Nejste přihlášen/a.
Zdravím
strýc zdědil na stáří domek na druhé straně Česka. Před nedávnem tam jel se podívat, ovšem dům je úplně OPRAVENÝ, vyměněná okna, nová fasáda a před domem na zahradě je zlý pes. Takže strejda ani nazazvonil v domění, že asi dědictví dopadlo jinak než v jeho pospěch a tak odjel smutný domů.
Doma jsme na katastru ovšem zjistili, že dům je skutečně jeho a že ho nabyl dědictvím, přesně jak notářka zapsala.
Co s tím? Každá cesta každá cesta tam a zpět je za 2000Kč ...
co by ste dělali? Jaký je vás pohled na věc? Co myslíte? Přes psa se nejde ke zvonku dostat.
(Strejda mná klíč - ovšem od zámku u domu, kde je pes)
Pokud je to pravda...
Zavolal bych PČR a za jejich doprovodu bych se jal celou věc "vyšetřit".
Nicméně je mi divné, kdy proběhlo dědické řízení...kdy ona oprava domu "někým" (to přece není záležitost na dva dny).
Pokud je dům obýván některým z příbuzných, ale bez vlastnického práva, tak asi žaloba na vyklizení domu...(když pominu nějaké rychlejší, ale ne zcela legální řešení).
Je ovšem pravděpodobné, že se ta situace potáhne tak dlouho, že strýc si již dům za života neužije..
dědictví proběhlo v 2019 ...
JAK BYTSE SITUACI VYŘEŠIL ... Policie UDĚLÁ CO ...bububu?
Podání žaloby, projednání 3 -6 měsíců + odvolání další rok minimálně.Pán dům vybydlí, zničí ...
C je správně - NEUŽIJE ... a proto hedám každou radu. DĚKUJI
Připadá mi to celé nějaké hodně divoké...
Je si strýc jistý, že stál před svou nemovitostí? Nespletl se třeba? Je jedinným vlastníkem dané nemovitosti?
Pokud si je jistý, měl konat. Zazvonit a zjistit stav věcí. Popřípadě za přítomnosti policie.
Dědictví proběhlo v roce 2019 a on to začal řešit skoro po dvou letech? Za tu dobu ten barák taky mohl být v dezolátním stavu, pokud by byl neobývaný, nevytápěný, atd.
To nikdy nikdo neřešil elektřinu, plyn, vodu a další poplatky a daně?
Jen jestli nás tu tak trochu netaháte na vařené nudli.
A já mám za to, že strýček je pomatený páprda co se neorientuje vůbec v ničem (a vy taky ne) a dojel úplně někam jinam a okouněl u cizího baráku.
Jinak kvalitních rad, jak postupovat, jste dostal několik, melete si stále tu svou, evidentně to řešit nechcete/neumíte, tak se na to vykašlete a nechte strýčka strýčkem a dům domem. Pokud to má strýček i vy v hlavě tak srovnané, jak zde prezentujete, stejně by nebyla nemovitost v dobrých rukou.
Já vám dám jednu důležitou radu do života - když chcete od druhých pomoct, chovejte se pokorně a slušně. Ze začátku jsem Vám chtěla poradit, čím dále si ale pročítám Vaše "vděčné" odpovědi lidem, které Vám chtějí OPRAVDU pomoct, (když už máte v oblibě zvýrazňovat capsem VÁMI DůLeŽiTÁ pÍsMekNa, tak se inspiruji), se mi z Vás dělá OPRAVDU špatně. Pfuj.
Doufám, že se někdy změníte, jinak se mi snad zdá, že by to byla karma vzhledem k Vašemu přívětivému chování.
opr. kteří
Je to troll a všechno si vycucal z prstu...
Jsem o tom přesvědčen zvlášť po té dnešní informaci, že tam byl na "tajňačku" ve dvě ráno a bohužel se nesvítilo. Co by chtěl v tuhle hodinu s kýmkoliv řešit?
br, jste oba popletení, ty i ten tvůj strýc a ty navíc jen umíš nadávat všem, takže tě tak přetáhnout klackem po řiti. Přečti co jsem ti napsal mailem...adresu toho baráku, a pak se dá něco řešit. A nauč se místo nadávání poděkovat, snad tě to máma učila. Já se i urážkám umím zasmát a na takové lidi nejsem naštvaný ale lituji je. Takže ještě to píši i tady: na adresu jak123@email adresu toho baráku. A neoprávněné obsazení baráku není na občanskoprávní spor, ale je to trestný čin, ty moudro.
Výmluvy, výmluvy, výmluvy. I když to tak někdy nevypadá, je toto právní stát. Nikdo si nemůže dovolit přisvojit cizí barák. No a co že se tam zase vrátí. To už policie bude řešit jinak. Opakovaný tr. čin. Žádná sranda. Nebo to pronajměte někomu jinému kdo to ohlídá. Jak už bylo psáno. Vy to moc nechcete řešít. Jen se vymlouváte na nemožnost řešení.
Prosímvás, jak asi dědictví dopadlo jinak. Jako dědic byl přítomen dědickému řízení, musel podepsat papíry, pokud přítomen nebyl, pak byl zcela jistě obeslán. Pokud se normálně orientuje, pak nemohlo dědictví proběhnout za jeho zády, aniž by o něm věděl.
S udáváním vloupání bych byla opatrná, nynější obyvatelé se nikam nevloupali, velice pravděpodobně v domě bydleli a opravovali ho ještě za života osoby, po které strýc dědil. Dost možná tam bydleli jen na dobré slovo a dědické řízení proběhlo naopak v jejich neprospěch, protože oni evidentně do domu investovali.
Takže si zkontrolujte, jestli byl strýc opravdu u správné nemovitosti, zkontrolujte katastr nemovitostí, pokud vše sedí, pak jendejte. Pokud chce strýc dům obývat, nechť obešle nynejší obyvatele a žádá vyklizení domu, pokud obývat dům nyní nechce, nechť je stejně obešle a požaduje třeba nájemné, nabídne dům k odprodeji nebo jedná dál. To že někdo jede někam na blint, nic neví, nic nemá v ruce a zase se bez vyřízeného vrátí zpět (aspoň kontakt na sebe ve schránenechat mohl), je poněkud zarážející.
Strýc domek zdědil na stáří. Stáří už je tu.
Podívejte se na mapy a podle čísla popisného a pomocí Googlu Street View /žlutý panáček/ zjistěte, jak domek opravdu vypadá.
Nebo :
Vaříte z vody, nevíte ve skutečnosti nic, sedněte do auta a jeďte tam s celou rodinou strýce doprovodit /správné číslo popisné/ a řešit nastalou situaci s papíry v ruce / notářský zápis, ověřený katastr / začít u neznámých hostů, sousedů, obecního úřadu, policie/. A nezapomeňte, věnec buřtů okolo krku. Není nový plot a branka a tedy nový zámek? To se jenom strýc domnívá, že klíč k bývalé nemovitosti bude ještě pasovat.
Dobrý den, v KN není uvedeno PSČ, tak se skutečně může jednat o záměnu obcí. Vycházejte z adresy nemovitosti, která je uvedena v Usnesení o dědictví (tam by mělo být i PSČ). Zdravím!
Pošlete mi na jak123@centrum.cz adresu toho domu tak, jak je uvedena v dědických papírech i adresu domu, u kterého strýc stál a nepustil ho tam pes. Jezdím do Bruntálu i nahoru k polským hranicím, kde mají moji 2 kamarádi chaty, každý jinde. Zjistím vám vše co potřebujete, kdo tam bydlí, jakým právem tam bydlí, kdo to opravoval i to, co se s tím dá dělat, jak se svého práva domoci. Samozřejmě zadarmo, prostě mě to zajímá a přijdu tomu na kloub. Zdravím vás!
Zdravím. Nevím, jaký je úřední postup, ale já bych se s listinami, které dokazují, že dům je výhradně můj majetek nabytý dědictvím a nikomu jsem ho nepronajala, došla poradit s advokátem. To, že dům je opravený, vás nemusí zajímat, je to dům na správné adrese, tedy strýce, a ve stavu, v jakém je. Ale zjistili jste, že nějaký zloděj se vloupal do strýcova domu, pobývá tam, a vy, přestože máte klíče, se tam nemůžete dostat – viz pes. A advokát vám poradí, jak máte postupovat. Jak se zjistí, kdo přesně tam bez vašeho svolení pobývá a požádejte ho o napsání úřední výzvy zloději, aby dům (do vámi stanoveného termínu) vyklidil, pokud tak neučiní, bude vyveden policií + finanční sankce. Taky se zeptejte, jak zjistíte, na koho jsou psány smlouvy na odběry vody, elektřiny, plynu, internetu + odpadky... a jak to bude s placením těchto energií, které spotřeboval, protože tyto platby budou chtít dodavatelé po strýci, protože majitel je on. Jedinou smysluplnou cestu vidím v poradě s advokátem. Pokud se onen zloděj nepodřídí, musíte řešit soudně. Ida
Právě že mě napadá, že strýc možná není výhradním vlastníkem, ale spoluvlastníkem (což my nevíme), a v domku bydlí (již déle) příbuzný, nyní spoluvlastník. Takže pokud vlítne strýc po zlém do domu s policií (i když zadarmo), akorát se spoluvlastníci pohádají a do budoucna takto narušené vztahy těžko prospějí nějaké dohodě. Advokátovo posouzení listin a dopis sice budou stát cca 1.500 - 2.000,- Kč?, ale navrhne schůdné řešení. Ida
Zdravím,
poradím trochu jinak - vy ani Váš strýc už nemáte žádné další příbuzné? Vaše teta už nežije? Skutečně nemáte nikoho, kdo by víc věděl o historii daného domu, o který jde? Pokud máte, začal bych u daného člověka, myslím, že by vám mohl pomoci, alespoň s objasněním některých otázek. Poptejte se po příbuzných, zjišťujte další informace.
Další nejasná věc je ta, proč to strýc začal řešit po dvou letech (dědictví proběhlo v roce 2019)? Proč to nezačal řešit hned, jak bylo dědictví hotové a začal to řešit až nyní? Navíc z domu se platí každý rok daň z nemovitostí, takže ohledně té musel být už obeslán a musel ji platit, jinak mu vzniká dluh!
Další věc, která mi není jasná, je ta, že když už tam jel a projel takové peníze, že tam alespoň nezanechal vzkaz. Na tom domě není poštovní schránka? Není možné se tam někam dostat? V nejhorším hodit něco přes plot, kam ten pes nemůže? Zaklepat alespoň na nějaké okno, mimo dosah toho psa? Pokud neznáte jména těch lidí, kteří dům obývají, asi bych začal tím vzkazem. Strýc jim měl napsat nějaký list a hodit do schránky. Přidá kontakt na sebe, třeba telefon, mail, aby se měli ti lidé jak ozvat.
Na razantnější věci je lepší mít svědky. Zkuste se domluvit se strýcem a jeďte tam příště s ním. Bude mít ve vás svědka, který mu v případě potřeby vše dosvědčí, nahraje jednání a podobně. Dále bych asi postupoval tak, jak už zde bylo zmíněno. Zařídil bych se taky podle toho, jaká by byla reakce na ten prvotní vzkaz. Pokud se nikdo neozve, asi nutno řešit razantněji. Pokud bude zájem o komunikaci, možnost pro jednání tu je.
Kubo12
děkuji za snahu odpovědět, copak nemáte okolo sebe lidi, kterým je třeba 70 roků? Oni mají na všechno čas a hlavně svůj rozum.
Všechno znají nejlíp a myslí si, že spravedlnost je ta jejich verze příběhu.
MÍSTNÍ DOMORODEC MOC DOBŘE VÍ ŽE STRÝCH ODTÁHNE VE SVÉ BYLIŠTĚ A POLICIE?
Ta má ráda svůj klid a jejich MANTRU O OBČASNKOPRÁVNÍM SPORU
Zacina to tu zase raz posobit dojmom trolenia. Troll totiz po radach, ktore dostal, stale toci svoje a ako keby sa snazil vyprovokovat dalsiu debatu. Tak trosku snahy do toho :
po kom stryko dedil? je jediny dedic? stykal sa s rodinou, po ktorej dedil? co robil od roku 2019, ked ziskal dedictsvto? preco nehovoril so susedmi?
Som na 100% presvedceny, ze tieto otazky nebudu zodpovedane alebo trolla znervoznia.
Peter
nesnažím se TROLLIT, jen se snažím HLOUPÉ KOŠACENÍ této debaty vrátit ZPĚT
VRÁTIT debatu k tomu, že dům je NĚKÝM OPRAVENÝ a NĚKDO V NĚM BYDLÍ, a před vstupem STOJÍ PES.
MĚ Z TOHO PLYNE, ŽE ASI NOVÝ OBYVATEL NECHCE BÝT MAJITELEM KONTAKTOVÁN.
žádná jiná varianta než vzít hromadu hromotluků mě nenapadla, ale napadlo mě se zde zeptat, kdyby někdo skutečně tuto problematiku ZNAL a ODPOVĚDĚL.
Peter, CZ je Kocourkov, kde nepatí nic, co bys považoval v právním státě za normální. Dnes je síla práva BYDLET silnější, než právo VLASTNIT.
Děkuji za pochopení Peter
Bz, když odjedete na dovolenou, vrátíte se a ve vašem bytě budou nalezlí cizí lidé, tak budete asi také z venku jenom koukat do oken. Protože podle vás policie nic nezmůže, takže půjdete pod most. Dostal jste zde spoustu dobrých rad, jak se takovéto situace standartně řeší, ale vy spíše lidi napadáte. Tak co vlastně chcete.
Taková věc se řeší razantně a ne zvoněním a doprošováním se. Je to jeho majetek, tak se nesmí bát. Zavolat policii a přímo informovat, že se mu tam někdo vloupal. Tedy pokud tam ten člověk nebydlí už déle jako nájemník.
Ta částka je mnohem menší. Kamarádce se stalo něco podobného. Najala si dva ukrajince s tím, že se domu jako nastěhují. Ti co tam bydleli neoprávněně se hned druhý den ne/dobrovolně stěhovali pryč.
Mám pocit jak kdybyste hledal výmluvy jak to neřešit. Ke všemu máte připomínky. Postavte se k tomu jako chlap. Podejte trestní oznámení. Policajti to řešit musí a i když si pak dál nepůjdete za svým aspoň budete vědět kdo a proč tam bydlí.
Strýc sdědil dům, určitě má na to nějaké písemnosti, které potvrzují, že je majitelem, jak tedy mohl odejít od svého domu zklamaný. Vypadá to dost nevěrohodně. ..přes psa se nejde k zvonku dostat, je přece blbost. Je možné, že v době smrti osoby, které dům patřil, s ním ještě někdo dům obýval, ale nesdědil ho a měl se tedy vystěhovat a nevystěhoval se. Jestli je strýc staršího ročníku a nenapadlo ho obrátit se na policii, tak určitě mu vy rádi s tím pomůžete. Ale je to celé divné. Kdo by měl odvahu nastěhovat se do cizího domu a ještě ho na své náklady opravit.
Najprv slusny pokus : prist, zazvonit, oznamit kto som (majitel), co chcem (uzivat svoju nehnutelnost). Vsetko si nahravat a mat aspon 2 ks svedkov. Podla reakcie sa uvidi dalej.
Ak ho odmietnu pustit dnu a rokovat s nim o vypratani, okamzite trestne oznamenie na obvodnom oddeleni (mat so sebou vsetky papiere : list vlastnictva, dedicke konanie).
Samozrejme, vopred sa na 100% ubezpecit, ze ide presne o ten dom a adresa je spravna.
Co sa este moze stat? Stryko bude platit naklady na opravu domu, ak ho niekto tzv. dobromyselne uzival a opravil.
No zdědil dům, takže dům je jeho. A v domě bydlí (pravděpodobně už déle) nájemník. Celkem běžná situace. Je potřeba upravit nájemní smlouvu aby odpovídala současnému vlastníkovi.
Netušíme, proč je dům obsazen. Jedna z možností je, že předchozí majitel dům pronajal. Takže to mohou být nájemníci a s těmi možné jednat o nové smlouvě.
Rumíček
vy byste jednal o nové smlouvě, když nyní bydlíte ZADARMO? Nebudete otevírat a vchod do domu bude hlídat zlý PES.
Jak z učebnice.
Již jsem to sem napsal, ale admin to asi jako příliš konkrétní nabídku pomoci vyhodil. No, má na to právo, je to JEHO web. Ale snad pochopí, že než zdejší plané diskuse je konkrétní pomoc serióznější. Pokud ano, správci webu děkuji! Jezdím pravidelně do Bruntálu i na chaty dvou kamarádů nahoru k hranicím a pokud mi sdělíte adresu domku, která je uvedena v dědickém řízení, mohu na místě zjistit, jaká je skutečnost. Samozřejmě zadarmo! Takže buď vnitřní poštou, nebo na moji adresu jak123@email.cz.
Pokud si otevřu přímo na svém počítači výpis z K.N.a najdu tam své jméíno,pak není o čem diskutovat.Ovšem pokud se vrátím k dědickému řízení,Rozhodne li,že nemovitost dědím a mám k tomu doklad,dědictví se mi samo do K.N. nezapíše.Vše k tomu musím udělat sám.Vyplním patřičné formuláře,zaplatím poplatky a doložím kupní smlouvou v tomto případě dědickým rozhodnutím a mám jasno.Pokud bych pak v domě někoho našel,asi bych s ním v klidu promluvil a požádal,aby mi nemovitost zaplatil,v opažném případě přitvdil a šel třeba na soud.
Abych stál o domek přes celou republiku,prodat a koupit něco podobného blíž.
JABRAKA
KN = vlastník STRÝC.
Jabraka. ano to je chtěno, ale jak se do domu dostat a jak vyjednávat s NEZVANÝM HOSTEM?
Cize keby vam pocas dovolenky niekto obsadil byt a vypol zvoncek, bol by to pre vas neriesitelny problem? Policia nic neriesi podla vas?
JABRAKA - to jsou teda rady ... fakt ... TO PŘECE NEVÍME jestli je to VLOUPÁNÍ. To se teprve začne řešit podáním trestního oznámení. na neznámého pachatele,
JÁ FAKT NEROZUMÍM TĚM RADÁM. Včera noci jsme tam natajňačku byli, a fakt čokl před vchodem. Bohužel ve 2 ráno - tam byla tma.
Zase místní CHYTROLÍNI budou psát, že jsem si to vymyslel, TAKY JSEM TOMU NEVĚŘIL a prostě tam JEL.
Problém je někde jinde. Než "NĚKOHO VYPAKUJEŠ" dům zničí rozbjie okna, udělá z toho RUINU.
To je NÁŠ PRÁVNÍ SYSTÉM.
Vlastník:Strýc.
Na K.N. s papíry od dědictví ,když to neprovedl notář,tak musím já.Přepsat.Pak přijdou na řadu nepříjemné činnosti,Nejprve dohoda,Zda to ten dotyčný bude chtít pronajmout,nebo odkoupit,a nakonec tedy soud.
JB
Zbytečné diskuze tady jsou na nic. Pokud je pravda co v dotazu píšete, napište v které obci nebo aspoň u které jiné, větší, obce dům je, nebo aspoň ve kterém okrese. Takto obecným údajem nic nezkazíte a ani nic nevystavujete do nebezpečí. Vysvětlení situace nebo řešení může být jednodušší než si myslíte. Ale možná se ani neozvete, a pak to celé asi je nasmysl.
Jak123
Okres: Bruntál, Obec fakticky na polské hranici.
Já jen hledal elegantní řešení. Nidko tu nic neví. Pro policii je to občanskprávní spor a pro soud je to na 2 roky + náklady exekučního vystěhování, s tím že odjedete a on se tam vrátí.
Děkuji všem za užitečné i za úplně zbytečné a zcestné rady.
Tu policiu a vsetko ine tu poradene ste skusili alebo vopred viete, ako to nemoze a nebude fungovat? Co vlastne chcete? Carovny prutik?
Kto su ti tajomni "oni sa urcite vratia"? Nejaka vasa rodina? Kto?
TO PŮJDU TEPRVE ŘEŠIT, POLÍCIU
V pondělí mi dá strýc PLNOU MOC
JAK 123 a co si mi tedy poradil, když jsem ti CHYTRÁKU poslal ten CHTĚNÝ okres? kčemu ti to teda bylo? bys mohl radit na nádraží, kam jedou vlaky, by se lidi divivli kam vlastně dojeli.
Když tam byl, proč nehodil kamínek do okna nebo nezavolal Polici ČR? S takovou tam bude jezdit často a ničeho nedosáhne. Nemohl napsat zprávu a tu nechat na plotě? To je nějaká báchorka.
Protože je mu 70. A pro kamínek by se možná zohl . Ale naposledy. Děkuji za tvou dobrou radu. Fakt pomohla jako 99% tady těch všech.
Každá obec má starostu/ku,takže najít webové stránky obce,číslo na starostu tam bude,zavolejte mu a vysvětlete mu jak se má celá věc ohledně domu a pokud je to malá obec starosta určitě bude vědět co se tam děje a kdo tam bydlí,popřípadě ho poproste at to zjistí a dá Vám vědět a pak se s ním domluvit na konkrétní den kdy se se starostou setkáte,a zajet do toho domu s ním a pro jistotu i s asistenci policie,strýce i se všema dokladama od domu vzít sebou.
Toto ma zaujalo "Včera noci jsme tam natajňačku byli, a fakt čokl před vchodem. Bohužel ve 2 ráno - tam byla tma."
Aky bol vas plan? Co ste si od toho slubovali? Cesta podla vas stoji 2000 CZK, kolko minut ste tam v noci stravili a na kolko vas vysla jedna minuta? Aky to malo cele zmysel?
protože jste mě v této diskuzi TAK NAHLODALI, že jsem si informaci strýce jel ověřit.
POKUD NĚKDO MÁ ZÁEM, SETKÁME SE V OLOMOUCI A JÁ VÁS TAM ODVEZU i ZPĚT, PÁNOVÉ ...
MŮŽETE UKAZOVAT PŘED ČOKLEM RAMENA.
ALE DOBRÁ RADA ZAZNĚLA: STAROSTA
Vy jste s prominutím asi fakt blbec . Co prosím Vás chcete slyšet jakou radu? Vá se prostě nedá poradit a jen tu trolíte.
Když někam jedu tak tam chci zjisiti maximum a nedojedu na místo v noci. To je pak divné, že je tam tma!
Být adminem -tak toto téma uzavřu!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.