Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám se odstěhovat?

Od: doutnak® odpovědí: 24 změna:
Asi se mi mnozí vysmějí,ale zeptám se...Jak vycházet s chorobným sběratelem všeho!? Bydlím na jedné adrese se svým otcem (70letym). On v domě,který je po smrti matky psaný na mě.. Nicméně otec si tam hospodaří po "svém" jak byl celý život zvyklý.. Celý život sbírá VŠE! Asi s dobrým úmyslem,ale už to přesahuje všechny meze.. Stavební suť se hodí na to a tohle.. stará okna na tamto.. všemožný šrot od všech sousedů atd.. Celý život jsem to průběžně odvážel, když nebyl doma veškeré volno jsem trávil úklidem onoho bordelu..Skoro se to povedlo a zahrada už vypadala jako zahrada..Bordelu minimum..Vloni ale přišla nečekaná rána! Byl jsem na dovolené a otec nechal přivézt od svého kamaráda několik dodávek starých nepotřebných věcí a krámů a rozmístil je po celém pozemku."Je toho prý škoda a vše prý zužitkuje" Ale nikdy nic nezužitkoval..nikdy nekutil a věci jen shnily a zarostly do zahrady.. Teď je zahrada opět SBĚRNÝ DVŮR! Doslova a dopísmene.. Už nemám sílu to likvidovat a odvážet! Navíc je v důchodu a tím pádem to ani nelze.. Hlídá si své poklady a vozí další. Třešničkou na dortu byla fůra hnoje,kterou nechal složit uprostřed posekaného trávníku! Prý na záhony, které ale nemá! Takže to tu jen smrdí jak v maštali.. Žádné domluvy nepomáhají! Je to čím dál horší.. Mám se odstěhovat?A hledat si jiné bydlení kvůli tomuto?

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

6x

Když se odstěhujete, můžete počítat i s tím, že dům shoří i s otcem.

Nezavrhujte léčbu, píšete, že k vůli věku otce. 100 let nemá, když je v kondici vozit domů binec. Musíte zkusit všechno. Buď léčba a budete mu nápomocen nebo dům je váš a otci třeba najdete dům s pečovatelskou službou. Prostě se otec odstěhuje. Píšete, že domluvy nepomáhají a tuto variantu jste mu nabídl? Je schopen tohle pochopit? Je to tvrdé, ale myslím, že jiné řešení i pro bezpečnost otce není.

hodnocení

Nemůžete léčit někoho,kdo si myslí, že je zdráv.. bohužel..Za vlasy ho nikam táhnout nemůžu.. Když v domluvách přitvrdím,tak skoro brečí a všude vypráví, že ho šikanuju:( A nepřál bych Vám ty pohledy sousedů a známých, když mi naznačují, že bych měl být na tatínka hodný..Pak se cítím jako nějaký tyran.. Což není pravda.Dělá si opravdu co chce a podle toho to vypadá:(

hodnocení

4x

Mluvíte mi z duše, otec je bohužel to samé. Taky od lidí rád sváží různé věci, dá se říci odpad, s tím, že doba je zlá a že se to bude za něco hodit. Má těmi svými krámy obložený celý dům. Taky s tím nic moc nedělá. Neumí to skladovat, takže to za chvíli vypadá ještě hůř, než když to dovezl. Opravit to taky neumí, když už se do něčeho vrtá, tak to dovrtá tak, že je to na vyhození už tuplem. Na věci nechá pršet, zatékat. Když se pak v domě má něco měnit, tak tvrdí, že to má, pak se k tomu nehlásí, takže musíte zjednat opraváře a koupit tu věc stejně novou, nepamatuju si, že by se zužitkovalo něco, z toho co dovezl on. Když měl světlou chvilku a uznal, že se něčeho zbaví a dal to na internet, tak si za ty své poklady dal velkou cenu, divil se, že to nikdo nechce, až nakonec to prodal skoro zadarmo a byl rád, že se toho zbavil. Ještě se s tím dřel a tahal po různých patrech v domě, aby to snesl dolů...jen si přidělává práci. Nemá nic, co by se z toho dalo nazvat investicí, jsou to všechno věci, které valnou cenu nemají a lidi je vyřadili...kolem domu mi to taky vadí, ale už jsme si zvykli...doma máme rozdělené patro, otec si hospodaří podle sebe v dolním, kde si udržuje svůj pořádek a já v horním, takže se moc nepotkáváme a na jeho nepořádek se nemusím tak dívat - jen přes okno venku.

Na vašem místě, pokud je dům psán na vás, bych si ohlídal hlavně věci, které by mohly být problémové. Jako třeba autobaterie. Otec má auta, novou si koupit umí, ale že by starou někam odvezl, to ne. Nechá to válet kolem domu, nechá na to pršet, aby z toho vytekl kdejaký sajrajt. Z toho byste mohl mít problém, že ohrožujete životní prostředí. Jelikož nemám auto, dal jsem to na internet, a prodal to nízko pod výkupní cenou, ale někdo si to odvezl a to bylo hlavní. Otec ani neprotestoval.

Takže, na vašem místě, bych si ohlídal tyto věci, co můžou způsobit ekologickou katastrofu, na ty byl důrazný a zbytek asi zkusil trochu přečkat, samozřejmě pokud by to přesáhlo nějakou mez, tak se asi taky ozvat, majitel jste vy a z toho pro vás plynou povinnosti...je otázka, jak dlouho tu váš otec ještě bude. Může tu být dalších 20 let, může tu být jen do zítřka, je také možné, že časem bude potřebovat do domova seniorů. Každopádně ve stěhování asi smysl nevidím. Vidím tam riziko v tom, že dům je psaný na vás, takže když tam otec cokoli vyvede, tak to bude na vás a vy nebudete vědět, co se tam vlastně děje. Nyní to není ideální, ale alespoň máte přehled, co a jak.

Možná bych zaúkoloval další příbuzné, aby otci vymysleli na důchod nějakou aktivitu, aby se zaměřil také na něco jiného. Pak by mohl mít méně času se zaobírat hledáním nějakých krámů.

doplněno 12.05.21 20:18:

Ještě dopíšu, řešení vidím v tom, aby měl otec víc zájmů, nejlépe takový, kde mu bude ten jeho nepořádek vadit. Nevím ale, zda to bude možné u vašeho otce. Můj otec teda v tomto případě trochu naštěstí popadl kouzlu chovu zvířat, tak si pořídil kozy, aby mu vypásaly zahradu. Najednou zjistil, že tam nemá moc místa, tak část bordelu musel odklidit, sice něco odklidil tím stylem, že to převozil jinam, ale něčeho se zbavil, protože zjistil, že to překáží.

doplněno 12.05.21 20:22:

A ještě k těm zvířatům, na zimu zjistil, že by byla kozám venku zima a že jim také něco bude muset nasušit, aby je měl čím krmit. Potřeboval teda místo ve stodole na krmení i kozy samotné. Tak musel chtě nechtě dvě kolny vyklidit. Najednou mu to nevadilo. Navíc se s tím dřel sám, kde už taky není nejmladší, tak se poučil sám, jak jsou ty věci těžké a byl z toho unavený. Jako bonus si na podzim jednu kozu i zabil, propadl kouzlu vaření a zkouší ji vařit na různé způsoby...takže se zabaví.:)

hodnocení

Díky, že se mi snažíte poradit, vážím si toho.. Mému otci,ale nepomůže asi nic! Kamarádi (jeho) ho v tom bordelu podporují, protože doma mají pořádek a k nám si vždy přijdou vybrat co potřebují.. Takže i ty špetky využitelnosti stejně využije někdo jiný.. A jinou zálibu má! Vaření a nakupování jídla v nepřiměřeném množství! Sám skoro nejí,ale vaří a nakupuje jak pro menší kasárna vojáků.. Vše se to kazí,ale nakupuje pořád víc a víc.Dokonce má po všech známých maso v jejich lednicích, které nakoupil v "akcích"a pak ho neměl kam dát,ptž všechny lednice doma jsou plné.Pak zapomene, že to u těch známých má atd atd..:(

hodnocení

3x

Moc možností není. Buď se s tím smířit a vydržet to, protože otec se nezmění. Nebo se odstěhovat. Ale takto máte alespoň možnost mít vše pod kontrolou a jak to půjde, třeba i zasáhnout ( i když chápu, že neustále uklízet po někom bordel je únavné). Pokud se odstěhujete, ztratíte přehled co se v domě a kolem něho děje. A až jednou otec nebude, budete mít s "úklidem" o hodně víc práce. Rozhodnutí je na Vás..

hodnocení

Díky.. Máte pravdu.S věkem (mým) síly ubývají.. Navíc musím řešit"své"věci a "svůj" život a tohle už mě prostě přestalo bavit.Dřív to vozil po troškách a dalo se to odklízet a zvládal jsem to.Teď má kamaráda podobně postiženého a ten má dodávky a náklaďáky, kterými "TO" sem vozí.Na to už opravdu nemám sílu ani nervy:(

ladis*
hodnocení

2x

Zrovna dnes vyšel tento rozhovor o minimalismu , otec je evidentně z chudých poměrů a tak má diagnózu pro kumulování nesmyslů... Jen se divím, že nikdy nic nezužitkoval? On je nešikovný?

Já s tím bojuju, taky kumuluju a pak mi dělá problém v tom to, co na kutění potřebuji :) Dnes jsem pár věcí vyhodil :-

To o čem je váš problém, se řeší hned na začátku (proč lidi takto kumulují defakto odpad) :

hodnocení

Kdysi samozřejmě ty věci využil,ale to bylo kdysi.. Nešikovný není.. spíš už nemá energii něco vytvořit a odsouvá to na potom..Toto potom je ale velké nedohledno.Dum zamlada opravil a dost se nadřel za život.Snažím se chovat s úctou,ale je to dost těžké.Neuvedomuje si, že vše už se dnes dělá jinak a že se spousta věcí změnila Žije si ve svém světě a moje rady nebo názory a požadavky ho nezajímají.. Myslí si, že vše dělá správně.Špatní jsou "oni" resp.každý s jiným názorem
ladis*

tak to spise jen pokracuje v tom, co delal cely zivot, a to jeste vystupnoval, bo je cca 6 let v duchodu a ma 2x vice volneho casu...

Pak je namiste nejak resit mozna pocinajici stareckou demenci a mozna i pocinajiciho Alzheimera a/nebo mu najit jine ukoly, ktere ho zamestnaji, ja nevim treba vzit ho na ryby a vysvetlit mu smysl zivota a vyUziti zbytku casu, co mu zbyva anebo ho vzit okolo baraku a vysvetlit mu vyhody udrzovane zahrady/opraveneho baraku... At opravuje anebo dela neco uzitecneho, nejdriv to ale musi pochopit. Ucit neco 70 leteho je boj.

Protoze on asi slepe jede v tom, co delall cely zivot, nejspis uz se mentalne zaseknul.

Jaktoze nezdedil po mamince pulku baraku, on se ho vzdal za vecne bremeno nebo jak?

hodnocení

Ano.Domluvili jsme se tak,jak píšete v poslední větě.

kkk*
hodnocení

2x

To je taková úchylka až nemoc, ten člověk bez toho už nemůže být, můžete mu domlouvat horem dolem. Pokud chcete zůstat, budete to muset asi brát tak, že všechny ty krámy jsou součást vašeho života a nezměníte to. Podle mne když něco domů dotáhne, tak hned to vzít, nemyslím tak, aby to on viděl, a nebo aby i viděl, ale hned to likvidovat, odvézt, zničit. Chtělo by to hned, aby se to nehromadilo. Kdyby jste se odstěhoval, což by se vám určitě ulevilo, ale potom by ten dům byl za nějaký čas asi zničený, neobyvatelný. Krámy a harampádí by hromadil i uvnitř v domě a třeba až po střechu..A z domu, který vám patří, neměl by jste žádný užitek. Zase když zůstanete, bude vás pořád více a více sžírat vztek a bezmoc a to je také takový život naprd. Můžete ale také dům prodat a třeba by finance za prodej stačily na koupi dvou bytů.

hodnocení

2x
Můj táta (80let) taky je nejspokojenější když kolem sebe má spoustu věci které mu patří a žádnou nechce vyhodit protože se bude hodit. Vyrůstal v poválečných letech kdy bylo všeho nouze.
Kdysi měl vizi že já budu hospodařit tak stavěl chlívky a kůlničky, dnes kromě jené kde mám dílnu je všechno zarovnané.
Ať už se rozhodnete pro jakouloli variantu nebudete to mít lehké, kdyz se odstěhujete s pěkným barákem se rozlučte nebude větrat ani topit vše zarovná a riziko požáru bude větší.
Krami na zahradě co se dají prodat do sběru neřeste.

hodnocení

1x

Asi jen kontejner. Vymezit mu jeho mistnosti a kulnu, zbytek zamknout. Na zahradu zamknout vjezd, jestli uz nejezdi autem, aby to bylo co nejslozitejsi tam cokoliv objemneho nastehovat.

hodnocení

1x

váš dum váš pozemek já bych to vyklidil a tomu jeho kámošovi bych sdělil že jak tam cokoli doveze podám na něj trestní oznámení že mi vozí odpad na můj pozemek

u otce bych uvažoval zda ho neumístnít do nákého pečovatelského domova je to sice tvrdy ale skládku bych si z domu a pozemku určidě dělat nenechal

id
hodnocení

1x

@doutnak - rad jste dostal hodně, žádná vám není vhod, vždy najdete způsob jak to nejde. Zkuste najít způsob jak to půjde. Vy vlastně žádnou radu nepotřebujete, ani nechcete, jen jste se potřeboval vypovídat a to jste učinil.

Původní dotaz zněl " Mám se odstěhovat? Odpovím co tu ještě nepadlo, ODSTĚHUJTE SE .

hodnocení

Děkuji i za Vaši radu.Pomohla mi nejvíc ze všech, Opravdu! Nevím,jak jste přišla-šel na to, že by mi žádná z rad nebyla vhod? Jen už jsem je třeba zkoušel a nezabralo to.. Takže vlastně máte pravdu..Ano! Potřeboval jsem se s tím svěřit.A Vám přeji,abyste memusel-a v životě podobné situace řešit.Krásný den

hodnocení

0x

Hromadění věcí (nadbytečné) je projev tzv. obsedantně kompulzivní poruchy.

Tady je odkaz na jedne soubor, kde je to popsáno:

psychiatriepropraxi.cz/...

Těžko s tím něco uděláte.

hodnocení

Popsáno je to hezky..Ale když si to nepřipouští a neuvědomuje,tak nějaká léčba asi nemá cenu..I vzhledem k věku.Jen si já nechci připustit, že ho tu nechám i se svou dlouholetou prací (zahrada a pod.) A prostě budu muset odejít a nechat ho to zaplnit celé jako je to vidět na katastrofických fotkách z obydlí podobných jedinců.Je to smutné se tady toho vzdát a nechat ho vše "zničit". Ach joo :(

fertuo
hodnocení

0x
Je to az bezcitene, ale po dobrem nic nezvlsdnete. Jeden musi z domu. Moznosti kdo a kam je nekolik. Lecba neni...
ladis*

No neni, zacit mu hazet ty kramy do jeho pokoje, s tim, ze zacnu na zahrade stavet pergolu, bazen aj. :)

Anebo tu zahradu rozdelit normalne spagatem na 1/2 a jasne si vysvetlit, ze na mou polovinu NIC UMISTOVAT NEBUDE. Kdyz by cela nemovitost byla 100% moje, tak je to IMHO mozne. Normalne bych tam daval ceduli zakaz skladky, pripadne pri poruseni zavolal policii a sehral divadlo :) Klidne i s tim, ze tatinka vystehujou na 2 dny do ubytovny. To uz zalezi jaky ma koule syn.

hodnocení

To by mne napadlo taky:) I ty koule by byly,ale holt moudřejší ustoupí.. bohužel.Dokážete si takovou válku představit v praxi?Komedie už byly několikrát..Dokonce sem tam něco zmizelo,ale dvojnásobek něčeho jiného přibyl. .
ladis*

To pak zalezi na tom, co mate ve smlouve o vecnem bremeni (sluzebnosti).

Pokud ho neumite zamestnat jinak, tak co ma asi cely dny delat? Anebo chcete aby koukal do bedny a postupne zdegeneroval? Dela co umi. Na ryby asi chodit nebude a opravovat barak taky ne, na to nema sily, tak dela co zvladne...

Pokud mu nenajdete jinou napln, zenskou, hobby, kamarady, tak...

hodnocení

Já mu mám hledat náplň? :) On ale nebude dělat,co mu řeknu! Myslíte, že čeká na moje úkoly a doporučení? Myslíte, že bych nechtěl,aby dělal smysluplné věci? Neposlechne mě už z principu..jsem pro něj "cucák" (40let) . Ostatně i člověk o 5 let mladší než on je pro něj "cucák". Rvát těžký bordel na to síly má,ale na jiné věci už ne.. Ženskou měl chvíli,ale myslíte, že by to nějaká vydržela? Je to typ, který nadává na všechno a na všechny a všechno dnes stojí za ho*no atd.. Dřív bylo všechno lepší atd..
ladis*

Pravděpodobně to dělá i proto, aby se zalíbil těm kamarádům... kterým může být občas užitečný...

Nic jinýho dělat nemůže, vy mu ten prostor nevymezíte. Natvrdo bych natahal na zahradě špagát Vocaď pocaď a pak zbývá pohrozit mu domovem důchodců.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]