Zatím mi nikdo nebyl schopen to tvrzení nějak podložit.
Ehm, jednoho čtyřicátníka mám doma, neboť s ním žiju. A už jsem si s ním popovídala, jaké to bylo "hrozně smrtelně onemocnět". Jak párkrát kýchl a v noci mu byla jen více zima než obvykle. A druhý den se staral o mě, když jsem měla jeden den teplotu, vařil čaje a jídlo. To je asi proto, že do sebe nerve ibalginy, paraleny a antibiotika. A ani já do sebe necpu sračky jako ibalgin a antikoncepci, takže díky, nemusím studovat příbalový leták, protože ho znám a proto tyhle sračky do těla nedávám.
Já když vypiju heřmánkový čaj, tak se z něho pos*ru, neboť má projímavé účinky, taky zajímavá korelace.
Neříkám, že "co s tělem udělá vakcína po 3 letech", ale naučené mechanismy mohou spustit například autoimunitní choroby, nebo už stávající ještě zhoršit. A máte vy nějaký zdroj (vědeckou studii), jak vakcína ovlivní/zhorší moje autoimunitní onemocnění nespecifický zánět střev? Nebo partnerovo autoimunitní onemocnění atopický ekzém? (Ne studii, která je pár měsíců stará, ale pár let stará...)
@anzionka - a co třeba očkování na plané neštovice - pokud ženy v dětství neprodělaly, v těhotentví mají ničivé účinky na plod. Stejné například spalničky. Příušnice u mužů mohou mít za následek neplodnost. Když se neví jistě, jestli žena prodělala neštovice, má si udělat test na protilátky před plánovaným těhotenstvím. Spalničky, přiušnice, zarděnky se také zjišťují protilátky kvůli přeočkování okolo 30 let vhodné. Mi vyšly pozitivní pl. neštovice, spalničky zaděnky, ale přiušnice ne, i když jsem byla v dětství očkovaná. Protilátky časem vyprchaly.
Zvláštní je, že se nám snaží vnutit myšlenku, že každý, kdo byl v době úmrtí pozitivní na covid, zemřel zcela jistě na něj, i kdyby už týdny ležel na paliativní péči kvůli rakovině v terminálním stádiu. Ale každý, kdo zemřel po očkování, měl zcela jistě i jiné komorbidity a očkování za úmrtí zcela jistě nemohlo. Já říkám zkoumejme a pitvejme obě skupiny a dejte jasnou zprávu, co úmrtí zapříčinilo.
A u těch mladých, co měli špatný průběh, bych já osobně chtěla znát hladinu vit.D, celkovou kondici a životosprávu. To že jsem mladá a nic mi není (zatím) neznamená, že nemám kritický nedostatek vit. D, jím jen polotovary, prolévám se kolou, chlastám a hulím a jediný sport je cesta do práce a zpět. Ono to to tělo dost dlouho zvládne a i na první pohled mladý, štíhlý a aktivní člověk může mít příšernou životosprávu. Muži k tomu mají slabší imunitu než ženy a většina výrazně horší životosprávu. Není jich moc, kteří zaplesají a s chutí si k večeři dají naškubané lupení s cizrnou a avokádem, místo kolobásky či gulášku s pivečkem.
@pb - Souhlas. Když ono je lehčí si píchnout vakcínu, než dbát na životosprávu, zdravé jídlo, pohyb, suplementace vitamínu D a pobyt na sluníčku. Otužování. Je to jako když někdo chce hubnout a pije zázračné koktejly, které mu k tomu mají "pomoct".
Sama suplementuji. Vitamín D z kvalitního zdroje v dostatečné dávce. Pobyt na sluníčku. Doplňuji si také železo, neboť vím, že má trochu delší menstruaci. Železo kvalitní z chelátového zdroje spolu s vitamínem C pro lepší vstřebatelnost. Také kvalitní betaglukany.
Přemýšlím na tím, co sním. Ostatně musím, neboť nespecifický zánět střev vám dá okamžitý pohlavek, když jíte blbostě.
Dnešní společnost je medicínsky zvrácená. V porodnicích nerodí ženy, ale porodníci. Na nic se nečeká, všechno musí být hned (Aneb do konce mé směny musíte porodit, já to vaše dítě určitě odrodím.). Ideálně do vás napíchat co nejvíc věcí, aby vám s velkou pompou potom mohli nabídnout epidurál a aby řekli, vidíte, my jsme vám pomohli bez našeho zásahu byste to nemusela přežít (zapomenou dodat, bez našeho zásahu byste si i mohla sama porodit dítě). Rutinní provádění nástřihů hráze apod.
Dnes píšou, že očkovací centra budou mít k dispozici pouze Pfizer. Ostatní budou u praktických lékařů. novinky.cz/...
Nebrala bych Astra Zenecu a Johnson+Johnson (u J+J stačí sice jenom jedna dávka, ale váhala bych).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.