Nejste přihlášen/a.
Můj syn v květnu maturoval, nebude dál studovat a zatím nenašel práci. Od kterého data se má přihlásit na pracák?
Na Úřad práce ho neposílejte - to by stát stálo další peníze. Zkuste mu raději najít nějaké zaměstnání. Když už váš chlapeček ušetřil dva roky života, že nemusí na základní vojenskou službu, tak mu jistě nebude vadit, když nastoupí na některém dole OKD v profesi horník - dělník. Jednal pozná život opravdu pracujícího člověka a jednak má perspektivu růstu.Jistě uznáte, že by bylo docela nefér, že jenom proto, že vy jste si před pár lety užila, tak všichni ostatní jsou povinni financovat existenci vašeho synáčka. Hlavu vzhůru a třeba bude z něho mimořádně úspěšný horník - pomocník.
Proč hned tak ošklivě. Práci si hledá a na pracáku rozhodně být nechce. Chtěla jsem jenom vědět, jaká je legislativa, protože se zdravotním a sociálním pojištěním nejsou žerty, hlavně když vám pak napaří ještě penále - a věta "já jsem to nevěděla" opravdu nikoho nezajímá. (Děkuji za OKD - je dobrý nápad, ale přes celou republiku je to trochu z ruky).
Sociální pojištění (tzn. důchodové - aby mu jednou vznikl nárok na důchod, a nemocenské - aby mu v případě nemoci vznikl nárok na nemocenskou) povinné není. Plátci sociálního pojistného jsou vyjmenovaní v zákoně, nezaměstnaný mezi ně nepatří. Ovšem měsíce, v nichž není pojištěný, se nezapočtou do nároku na důchod, a pokud onemocní, nemá nárok na nemocenskou. Registrace na ÚP je z hlediska důchodového pojištění tzv. náhradní dobou, znamená to, že určitá doba "pobytu" na ÚP se do nároku na důchod zahrne.
Zdravotní pojištění je povinné. Pokud se syn zaregistruje na ÚP, bude pro zdravotní pojišťovnu osobou, za kterou toto pojištění platí stát.
Absolventům středních škol platí po dobu prázdnin pojistné stát. To neplatí, pokud po celý kalendářní měsíc absolvent vykonává výdělečnou činnost nebo má nárok po celý měsíc na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci. Nejlepší je zeptat se přímo v jeho zdravotní pojišťovně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.