Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Brutální nespavost

Od: karrel odpovědí: 21 změna:

Dobrý den, mám problémy s brutální nespavostí (vůbec nejsem ospalý, ať nespím, jak dlouho chci), asi to sovisí s nějakými vnitřními úzkostmi, nejlépe mi pomáhá trittico a neurol, po tom aspoň trochu vyspím, ale psychiatr mě od neurolu zrazuje a předepsal mi antipsychotika (chlorprothexin, po něm jsem nespal čtyři noci) a nyní quetiapin, ale nejsem si jistý, jestli to není horší než ten neourol a asi to stejně nepomůže. Jak jsem to pochopil u obchoďáka, můžu nyní po přechodnou dobu brát ten neurol a pak jej nahradí cipralex, který jsem nyní začal brát a le účinkuje až déle. Máte s tímto někdo zkušenosti?

Děkuji

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Mícháte různé skupiny léků. Měl byste si o tom něco načíst.

Anxiolytika - kam patří benzodiazepaminy - jsou návyková, nemají se užívat dlouhodobě, může na ně vzniknout závislost. Neurol patří do této skupiny a při delším užívání mohou negativně ovlivňovat kognitivní funkce.

Antidepresiva - Trittico, Cipralex (patří so skupiny SSRI) jsou běžněji používáné léky. Na spaní se dává např Valdoxan (musí se kontrolovat jaterní testy, neovlivňuje sex. funkce, upravuje spánkový rytmus a napomáhá prožívat pozitivní emoce), mirtazapin (někdy se po něm dost nabírá, nedává se obézním). Některé léky negativně ovlivňují sex. funkce u mužů. Nevím, jestli Vám to vadí? Musel byste probrat se svým lékařem.

Antipsychotika - Chlorprothexin, quetiapin. Silnější léky než antidepresiva.

Zeptejte se na Valdoxan a na mirtazapin.

Doporučuji vyšetření ve spánkové laboratoři mall.tv/... Potřebujete žádanku od praktika nebo od ORL lékaře. Jestli nemáte jiný spánkový problém?

Uvažoval jste o lázních? Na úzkostné, depresivní stavy si můžete žádat lázně na 3-4 týdny na pojišťovnu. Potřebujete doporučení od psychiatra. Lázně Jeseník, Karlova Studánka, Horní Lipová. Všechny na Jesenicku v horách

Pokud nespíte z důvodu úzkostí, určitě doporučím psychoterapii.

Zvažte věk a pohlaví terapeuta, který by Vám nejlépe vyhovoval.

Zdravotní pojišťovny teď nabízí příspěvky na terapie - 7000kč VZP 10 návštěv po 700kč (jednou lze změnit terapeuta, nedoplácí se), ČPZP 5 x 500kč (max doplatek do 700kč), ZP ŠKODA - jednorázově 500kč, ZPMVČR - do 18 let 1500kč, nad 18 let 500kč, RBP, OZP, VoZP --- zatím žádné příspěvky. Odkazy poradte.cz/... Vše může probíhat online z domu. Nemusíte nikam chodit, pokud nechcete. V nabídce seznamu jsou také lékaři MUDr. s psychoterapeutickým výcvikem, někteří psychiatři.

Psychoterapie je také možná zdarma u klinických psychologů (čekací lhůta od 3 do 6 měsíců) přes žádanku od lékaře (např praktického). Bez žádanky se platí (mimo výše uvedené akce zdrav. pojišťoven, které jsou bez žádanky).

doplněno 03.05.21 16:56:

Cipralex není lék na spaní, ale na úzkostné stavy. Antidepresivum.

doplněno 03.05.21 19:02:

trittico, valdoxan a mirtazapin jsou antidepresiva, která se užívají večer a používají se pro léčbu nespavosti. Který lék je pro Vás vhodný, si musíte prodiskutovat s Vašim lékařem.

karrel

Dobrý den, děkuji za odpověď, takže ten valdoxan a mirtazapin by na spaní měl být lepší než trittico? Co si myslíte o tom quetiapinu, mě se to moc na spánek nezdá...

Přeštěte si níže můj příspěvek z vlastní zkušenosti.

karrel

Můžu se zeptat, co si myslíte o Zolpidenu, třeba si ho několikrát vzít, aby se vyčistil mozek a pak by třeba šlo spát lépe, nebo ho brát třeba 1 - 2x týdně, když je nejhůř. Vím, že je to zlo, ale nespat taky, tak hledám nějaký rozumný kompromis, dnes jsem třeba nespal vůbec, předtím dva dny po neurolu s tritticem mělce a předtím jsem zkoušel chlorothixen a to jsem nespal čtyři dny. V sobotu ráno jsem byl tak na dně, že jsem volal na krizovku do Bohnic...řekli mi, že do pondělím vydržím, naštěstí jsem se následující dvě noci dočkal alespoň polospánku. Mám špatnou paměť, třeba vyplním špatně formulář, vezmu si jiný a udělám stejnou chybu...Tak proto sklouzávám k těm lékům, mám pocit, že bych se dříve zbláznil, než usnul. Včera jsem byl u psychiatra, kvůli 5 min návštěvě jsem čekal tři hodiny... Předapsal mi Quetiatin 100 mg a když nezabere tak 200. Četl jsem, že to je svinstvo, ce poškozuje skoro všechny orgány a tato dávka se mi zdá strašně vysoká...četl jsem, že sedativní účinek prý od nějakých 20 mg neroste.

Apo Zolpidem neberu, já mám spánkovou apnoe a na tu se nesmí brát přímo léky na spaní. Je pochopitelně taky návykový, ale můj manžel ho bere léta a spí po něm krásně každou noc. Quetiapin beru stovku. Paní doktorka říká, že do stovky dobrý, ale dvoustovka už je moc. Já vím, že tady máte plno rádců, kteří radí bylinky a různé jiné věci, ale já měla v Praze v Kateřinské na neurologické klinice vynikajícího pana doktora a ten mi říkal, že je určitě lepší řešení lék, než trápení. Každý lék má léčivé účinky a zároveň taky vedlejší. Tak to je. To se musí každý rozhodnout sám, jestli důvěřuje lékaři, nebo dá na rady lidí, kteří nevědí, co to je probdít celé noci. Základ je opravdu dobrý lékař, kterému plně důvěřujete. Já jsem u mojí paní doktorky vždy hodinu a probereme všechna moje trápení a radosti. Jsem šťastná, že ji mám a její léčba mi opravdu pomáhá. Jsou i takoví psychiatři, kteří vám každé dva měsíce léky mění a to je špatně. Hlavně když berete léky na psychiku, nepijte žádné bylinky a lekvary, nesmí se to míchat. Přeji vám ze srdce, aby bylo líp.:)

hhh
hodnocení

1x

Zkuste se večer projít, unavit se chůzí, potom ještě něco doma udělat. Musíte odstranit příinu vnitřních úzkostí, to svazuje celé vaše tělo. A to každý člověk, když má starosti špatně spí, cítí neklid, no ale někdy to přeroste v nemoc, když se člověk dlouho nervuje a není vidět řešení. Je dobře, že máte ty léky, i když lepší by to bylo bez nich, pokud to půjde.

hodnocení

1x

Když to bez léků nejde, nedá se nic dělat, než je užívat, aby byl život kvalitnější, než bez nich. Rivotril jsem brala, je silně návykový a měla jsem pocit, že po něm hodně zapomínám. Tritico jsem taky jednou dostala a vzala jsem ho jen dvě tablety, do šesti do rána mne udržovalo v bdělém stavu. Jiní po něm spí jak zabití. Cipralex se bere ráno a ne večer, nenavozuje spánek, zklidňuje. Od loňského léta jsem prodělala jednu ránu za druhou a moje vynikající paní doktorka mi léky změnila, protože jsem vůbec nespala, nebo byla každou hodinu vzhůru. Teď beru na noc neurol, který zklidňuje a Quetiapin, který navozuje spánek. Quetiapin je výborný a účinný lék, problém je v tom, že už zase na našem trhu není. Takto už jsem přišla 3x o lék, který mi maximálně vyhovoval.

Moje zkušenost.

Neurol a Rivotril patří do stejné skupiny anxiolytik. Oba silně navýkové a zaměnitelné.

Quetiapin není k dispozici od jiné firmy pod jiným názvem (tzv. generikum)? Některé léky se přestanou dovážet, ale jsou k dostaní od jiných firem.

Je to možné, ale já mám maximální důvěru k mojí paní doktorce, ke které chodím dvacet let a místo Rivotrilu mi raději dala Neurol.

Moje paní doktorka mi doporučuje Quetiapin jen od Mylanu. A ten není. Žádná generika, protože sice je tam léčivá složka stejná ale přídavné látky jsou jiné a jinak působí. Myslím, že dobrý lékař doporučuje originál léky a ne nějaké náhrady.

Někdo se dívá na ceny doplatků. Také může být alergie na přidané látky na laktózu, která bývá často obsažena v lécích a potravinových doplňcích. V takovém případě se originál mění za takový, který laktózu neobsahuje. Například.

Já mám intoleranci laktózy a přesto že Quetiapin ji obsahuje, dle paní doktorky je to tak mizivé množství, že nevadí. A má pravdu. Já si radši připlatím za kvalitní originální lék, než bez doplatku náhražky.

karrel

Mužu se zeptat, jakou dávku toho quetiapinu berete? Mě psychiatr předepsal 100 mg a když to nezabere tak 200 mg, zdá se mi to strašně moc. Co jsem četl studii, prý s množstvím sedativní účinek neroste.

karrel

No me zase předepsali Quetiapin od nějaké firmy Neurofarm, od jiného výrobce mě jej v lékárně nemohli dát.

kicune*
hodnocení

1x

Na Neurol si dejte opravdu pozor, rozumím tomu lékaři, že vás od něho odrazuje.

Jak čtu, tak se to snažíte řešit s lékaři, to děláte dobře. Nicméně ta nejdůležitější práce přeci jen zůstává na vás. Musíte odvést určitou duševní práci, abyste si ulevil. Pokud je příčina nespavosti ve stresu a úzkostech, najděte v sobě způsoby, jak se zklidnit a ztišit. Obvykle je to určitý mix metod, který si každý člověk vytvoří speciálně pro sebe. Postupem času se mix přizpůsobuje, aby byl stále účinný. Někomu pomáhá jóga, jinému šum moře ve sluchátkách, nebo masáž krku, nebo nohou. Někdo si před spaním vybije duši v počítačových hrách, jiný si dá pár panáků a čučí z okna.

Všichni s tím bojujeme různě. Prášky jsou dobrá věc, ale mělo by se to brát jako berlička a ne řešení. To musíte hledat v sobě.

artmey
hodnocení

1x
Ahoj.neboj se Quentiapinu..jsou to nenavykova antipsychotika..a na spanek zabiraji opravdu dobre..beru sama tri roky.300mg vecer a spim jak kojenec.
Quentiapun,Ketilept,Kventiax,Derin..vsechno ma ucinnou latku quentiapin.
Za me opravdu dobry.akorat se po nich trochu pribira.jak kdo.Ty nemusis treba vubec.ja jsem pribrala.co uz..
Napis jak to s Tebou dopadlo.zajima me to:) ahoj Artmey

hodnocení

0x
Což takhle zkusit toto

youtu.be/...

liska5
hodnocení

0x

Kolik Vám je let? Jaký je Váš životní styl? Berete nějaké léky, kromě těch od psychiatra. Pracujete? Sportujete? Nepřepínáte se? Jak se stravujete? Máte vhodné podmínky na spaní? Zkoušel jste to nejdřív bez léků? Bála bych se ládovat se tolika medikamenty - kvůli vedlejším účinkům, interakcím i návyku.

hodnocení

0x

Čau Karle, beru Mirtazapin 30 mg na noc spolu s Prothazinem 25 mg. Vygoogluj si Prothazin. Je to fajn věcička, nenávykový lék na alergii, který tě totálně uspí svým vedlejším účinkem. S Mirtazapinem, čím menší dávka, tím větší sedativní efekt. Na tvoji nespavost bych to viděla na 7,5 - 15 mg, to by ses obešel i bez Prothazinu.

Jen bacha, Mirtazapin jde obtížněji vysadit. Prothazin je totál nenávykový. Ani jedno není benzák, takže v pohodě.

Vše prober se svým psychiatrem a poptej se ho na to. Dle mého je to lepší než trittico a neurol.

PS: Taky to chce dávat bacha na přibírání na váze, pokud je začneš brát. Stačí si hlídat, co sníš.

kutilondra
hodnocení

0x
Zkuste tuto knihu melvil.cz/... je to o nastavení vnitřních hodin na správný rytmus. Večer nesviťte silnými světly, jen tlumenými, přes den naopak vystavte oči co nejvíce světlu, aby tělo vědělo, kdy je den a kdy noc. Vyhněte se večer a v noci modré složce světla. Nepijte kofeinové nápoje.
Snad to aspoň trochu pomůže a ušetří váš léků.

hodnocení

0x

Změňte psychiatra. Čekat 3 hodiny jenom na recept a být hotový za pár minut, to není nejlepší přístup lékaře. Jaké má hodnocení na http://znamylekar.cz? Zkuste se podívat na někoho důslednějšího, kdo má na pacienty více času.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma neurol jednorázově

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]