Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se zbavit jizev po sebepoškozování?

Od: hxxh odpovědí: 25 změna:
Ahoj, před nějakou dobou jsem měla docela problémy se sebepoškozováním. Vím, že to byla kravina, nejsem na to hrdá. Za pár dní mám jít na preventivní prohlídku a nevím, co s jizvama. Většina jizev z dřívější doby mi zmizela, ale bohužel jsem do toho v prosinci opět spadla (ukončila jsem to hned v lednu, nepotřebujuju nějaké přednášky, že jsem to prostě neměla dělat, já vím.) a na stehně mi zbylo pár jizev, většina z nich je jen letmo viditelná, ale mám jednu velkou. Už mě napadlo svést tu velkou na nějakou nehodu, ale pak by nedávaly smysl ty malé. Nezná někdo nějakou radu, co s tím?

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Můžu se zeptat na věk? Jste mladší 18 let? Píšete jako dospělá a chytrá slečna.

Do CDZ Centrum duševního zdraví si můžete zajít sama. V každém větším městě. Psycholog k dispozici, psychiatr, sociální pracovníci (myslím že psychologická pomoc by prozatím stačila).

Není důvod stydět se za své potíže. Potřebujete podpořit a psychoterapie by mohla pomoci i do budoucna.

Nemohla byste se domluvit s rodičem, pokud jste mladší 18 let, že byste absolvovala terapii na rodičovo jméno? Myslím toto:

Zdravotní pojišťovny teď nabízí příspěvky na terapie - 7000kč VZP 10 návštěv po 700kč (od 18 let, jednou lze změnit terapeuta, nedoplácí se), ČPZP 5 x 500kč (max doplatek do 700kč), ZP ŠKODA - jednorázově 500kč, ZPMVČR - do 18 let 1500kč, nad 18 let 500kč, RBP, OZP, VoZP --- zatím žádné příspěvky. Odkazy poradte.cz/... Vše může probíhat online z domu. V nabídce seznamu jsou také lékaři MUDr. s psychoterapeutickým výcvikem, někteří psychiatři.

Psychoterapie je také možná zdarma u klinických psychologů (čekací lhůta bývá delší od několika do 6 měsíců) přes žádanku od lékaře (např praktického). Bez žádanky se platí (mimo výše uvedené akce zdrav. pojišťoven, které jsou bez žádanky).

hxxh
hodnocení

Jsem mladsi 18, je mi 15. Myslim, ze rodice by nesouhlasili, jelikoz tuhle vec berou pouze jako moji chybu, za kterou si musim nest odpovednost sama.
Tim samozrejme nerikam, ze ma chyba to neni. Jednu dobu jsem se i snazila na to navazat, ze bych mozna potrebovala nejakou odbornejsi pomoc, podle rodicu ji nepotrebuju a jsem vporadku.

hodnocení

3x

Tak zkusím poradit ještě jednou a přímo nač se ptáte. V dospělosti lidé maskují jizvy třeba tetováním. Tak mne napadlo, že byste si mohla vytvořit nějaké "provizorní" abyste tu jizvu o kterou Vám jde, zakryla. Malůvku (nebo obtisk) doktorka řešit nebude, pomyslí si třeba jen něco o puberťácích a jejich vkusu. Ale ničemu to vadit nebude.

hodnocení

2x

Zdravím. Jizev se nejde zbavit (ani laser Vás jich úplně nedokáže zbavit). Jednu radu mám, ale asi se Vám líbit nebude. Svěřit se lékaři se svým problémem a vyhledat odbornou pomoc psychologa. Aby se Vám podařila odstranit příčina, proč to děláte a nanadělala jste si těch jizev a horších ještě víc.

doplněno 04.05.21 15:10:

Pokud jste ještě dítě (nezletilá) a rodič i když o tomto ví, nijak to nemá snahu řešit, nemůžete se ve škole obrátit např. na výchovnou poradkyni? Té byste se mohla svěřit a ta už by s rodičem promluvila, abyste měla možnost tento problém řešit s odborníkem.

hxxh
hodnocení

Předpokládám, že menší jizvy o kterých jsem mluvila, zmizí. Nebyly nijak do hloubky a většina zahájených jizev mi mizela do dvou let. S větší jsem smířená, že zůstane. Vaší radu bych možná i využila, ale nejsem si jistá, jak by dopadla. Moje doktorka není zrovna ohleduplná.

Mohla byste chodit k terapeutce zadarmo na žádanku od praktického lékaře.

hodnocení

1x

Makeup a zapudrovat by nešlo? Uvažuji, že nedostatky na tváři se dají zakrýt. Mělo by jít navrstvit na jizvu a "zamalovat".

Měla byste chodit na terapii kvůli příčinám, které Vás vedou k sebepoškozovacím sklonům. Chodíte někam?

hxxh
hodnocení

Já osobně makeup nepoužívám a mamka má jinou barvu pleti, takže její makeup použít nemůžu. Pokusila jsem se o to, ale i přes všechnu snahu z toho vznikne pouze flek a ve svém městě bych nic nesehnala. Nikam nechodím.

hodnocení

1x

Na zkoušení nějaké kosmetiky nemáš čas a stejně by nebyla tak učinná, aby to zmizelo úplně. Nějaké chirurgické vyhlazení také není pro tak rychlé řešení. Co od té doktory čekáš? Nemůže Tě nijak odsoudit, stejně jako někoho, kdo by tam třeba přišel, že bere antidepresiva. Nanejvíš tě pošle na nějakou terapii nebo k psychologovi, aby se odstranila/odhalila příčina. Nebo o tom rodiče neví a bojíš se, že to takhle zjistí? Spíš si to vyřeš sama se sebou. Víš, proč to děláš? To že to ukončuje a znova do toho spadneš nevypadá jako vyřešeno, spíš máš jen období s lepší a horší vůlí. Nebo to zalep flastrem jako že jsi spadla třeba na bruslích. Pro jistotu se v okolí trošku doopravdy odři.

hxxh
hodnocení

Rodiče o tom ví, respektive jeden z nich, se kterým bydlím. Přišel na to, když jsem byla v nemocnici s vyrážkou, tehdy mi zakázal hromadu věcí a seřval mě, co si o sobě myslím, takhle prezentovat rodinu. Mám spíše strach, že se tohle bude opakovat.

Jako že dostaneš vynadáno před tou doktorkou? Tak ať, třeba alespoň tvému rodiči vysvětlí, že to, co děláš má jinou příčinu než to než to, že bys záměrně chtěla špatně reprezentovat rodinu.

hxxh
hodnocení

Minule to před doktorkou prezentoval, že si semnou promluví a vyřeší to. Předpokládám, že by to dopadlo stejně. Pro upřesnění- minulá doktorka byla z nemocnice, takže to nebyla ta stejná.

Tak snad tato bude lepší. Ničeho se neboj, horší než minule to být nemůže. Jestli Tě napadá, jak by Ti paní doktorka mohla pomoct, tak jí o tu pomoc požádej.

gamo
hodnocení

1x

Nechcete přednášky, ale lépe je říct pravdu lékaři. Nějaké patlání a maskování jizev vám nepomůže. Spadla jste do toho v prosinci, spadnout můžete ještě několikrát. Lékař vám pomůže, ale dále už raději nebudu psát, nebo mám strach, že mi vynadáte.

hxxh
hodnocení

Opravdu mám pocit, že v prosinci to byl pouze nějaký výkyv. Před prosincem jsem zvládla přes rok a půl úplně vpořádku. V prosinci se toho na mě bohužel navalilo moc najednou a já to nezvládla, od té doby jsem se ale naučila i pár "rad", jak tyto "stavy" zvládnout. A nevidím důvod, proč vám vynadat za váš názor.

joudic*
hodnocení

0x
cim vic jizev, tim rychleji utece kazdy partner, ane kvuli jizev samotnych, ale protoze vi, jak vznikly.
hxxh
hodnocení

Řekla bych, že já mám na partnery ještě čas, nehledě na to, že tohle téma tu neřeším. Osobně bych ani nechtěla být s někým, kdo by tenhle fakt neakceptoval.
joudic*
kdo uz ma zkusenost s labilni ci blaznivou partnerkou si tohoto rychle vsimne a bude si davat pozor a pripadne vycouva pri prvnim mensim extempore
hxxh
hodnocení

Momentalne nepredpokladam, ze bych si pritele nasla nekde jinde nez mezi kamarady, pripadne bych mu to urcite sama rekla pred tim, nez by semnou neco mel. Navic nevidim zpusob, jak by si toho mohl vsimnout? Ja se omlouvam, ale nebudu se pred svym partnerem svlekat hned prvni mesic a jelikoz mam jizvy jenom vysoko na stehne, nevidim jiny zpusob, jak by si toho mohl vsimnout?

mnd®
hodnocení

0x

Sice to není ohledně sebepoškozování,ale máme v Brně hodného psychiatra a ten nám pomohl.Tím jen chci říct co si najít psychologa a nebo psychiatra? Je to anonymní a platí to pojišťovna na doporučení i obvodvodního lékaře.To by nešlo udělat? Nevím teda jestli jste např. alko,,drog,, nebo něco jiného. Ale zkuste zvážit tuhle cestu.

hxxh
hodnocení

Upřímně jsem nad touto cestou zvažovala, ale i přes to mám pocit, že jsem pořád ještě dítě, které tomu nerozumí a rozhoduje se špatně. Ikdyby to tak nebylo, nemám možnost si psychiatra sama sehnat a rodiče by mi s tím nepomohli.
liska5

Možná jste ještě dítě, ale způsob vyjadřování máte, jako někdo, kdo to za Vás píše. Na dotaz o věku jste neodpověděla. Ostatní jen záhadně naznačujete. Jde Vám vůbec o to, na co se ptáte?

hxxh
hodnocení

Vsechny veci tady si pisu sama. Na vek jsem neodpovidala, jelikoz uz jsem vcerejsi den nekontrolovala stranku, momemtalne uz tam odpoved je. Slo mi o to jizvy zamaskovat, ale vsichni zde pouze mluvi o tom, jak se dostat na terapii. Je mi jasne, ze nikdo to tu nemysli zle, ale takhle muj dotaz opravdu neznel. Takze ano, o muj puvodni dotaz mi urcite jde, nejdem mi o reci, ze bych potrebovala pomoc. Jsem si toho v vedoma.
liska5

Pak asi konzultovat to s plastickým chirurgem, nebo podle povahy jizev, s léčebnou kosmetikou / laser/ a zjistit, jestli by to nešlo uhrát na pojišťovnu. Řešila jste to se svým dětským lékařem? Komunikujete, jako dospělá, myslím, že byste si tam mohla zavolat a následně zajít bez rodičů, aspoň zjistit jaká je šance a co to bude obnášet. To by se pro Vás neangažovala třeba jiná dospělá osoba /babička ap./?

A našla jsi odpověď na zamaskování? Co říkáš na ten flastr - nebo jak je to vlastně velké? Co se týče make-upu, tak jsi psala, že má maminka jiný odstín pleti - přece není problém si koupit svoji barvu, nejlépe nějaký maskovací krém (třeba na akné).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]