Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ukončení nájemní smlouvy bytu

Od: ferda66® odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, zajímalo by mne pokud mi končí po x letech nájemní smlouva na byt sepsaná na dobu určitou, jestli jsem povinen pokud chci v nájmu pokračovat podepsat mu smlouvu úplně novou (v jiném znění) s navýšením nájmu např. 40 - 50%? Nájemné majitel navyšoval před 18 měsíci o 20%. Pokud ano, jak dlouho před koncem nájmu mne musí majitel s novou smlouvou seznámit a já se musím vyjádřit? Děkuji za kvalifikované odpovědi ne doměnky.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladis*
hodnocení

2x

"jestli jsem povinen pokud chci v nájmu pokračovat podepsat mu smlouvu úplně novou (v jiném znění) s navýšením nájmu např. 40 - 50%?"

Pokud chces bydlet i po skonceni puvodni smlouvy, bude vhodne akceptovat NOVE PODMINKY. Zalezi na tom, kdo bude obratnejsi, viz dale.

"jak dlouho před koncem nájmu mne musí majitel s novou smlouvou seznámit a já se musím vyjádřit?"

Takova povinnost pro pronajimatele neni stanovena. Novou smlouvu muze predlozit treba 1 den po skonceni stavajici smlouvy anebo take (nejvyse) do 3 mesicu (viz dale) po skonceni smlouvy a na podpis ti muze dat treba jen 3 minuty - je to ciste o vasi dohode!

-------

Ale co můžeš udělat, můžeš ignorovat konec smlouvy a dále v bytě bydlet, pokud v původní smlouvě nemáš vyloučeno automatické prodloužení, a pokud tě majitel písemně nevyzve k vyklizení bytu. Tak plyne z občanského zákoníku. Po 3 měsících by se smlouva automaticky prodloužila podle původních podmínek smlouvy. Do té doby, pokud nepodepíšeš opak, hradíš stále původní cenu, nebo můžeš kdykoliv odejít, tento postup má oporu v o. z.:

Skončení nájmu

§ 2285

Pokračuje-li nájemce v užívání bytu po dobu alespoň tří měsíců po dni, kdy měl nájem bytu skončit, a pronajímatel nevyzve v této době nájemce, aby byt opustil, platí, že je nájem znovu ujednán na tutéž dobu, na jakou byl ujednán dříve, nejvýše ale na dobu dvou let; to neplatí, ujednají-li si strany něco jiného. Výzva vyžaduje písemnou formu.

§ 2285

...aby byt opustil, platí, že je nájem znovu ujednán na tutéž dobu, na jakou byl ujednán dříve...

...Po 3 měsících by se smlouva automaticky prodloužila podle původních podmínek...

Ale to zákon nikde nesděluje, to je jen Váš výklad, nebo jsem něco přehlédl?

Děkuji

ladis*

Ano to je muj vyklad. A podle jakych jinych podminek by melo dojit k autoprolongaci, kdyz se pronajimatel ani najemce v te lhute 3 mesicu na zadnych jinych podminkach nebyli schopni dohodnout?!

Tento paragraf definuje, jak se bude postupovat v pripade, kdy se ty strany NEDOHODNOU JINAK.

Pronajimatel muze:

- vyloucit aplikaci tohoto paragrafu uz v puvodni najemni smlouve (pak se najem neprodlouzi automaticky bez dohody stran)

- modifikovat v puvodni najemni smlouve, ze k prodlouzeni dojde potvrzenim pronajimatele, alebo jakkoliv jinak, paragraf je dle mne dispozitivni

- vyzvat najemce k vyklizeni bytu k datu konce smlouvy kdykoliv pred koncem smlouvy az do 3 mesicu po datu konce najemni smlouvy.

- nabidnout najemci kdykoliv pred koncem smlouvy smlouvu novou anebo prodlouzeni, ja bych ji jako pronajimatel najemci predlozil presne 3 mesice pred koncem smlouvy, a kdyz nepodepise, budu vedet, ze smlouva bude koncit a podle o. z. lze soucasne zahajit prohlidky zajemcu viz §2233 (to ani nemusi byt ve smlouve, kdyz je to primo v zakone - to najemce muze presvedcit k podpisu a pak uz nema duvod spekulovat a hledat si neco noveho) : zakonyprolidi.cz/...

hodnocení

0x

1) pokud chcete v bydlení pokračovat, musíte novou smlouvu podepsat (pokud vám pronajimatel neprodlouží stávající smlouvu)
2) je spíš váš zájem seznámit se včas s novou smlouvou, pokud tedy chcete v bytě bydlet dál. Nikde není psáno, jak dlouho před začátkem platnosti vás musí se smlouvou seznámit. Je to čistě na vaší vzájemné dohodě.

jhff
hodnocení

0x
Podepsat ji nemusíte, můžete jít bydlet jinam.
Je vaším zájmem se co nejdříve domluvit na prodloužení, abyste měli jistotu, co dál bude. Majitel vám to může dát k podepsání klidně až 1. v měsíci po skončení minulé smlouvy. Bohužel pro vás.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]