Nejste přihlášen/a.
Zdravím rádci.
Nevíte někdo, jak se jmenute "technika", kdy si člověk lehne do vany, aby měl hlavu pod vodou, zacpe si nos, medituje a nedýchá? Někdo mě to naučil dělat a prý se to dělá až tak, že když se vydrží, tak se člověk dostane až někam ... prý jsou lidi, kteří vidí bílé světlo, tunel a prý ti nejlepší vidí dokonce dva tunely. Nebo tak nějak. Nevíte někdo o tom něco?
Díky a pěkný den
Dobrý den, Vašemu popisu asi nejvíce odpovídá pojem holotropní dýchání - není to zcela bezpečné a jedinec by to asi neměl dělat o samotě (tu vanu určitě nezkoušejte). Zdravím!
miguel - nemáte zač a buďte opatrný (může jít o život).
Až ti narostou žábry, tak si můžeš meditovat i pod vodou.
Asi těžko se dokáže člověk uvolnit v prostředí, kde mu hrozí utopení.
hm, mám pocit, že cca to samý se provozuje jako dost běžná sexuální praktika (a občas se asi někdo udusí, je to taky motiv objevující se občas v beletrii, filmu);
a taky jako běžná raně pubertální kolektivní hra (sám jsem se zúčastnil... - menší fyzická zátěž (několik dřepů), nato utáhnutej ručník kolem krku, povolí se až dotyčný škrcený klesne k zemi, někdo cca po vteřinách počítá a škrcenec po probrání oznámí, jakou číslici si eště pamatuje), pochopitelně že v rámci pokroku se to rozšířilo coby individuálně prováděnej quest přes mobil, a kupodivu se tak nedávno jedný italský holce podařilo udusit (pokud tu smyčku neměla na něčem upevněnou, trochu nechápu jak);
(a když už bych to zkoušel, ve vaně pod vodou asi ani moc ne, aspoň ne moc doopravdy, to radši na suchu a bez tý upevněný smyčky...)
(a mimochodem, výdrž bez nádechu i u celkem netrénovanýho jedince má prej bejt několik minut (nikolv ta obligátní jedna, ke který se asi dopracuje skoro každej, kdo si to zkouší), ovšem u toho utahování krku to jde mnohem rychlejc (přímo se přiškrtí přísun krve k mozku), jak píšu, mám pocit, že to zadržování dechu je jen nedokonalejší, zdlouhavější způsob toho škrcení, no ale třeba sem nepochopil podstatu...;
a mám velice mlhavou představu, že holotropní dejchání by snad mělo bejt naopak o "předejchání se" ("hyperventilace"), ale vlastně o tom vim hovno...)
(P.S. pro zvědavý - žádnej tunel sem (pokud si vzpomínám) neviděl, ale na pár vteřin sem byl opravdu mimo, resp. ty poslední napočítaný číslice sem si nevybavil, a co vím ani to skládání se (zestoje) na zem; nebyl to ani nějak euforickej zážitek, jen bylo pozoruhodný, jak lehko přijde člověk o vědomí (škrcení (ne zas tak moc silný, brutální) širokym ručníkem nijak nebolelo, jistě pro vyšší efektivnost bylo přidaný to bezprostřední namáhání - je vidět, že už před desítkama let to byla vymakaná praktika..., ale možná na ten tunel to musí bejt eště vymakanější...))
tak já to taky nijak nedoporučuju, ba spíš naopak (viz výše), já se zamejšlim nad tim, nakolik je zadržování dechu pod vodou odlišný od přiškrcování krku... (a svýho času sem taky párkrát zadržoval pod vodou ve vaně dech, ale to nebylo za účelem "dostat se do tunelu", případně hned do dvojtunelu (-:, ale jen trochu hloupoučká hra na téma "co nejdýl vydržet pod vodou", tak moc nebezpečný to snad ani nebylo; ve smysluplnější, důstojnější podobě to lze praktikovat v bazénu při pokusech kam až se pod vodou doplave, ale to taky není o tunelech)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.