Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kde najít srozumitelné informace pro OSVČ a podnikatele?

Od: osvc odpovědí: 20 změna:

Dobrý den,

chtěla bych začít podnikat jako OSVČ (projekční činnost), ale i přes snahu o vyhledání srozumitelných a ucelených informací, jsem žádné takové nenašla. Nevyznám se v tom co všechno si musím vést, jak má která evidence vypadat, kdy co kde platit a za jakých podmínek... Mám pocit, že všude se píše trochu něco jiného a vůbec se v tom nevyznám. Nevím jak si v tom tedy udělat systém a taky se bojím abych něco v tom zmatku nezapomněla třeba platit a pod. Poradíte prosím, kde bych tyhle informace v přehledné a kompletní formě našla?

moc děkuji!

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

No...k tomu snad nepotřebujete návod..

Pokud máte autorizaci, tak si seženete ŽL, přihlásíte se na ČSSZ a ZP..a měsíčně budete platit požadované výpalné.

Na FÚ jednou ročně donesete zpracované daňové přiznání a zaplatíte daň z příjmu. Plátce DPH s velkou pravděpodobností nebudete. Pokud budte používat automobil, zaplatíte na FÚ ještě silniční daň.

Pokud něco potřebujete dalšího, zeptejte se...

Jen doplním, že pokud se vůbec nevyznáte v účetnictví, je třeba si najít účetní/ho, který vám bude zpracovávat účetnictví/daňovou evidenci. Ten vám pak řekne, co vlastně od vás bude potřebovat.

Další možností je využít Paušální daň pro živnostníky. Vyčerpávající informace o ní najdete na internetu.

Ano, to je pravda.

Ale většina projektantů OSVČ má pouze jednoduché účetnictví a daň platí paušálem.

Stačí tedy jen zakládat vydané faktury..a účetnictví zvládne tazatelka sama.

podnikatel

ještě byste mohli tazatelce poradit, jak je to s placením televizního a rozhlasového poplatku. otec má rádio v autě a vím, že za to musí platit, i když rádio k podníkání vůbec nepotřebuje.

osvc
hodnocení

No, takto obecně to vím, ale jak vypočítám kolik mám platit, jakým způsobem si vést účetnictví, jak zjistím jestli musím podávat daňové přiznání,...

Na ZP i ČSSZ Vám zálohy předepíší...řeknou kdy a na jaký účet máte posílat. První rok to bude "základ" a další rok Vám to vypočítají dle DP.

Jak zjistíte, zda musíte podávat DP? No to snad nemyslíte zcela vážně.. Pokud budete OSVČ na "hlavní činnost", tak DP samozřejmě podat musíte.

Martine, nemáš zdaleka pravdu. Jednoduché účetnictví a daňová evidence je jedno a to samé, pouze nový název.

Ovšem Paušální daň a Daň stanovená paušálem jsou dvě rozdílné věci. Ty mluvíš o té druhé, já o té první. Paušální daň v sobě zahrnuje i ZP a SP, můžeš ji využít, pokud tvá roční tržba nepřesáhne 1 mil. Kč (pokud se zase něco nezměnilo) a nemusíš vést daňovou evidenci ani nepodáváš Daňové přiznání! Pouze si musíš hlídat tržby a v případě, že překročíš ten 1 mil. Kč za rok, musíš v podstatě dodělat celé účetnictví (což znamená uchovávat všechny doklady) a hlavně podat daňové přiznání. Pokud 1 mil. Kč za rok nepřelezeš, tak už to jednodušeji nejde.

satam:

Ano, pravda. Na tu "novinku" jsem zapomněl. Ale neznám mnoho lidí co ji používají (tedy mezi kolegy projektanty neznám nikoho - což samozřejmě neznamená, že to nikdo nedělá).

Já to mám "zažité" postaru.

Takže díky za doplnění...a upřesnění.

osvc
hodnocení

martincakl - Nezlobte se na mě Martine, ale na vaše odpovědi typu "No k tomu snad nepotřebujete návod", "No to snad nemyslíte zcela vážně..." nejsem zvědavá. Slušně se ptám, protože opravdu nevím, a tedy to myslím vážně a potřebuju návod. Obvykle nesedím na diskuzních webech, abych pokládala dotazy, na které znám odpověď, na to nemám čas. Věřím, že bych se tu také mohla pohoršovat nad vaší neznalostí z oblastí, se kterými nemáte žádnou zkušenost, to ale asi nedává úplně smysl, že? Prosím tedy, abyste si buď odpustil tyto prupovídky, nebo nekomentoval vůbec. Děkuji.

joudic*
osvc, ale @martincakl vam rekl vlastne uplne vse, zalohy na odvody dostanete predepsane a jednou rocne podate priznani, ktere vam vypocte za stovku treba onlinepriznani.cz rovnou pro tisk.. , nic vic nepotrebujete, stejne budete uplatnovat vydajovy pausal. Tim to hasne.. vest si nemusite vubec nic, nikoho to nezajima a pokud vam prijde oznameni o kontrole (na 99,9% nikdy), bude tam napsano, co po vas chteji. Jeste dodam, ze podnikani vyzaduje trochu samostatnosti, cili dokazu pochopit ton jinych radcu...
joudic*
do nakladu si nebudete davat nic, tedy pokud nechcete krmit zbuhdarma stat, nikdy nebudete mit tolik nakladu jako projektant, aby to vyslo lepe nez pausal.. ani kdybyste si tam dala vsechny vase zivotni naklady a predrazeny pocitac kazdy rok atd, nestaci to.. To jsou vsichni, co chteji byt podnikatele, a tesi se mj. jak si budou nakupovat veci do nakladu, houbeles :)

hodnocení

2x

www.jakpodnikat.cz

Tazatelka udržuje web aktuální, nicméně informace musíte oficiálně brát jako bez záruky. Ale máte tam na jednom místě popsané všechny základní věci. Pro případné dotazy je tam diskusní fórum.

osvc
hodnocení

Děkuji, tenhle web znám, je to tam celkem dobře zpracované, ale i tak jsem se v tom trochu ztratila, protože jsem tam některé informace nenašla. Moc nerozumím těm vyměřovacím základům a taky co se stane, když třeba některý měsíc nevydělám nic, co si mohu dát do nákladů, jak vést evidenci... Ale pokusím se si to ješle tépe pročíst a pohledat ještě další informace.

Jasně, mě osobně to stačilo a já jsem navíc i plátce DPH. Vše si účtuji sám a něco už mi během mé činnosti stihnul i finanční úřad překontrolovat. Zkuste případně i to diskusní fórum - odkaz je trochu zahrabaný v kontaktech: jakpodnikat.cz/...

osvc
hodnocení

super, děkuji, toho jsem si nevšimla, vyadá to, že stejně asi uplatím nějakého kolegu, aby mě prakticky zasvětil :)

jirib
Sorry,ale jak "vysokou" školu máte?
Jak to myslíte..."když nic tento měsíc nevydělám"..?Musíte makat,aby jste měla na chod státních orgánů...
Prostě zálohy platíte,i když nic nevyděláte...co vás v té škole učí?

motak
hodnocení

0x
No bohužel na jadernou ponorku taky nenajdete jednoduchý návod.

Myslím, že návod na jadernou ponorku bude jednodušší než česká legislativa *smich*

osvc
hodnocení

bohužel mám taky ten dojem

hodnocení

0x

Web jakpodnikat.cz poskytuje nejsrozumitelnější a nejucelenější informace. Pro základní orientaci nic lepšího neexistuje. Jsou tam odkazy na zákony. Ty je potřeba mít po ruce. Základem administrativy je účetnictví, v tomto případě daňová evidence. K ní je lepší kniha, než internetové rady. Vedení DE je poměrně volné, není předepsaná konkrétní forma. Výsledkem roční závěrky jsou příjmy a výdaje za zdaňovací období (zpravidla kalendářní rok). Tato čísla se přenesou do DaP a do přehledů pojišťovnám. Díky elektronickému přístupu už není potřeba nic podávat v papírové podobě. Formuláře DaP a přehledy pojišťovnám jsou interaktivní, takže chyba je prakticky vyloučená. Díky tomu nemusí podnikatel ani znát způsob výpočtu. Myslím ale, že je ostuda nevědět, jak se k částkám došlo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]