Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zajímalo by mne pokud mi končí po x letech nájemní smlouva na byt sepsaná na dobu určitou, jestli jsem povinen pokud chci v nájmu pokračovat podepsat mu smlouvu úplně novou (v jiném znění) s navýšením nájmu např. 40 - 50%? Nájemné majitel navyšoval před 18 měsíci o 20%. Pokud ano, jak dlouho před koncem nájmu mne musí majitel s novou smlouvou seznámit a já se musím vyjádřit? Děkuji za kvalifikované odpovědi ne doměnky.
"jestli jsem povinen pokud chci v nájmu pokračovat podepsat mu smlouvu úplně novou (v jiném znění) s navýšením nájmu např. 40 - 50%?"
Pokud chces bydlet i po skonceni puvodni smlouvy, bude vhodne akceptovat NOVE PODMINKY. Zalezi na tom, kdo bude obratnejsi, viz dale.
"jak dlouho před koncem nájmu mne musí majitel s novou smlouvou seznámit a já se musím vyjádřit?"
Takova povinnost pro pronajimatele neni stanovena. Novou smlouvu muze predlozit treba 1 den po skonceni stavajici smlouvy anebo take (nejvyse) do 3 mesicu (viz dale) po skonceni smlouvy a na podpis ti muze dat treba jen 3 minuty - je to ciste o vasi dohode!
-------
Ale co můžeš udělat, můžeš ignorovat konec smlouvy a dále v bytě bydlet, pokud v původní smlouvě nemáš vyloučeno automatické prodloužení, a pokud tě majitel písemně nevyzve k vyklizení bytu. Tak plyne z občanského zákoníku. Po 3 měsících by se smlouva automaticky prodloužila podle původních podmínek smlouvy. Do té doby, pokud nepodepíšeš opak, hradíš stále původní cenu, nebo můžeš kdykoliv odejít, tento postup má oporu v o. z.:
Skončení nájmu
§ 2285
Pokračuje-li nájemce v užívání bytu po dobu alespoň tří měsíců po dni, kdy měl nájem bytu skončit, a pronajímatel nevyzve v této době nájemce, aby byt opustil, platí, že je nájem znovu ujednán na tutéž dobu, na jakou byl ujednán dříve, nejvýše ale na dobu dvou let; to neplatí, ujednají-li si strany něco jiného. Výzva vyžaduje písemnou formu.
§ 2285
...aby byt opustil, platí, že je nájem znovu ujednán na tutéž dobu, na jakou byl ujednán dříve...
...Po 3 měsících by se smlouva automaticky prodloužila podle původních podmínek...
Ale to zákon nikde nesděluje, to je jen Váš výklad, nebo jsem něco přehlédl?
Děkuji
Ano to je muj vyklad. A podle jakych jinych podminek by melo dojit k autoprolongaci, kdyz se pronajimatel ani najemce v te lhute 3 mesicu na zadnych jinych podminkach nebyli schopni dohodnout?!
Tento paragraf definuje, jak se bude postupovat v pripade, kdy se ty strany NEDOHODNOU JINAK.
Pronajimatel muze:
- vyloucit aplikaci tohoto paragrafu uz v puvodni najemni smlouve (pak se najem neprodlouzi automaticky bez dohody stran)
- modifikovat v puvodni najemni smlouve, ze k prodlouzeni dojde potvrzenim pronajimatele, alebo jakkoliv jinak, paragraf je dle mne dispozitivni
- vyzvat najemce k vyklizeni bytu k datu konce smlouvy kdykoliv pred koncem smlouvy az do 3 mesicu po datu konce najemni smlouvy.
- nabidnout najemci kdykoliv pred koncem smlouvy smlouvu novou anebo prodlouzeni, ja bych ji jako pronajimatel najemci predlozil presne 3 mesice pred koncem smlouvy, a kdyz nepodepise, budu vedet, ze smlouva bude koncit a podle o. z. lze soucasne zahajit prohlidky zajemcu viz §2233 (to ani nemusi byt ve smlouve, kdyz je to primo v zakone - to najemce muze presvedcit k podpisu a pak uz nema duvod spekulovat a hledat si neco noveho) : zakonyprolidi.cz/...
1) pokud chcete v bydlení pokračovat, musíte novou smlouvu podepsat (pokud vám pronajimatel neprodlouží stávající smlouvu)
2) je spíš váš zájem seznámit se včas s novou smlouvou, pokud tedy chcete v bytě bydlet dál. Nikde není psáno, jak dlouho před začátkem platnosti vás musí se smlouvou seznámit. Je to čistě na vaší vzájemné dohodě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.