Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neprodloužení nájemní smlouvy

Od: ladysie odpovědí: 2 změna:
Zdravím. Prosím o radu této modulové situace: pronajímám byt. Nájemce pobírá sociální dávky. Pokud je nájemníkem porušena smlouva nedodržením domovního řádu, mohu jí okamžitě vypovědět. Uzavřena je na dobu určitou. Ze strany pronajímatele není v zájmu smlouvu prodloužit. Soustavně dochází k porušování bodů, při kterých může být smlouva vypovězena okamžitě. Otázka zní: jaké oplétačky může mít pronajímatel se sociálkou, je li nájemník samoživitelem? Dostalo se mi doporučení mít co nejvíce důvodů k ukončení/ neprodloužení smlouvy, aby nebyl problém se sociálním odborem. A teď mi řekněte: vlastním nemovitost, poskytuji jí druhému a ještě můžu mít problém s úřadem, když je nájemník problémový?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, pokud dáte nájemci výpověď v souladu s NOZ a náj. smlouvou, tak nebudete mít problém, resp. nájemce by se musel bránit soudně. Sociálka Vás vůbec nemusí zajímat (třetí strana nemá co zasahovat do ujednání dvou smluvních stran) a na nějaké řeči o morálce či poškození chudáka samoživitele nedejte. Zdravím!

doplněno 02.05.21 07:51:

ladysie - jak by dopadl případný soud už dnes neví ani advokát, resp. není to schopen přesně odhadnout. Před časem jsem se chtěl, jako pronajímatel, soudit v "jasné" věci (dluh na nájemném) a starší i zkušený advokát mně řekl, že to tak jisté není - dříve by to odhadl na můj úspěch, ale dnes už raději výsledek nikomu nepředpovídá, protože u dnešních soudů je možné i to, co bylo dříve nemožné.

ladysie
hodnocení

Děkuji za reakci. Byl by mu soud k něčemu, když smlouvu porušil a pronajímatel jedná podle NOZ a nájemní smlouvy? Docela mě zarazila už jen ta myšlenka, že by mi soud určil: ne, necháš dotyčného u sebe bydlet.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]