Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaměstnavatel a home office

Od: vybaveni odpovědí: 8 změna:

Zdravím,

chci se zeptat ohledně povinností zaměstnance a zaměstnavatele v případě práce formou home office (práce z domova).

Konkrétně za to, zda má zaměstnavatel povinnost mi poskytnout věci potřebné k práci nebo se podílet na jejich nákladech, nebo zda to musím dotovat ze svého.

Ještě před začátkem pandemie jsem měl možnost pracovat formou home office, jednalo se o práci přes počítač, zaměstnavatel mi k tomu dal normální smlouvu, kde toto bylo upřesněno a posílal mi normální mzdu na účet. Ale jinak nic. Jediný benefit tedy byla ta možnost práce z domova, ale tu v té firmě, co jsem zjistil, mají skoro všichni.

Jinak jsem pracoval na svém počítači, zajistil si svůj přístup k internetu, atd. Tak mě zajímá, zda je toto ošetřeno někde v zákoně. PC je celou dobu můj soukromý, s tím, že v určený čas jsem vykonával práci pro zaměstnavatele, ale ve volném čase si na něm vyřizuju svoje soukromé věci.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Nie je to v poriadku, musia vam dat pracovne + ochranne prostriedky, v tomto pripade pocitac. Druha moznost je dohodnut sa na pouzivani vasho (auta, pocitaca ...), ale za uhradu.

hodnocení

2x

Pracuju na firemním notebooku, ale to je tak všechno.
Ve smlouvě o home-office mám, že "Smluvní strany se dohodly na bezplatném využívání movitých a nemovitých věcí; internetu; tepla, elektrické energie, vody a všech dalších médií, jakož i všech dalších věcí užitých pro výkon práce z domova."
Což je OK, nějak si neumím představit, že firmě účtuju 5 litrů vody za spláchnutí svého záchodu v pracovní době. Internet platím paušálem, topím stejně tak jako tak, a spotřeba noťasu je zanedbatelná :)
Co se týká práce na soukromém počítači, tak nevím, jetli má váš ajťák dobré spaní (viry, malware, legální soft...atd. atd.) U nás ve firmě je používání soukromých PC ina homeoffice absolutně nepřípustné právě z důvodu bezpečnosti.

hodnocení

1x

Jsem na HO zhruba od 2/2020. Mám pracovní NTB a monitor - protože potřebuji 2 monitory a NTB, jeden používám svůj vlastní. K tomu mám svou klávesnici, na které se mi lépe píše. Myš kvůli práci a neustálému klikání mám za ten rok snad třetí. Koupil jsem si raději "herní", protože těch kliků je tolik, že obyč mi vydrží jen pár měsíců.

Ty peníze, co ušetřím na měsíčním dojíždění, to je 10x víc než náklady na internet (který stejně mám pro svou potřebu) nebo příslušenství k PC. A té elektřiny to sežere sice dost, ale pořád je to pro mne výhodnější než 2-3 hodiny denně na cestě do-z práce.

Takže co se týče pozitiv je HO velmi výhodný. Na druhou stranu - používání osobního PC bez VPN, antiviru atd. - to asi není zrovna v souladu s GDPR a ochranou údajů. To by mohl mít i zaměstnavatel dost velký průšvih.

hodnocení

1x

@vybaveni - Tak mě zajímá, zda je toto ošetřeno někde v zákoně.
Velmi obecně v

ZP § 2

(2) Závislá práce musí být vykonávána za mzdu, plat nebo odměnu za práci, na náklady a odpovědnost zaměstnavatele, v pracovní době na pracovišti zaměstnavatele, popřípadě na jiném dohodnutém místě.

Sice neuvádíte, co přesně ve smlouvě "bylo upřesněno", ale pokud jste používal k práci své vlastní prostředky, mělo to v ní být uvedeno včetně náhrady (převážně bývá dohodnutý paušál) - viz

ZP § 190

(1) Sjedná-li zaměstnavatel, popřípadě vnitřním předpisem stanoví nebo individuálně písemně určí podmínky, výši a způsob poskytnutí náhrad za opotřebení vlastního nářadí, zařízení nebo jiných předmětů potřebných k výkonu práce zaměstnance, poskytuje mu tuto náhradu za dohodnutých, stanovených nebo určených podmínek.

Jestliže jste se se zaměstnavatelem na něčem takovém ve smlouvě nedohodl, těžko se budete kompenzace domáhat, natož zpětně.

vybaveni
hodnocení

Jethro, to chápu, ale máte ten firemní notebook.

U mě ve smlouvě nic takového nebylo. Jen že místo práce je home office. Jinak žádné ujednání. Jediné, co firma poskytla, byla ta možnost pracovat z domova. Jinak počítač byl můj, internet si platím také za sebe a ostatní věci doma taky. Je pravda, že jinak jsem nic moc nepotřeboval, ani placené kancelářské programy.

Nevím jak IT oddělení, asi jim to nevadilo. Riziko tam asi nějaké je, ale zřejmě to neřešili. Zajímá mě to, protože tehdy jsem to neřešil, ale je možné, že aktuálně zase nějakou nabídku na práci z domova mít budu, tak a´t vím, jak to správně je.

Protože se domnívám, že by firma asi něco přispět měla, když mě nechá pracovat na mém soukromém notebooku, který se samozřejmě opotřebovává, internet taky něco stojí ( i když ten se platí tak, jako tak), ale musel jsem třeba koupit novou počítačovou myš, protože stále na něco klikám.

Co presne robite? Nejake nahadzovanie faktur alebo volate ludom s ponukami ponoziek?

vybaveni
hodnocení

ano, administrace objednávek v tom eshopu to tenkrát bylo

hodnocení

0x
Také jsem na HO + vyjezdy na servis ci školení.Podle mne je nárůst spotřeby elektřiny- topim tepelným čerpadlem, tiskarna, PC, monitor, osvětlení zapříčinilo určitý nárůst. Odhaduji cca do 5.000 Kč/rok. Internet mám ať tak nebo tak a na druhé straně ušetřím náklady na dojíždění + čas na dojíždění do případné kanceláře.Tj vychází mi to "fifty- fifty" a tak to neřeším. Samozřejmě zo jsou objektivní data. Druhý faktor je psychický- sociální odloučenost. Ale to už je jiná story.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]