Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím Vás o radu. Momentálně jsem na nemocenské, pan doktor mi řekl že kvůli zdravotnímu stavu pro mě momentální zaměstnání už není vhodné, že to napíše i do zprávy pro závodní lékařku, abych mohla pracovní poměr ukončit.
Tak jsem se během nemocenské začla dívat na jiné práce a našla jsem pro mě vhodnou pozici s nástupem k 1.7. 2021. Chci se Vás zeptat, mám podat výpověď, aby mi začla 2měsíční výpovědní lhůta, nebo mám počkat na zprávu od pana doktora a zkusit to ukončit ze zdr. důvodů. Nevím zda to závodní lékařka potvrdí, nebo se bude "cukat", pak nevím jak by to vyřešila s nástupem do nové práce. Taky mě napadlo dát výpověď s tím, že je to ze zdrav.důvodu a od lékaře papíry donesu po ukončení nemocenské, ale to nevím jestli by šlo.
Opravdu nevím jak postupovat, nechci pak zjistit, že mi to závodní lékařka nepotvrdí a nastoupit pak do nového zaměstnání? Slyšela jsem, že se absence automaticky maže, když pracujete jinde.
Prosím, jestli mi můžete poradit.
Děkuji moc
Zaměstnanec může dát výpověď z jakéhokoliv důvodu (tedy i ze zdravotních důvodů, aniž by k ní měl vyjádření ošetřujícího či závodního lékaře) nebo bez uvedení důvodu.
Pak je ale nutné dodržet výpovědní dobu. Výpověď můžete dát i v době své nemoci.
Nedoporučuji spoléhat na to, že "to vyjde" > obzvláště, když z dotazu není jednoznačné, co přesně byste chtěla, co by mělo vyjít. (Jestli chcete nastoupit do nového zaměstnání od 1. července, dejte písemnou výpověď před koncem dubna.)
K odpovědi @Jmlc: "Okamžitá výpověď" neexistuje. Okamžité ukončení zaměstnání je možné v případě dohody (je potřebný souhlas obou stran) nebo - jsou-li pro to dány důvody - okamžitým zrušením pracovního poměru. Takže "zdravotní důvody neznamenají okamžitou výpověď" .
Ke zdravotním důvodům:
Není-li zaměstnanec podle posudku závodního lékaře nebo lékaře pracovního lékařství (posudek jiného lékaře není pro zaměstnavatele závazný) schopen dále vykonávat sjednaný druh práce, je zaměstnavatel povinen jej převést na jinou vhodnou práci. Nemá-li pro něj takovou práci, může mu dát výpověď nebo v případě souhlasu zaměstnance rozvázat pracovní poměr dohodou.
@Jmlc > v odstavcim určeném Vaší odpovědi přece zmiňuji okamžité zrušení pracovního poměru > to je jiný způsob ukončení zaměstnání, nejde o výpověď.
Proto jsem napsal to "okamžitá" do uvozovek - jedná se jasně o dohodu, jen je logické, že člověka, který dělal řidiče autobusu a oslepl, zaměstnavatel dále nemůže zaměstnávat - může mu nabídnout práci vhodnou pro dané zdravotní omezení. Nerozebíráme tu typ zaměstnání ani závažnost nemoci - prostě z logiky věci bude sám zaměstnavatel rád, že mu zaměstnanec nezpůsobí svým dalším působením ve firmě místo zisku škodu.
Nicméně - okamžitá výpověď v podstatě existuje - jen to není zrovna ze zdravotních důvodů, ale z důvodu "áčka" nebo vážného porušení pracovních povinností - je tak @iz?
Zdravotní důvody znamenají výpověď "okamžitou" - není možné, aby někdo byl zaměstnání 2 měsíce, když není schopen ze zdravotních důvodů práci vykonávat (případně vykonávat ji svědomitě a pečlivě, případně existuje riziko nákladů, nehody, úrazu...).
Ukončení pracovního poměru bude zřejmě dohodou k datu, které si domluvíte.
Bez komunikace se zaměstnavatelem budete mít jenom nejistotu. Kontaktujte zaměstnavatele s touto informací - doporučení lékaře, čeká se na další vyšetření, v rámci předpokladů dohoda ukončení pracovního poměru v den následující po ukončení pracovní neschopnosti.
To ano, ale ja se ptala svého lékaře, jestli mi to ukončení nenapíše hned, abych šla připadně na prac.úřad. Řekl že až bude mít zprávu od cévního (kam jdu za měsíc na kontrolu), tak mi to napíše. Ale jak říkám, mám na to spoléhat, že to vyjde?
Zaměstnavatele můžete kontaktovat bez jakohokoliv lejstra. O novém zaměstnání se nezmiňujte. Alespoň zjistíte, jak se k problému po ukončení neschopenky zachová.
Zaměstnavateli nepište, nevolejte, běžte jednat osobně. Také vás může převést na vhodnou práci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.