Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koktavost a její příčina?

Od: vojtaaa odpovědí: 12 změna:
Ahoj, asi od malička, od mých 3 let (to tvrdí mamka) koktam. Postupem času jsem se s tím naučil zit a všechny ty pohledy a tak, nechávají mě klidným. Naučil jsem se to i dost zmírnit, díky spánku, stresu, situacích, ve kterých se nacházím apod. Nikdo, zdůrazňuji nikdo z moji rodiny, ani příbuzných nekokta. Nikdy jsme neměli v rodině (z predku, o kterých se ví) ani nikoho, kdo by koktal. Hodně jsem se dočetl, ze koktavost, která převládá do dospělosti je spíše už fakt, ze je dědičná nebo se jako dítěti spustila v nějaký moment a díky tomu přetrvává. Usuzuji to na tu druhá variantu, o které proste nevím a moje mamka prý také ne, ze prý se to spustilo nějak tak samo z ničeho nic, čemu proste nevěřím. Na ten moment si chci vzpomenout a díky vyřešení teto situace, problému se chci koktavost zbavit, věřím ze by to mohlo pomoct. Předem říkám, ze mám za sebou mnoho odborných pomoci (logoped, psycholog i psychiatr), nikdo z nich mi nepomohl a proto chci vyzkoušet, co to jen půjde. Narazil jsem skrz YouTube na látky DMT, LSD a ostatní halucinogeny, ale spíše látky, které Vám při správném použití ukáží Vaši cestu, odpověď na Vaši jakoukoliv otázku a Vás cíl a smysl tohoto života. Opravdu to nechci pro zábavu, to je hloupé, jednoduše receno. A teď k otázce, myslíte si, ze to má opravdu smysl a mohl bych se dopatrat k okamžiku, kdy jsem začal koktat? Popřípadě má těmto cely můj nápad smysl? Chtěl bych dokázat věci, při kterých potrebuju plynulou mluvu a vyjadřovat se lépe, díky tomu. Jinak, je mi 20 let, vedu v pohodě život, nemám žádné mindraky a ani ego někde výš nad Vás, vyslechnu si každého a rad nasloucham moudrým lidem, ale i lidem, co něco prožili. Polud jste to docetli až sem, tak Vám moc dekuju, ikdyz třeba zrovna neporadite. Mějte se hezky :)

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

A co hypnóza nebo regresní terapie?

hodnocení

1x

Lapidárně řečeno - příčinou je to, že se posloucháte. A pomalá - vědomá složka mozku se pokouší řeč regulovat, i když by měla běžet automatizovaně. Vědomí nemá šanci řídit tak rychlé procesy jako probíhají při produkci řeči.

Všechna řešení jsou o tom, že se odpoutává pozornost od produkce řeči. Soustředěním na dech, posloucháním něčeho jiného, třeba tikání nebo vlastního hlasu, ale zpožděného (Lee efekt).

Ale třeba se ozve odborník. Já si to myslím jenom proto, že jsem se kdysi zabýval počítačovou simulací některých činností mozku.

vojtaaa
hodnocení

Díky za radu, určitě si to prostuduju. Hezky den :)

hodnocení

0x

Podívejte se na film "Králova řeč"o koktavém britském králi. csfd.cz/...

Nezavrhujte zcela psychologickou pomoc. Hned ten první psycholog nemusí pomoci. Můžete najít někoho dalšího, kdo pomůže koktání zmírnit. Existují různé terapeutické přístupy - KBT, Gestalt, Dasein, Satirová, psychodynamické, EFT na emoce zaměřené, Snoezelen prostředí, integrativní propojení několika ...

Vyzkoušejte vícero terapeutických směrů, terapeutů, dobře zvažte věk a pohlaví terapeuta, který by Vám "sedl".

Zdravotní pojišťovny teď nabízí příspěvky na terapie - 7000kč VZP 10 návštěv po 700kč (jednou lze změnit terapeuta, nedoplácí se), ČPZP 5 x 500kč (max doplatek do 700kč), ZP ŠKODA - jednorázově 500kč, ZPMVČR - do 18 let 1500kč, nad 18 let 500kč, RBP, OZP, VoZP --- zatím žádné příspěvky. Odkazy poradte.cz/... Vše může probíhat online z domu. Nemusíte nikam chodit, pokud nechcete. V nabídce seznamu jsou také lékaři MUDr. s psychoterapeutickým výcvikem, někteří psychiatři.

Psychoterapie je také možná zdarma u klinických psychologů (čekací lhůta od 3 do 6 měsíců) přes žádanku od lékaře (např praktického). Bez žádanky se platí (mimo výše uvedené akce zdrav. pojišťoven, které jsou bez žádanky).

doplněno 30.04.21 20:30:

Asi pouze psycholog dokáže zjistit příčinu - možná hypnóza?

doplněno 30.04.21 20:32:

A na neurologii jste byl vyšetřen? EEG, CT mozku?

vojtaaa
hodnocení

Díky za reakci, ale spíše než léčení důsledku bych chtěl zjistit příčinu.. Nevěřím, ze by to bylo tedy dědičné nebo jakékoliv jiné nesrovnalosti v mozku. Do te doby, než se “něco” zřejmě stalo jsem prý mluvil velice dobře na ten vek. Koktavost mám vážně mírnou, spíše jen občasné zadrhavani, ale není to příjemné. A proč si myslím, ze se “něco” muselo stát? Jelikož se to děje jen v napjatych a stresovych situacích. Při normálním dialogu nebo mluveni sám pro sebe jsem absolutně v pohodě a nikdo nic nepozná. Je to prokletí

Souvisí to s procesem učení. Část dětí kolem třetího roku projde obdobím, kdy se porucha plynulosti řeči projeví. Vyžaduje to od okolí neupozorňovat, neopravovat, odvádět pozornost. Přetrvá většinou u chlapců a snaživých. Po úrazu či těžkém šoku to bude jinak.

To je ovšem jen mé pozorování a má teorie.

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Většinou se koktavost objevuje u inteligentních lidí (nemluvím o poruše z šoku, úrazu...), protože myslí rychleji, než mluví. A pokud dítě začne zadrhávat kolem 3 let věku, bývá to skoro vždy z toho, že otec dítěte má obrácený (tedy plusový) "+Rh faktor" krve, a pokud má matka "-Rh faktor", tvoří se protilátky, které vedou k silné poporodní žloutence u dítěte a právě to způsobí tuto poruchu v řeči. Ale projeví se to právě až v určité fázi vývoje – tedy kolem 3 let věku dítěte. Takže si myslím, že to bude váš případ. Většina dětí z toho vyroste během zákl. školy, je-li poškození silnější, zbavují se toho začátkem dospělosti, ojediněle později. Situaci pomáhá vše, co zklidňuje nervy a mozek člověka, škodí opak. Ida

hodnocení

0x

Doplň pár detailů:

Je intenzita koktání stále stejná v různých situacích, domov, kamarádky, škola, povídání si se psem?

Situace rozděl od 1- 10 nejhorší označ 10

Dělají ti větší problém jen nějaká písmena?

Když si jistý v nějaké situaci. Je to lepší?

Stojíš ve frontě na cokoli - přijde na tebe řada ... Je to horší než obvykle?

Jsi sám před zrcadlem, mluvíš si sám se sebou na volné téma ...také koktáš?

Co koordinace dechu a mluvení? Nechybí ti někdy vzduch?

vojtaaa
hodnocení

Jsem prirozene typ, kterému sociální chování není cizi a naučil jsem se s tím zit.. žádná situace není důvod, proč se zrovna zakoktam nebo ne. Někdy jsou lepší dny, někdy horší. Jsem i přesvědčen, ze klid nebo neklid v tom takovou roli nehraje. Proste je to přirozenost mě a neberu to už jako něco, co mohu sklidnenim atd ovlivnit. Ano, po požití alkoholu, marihuany mluvím více plynule, ale úplně bych to do toho nemichal. Není to o zbaveni ostychu, ale myslím, ze ty látky probouzí nějaké procesy v mozku.. Třeba placam blbosti, ale tak nějak jsem uvědoměly sám v sobě a svoje tělo znám moc dobře, psychiku taktéž.

Alkohol nebo některé drogy utlumí zpětné vazby způsobující poruchu plynulosti. Přestanete se tolik poslouchat. A vědomí přestane zasahovat do proudu řeči vytvářeného uvolněně, automaticky ..

zajagreva
hodnocení

0x
Zkušenosti osobně nemam. Ale muj kamarád kokta jako blázen od dětství ale jakmile se opije, tak mluví plynule a nikdy se nezadrhne, což je moc zajímavé

ladysie
hodnocení

0x
Slyšela jsem o kineziologii v souvislosti hledání problému do hloubky, tedy příčiny. Doporučit nemohu, jen myšlenka

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]