Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mamce byl rok vyplácen vdovský důchod po mém zemřelém otci. Teď ji přestaly chodit peníze.
V pondělí budeme volat na ČSSZ zjišťovat, co se stalo. Popřípadě napíšeme novou žádost a vdovských důchod a znovu zažádáme. Vím, že jsou nějaké podmínky, pro udržení vdovské důchodu, že to platí jen na 1 rok, pak se musí buď znovu žádat a nebo musí být splněny určitě podmínky. Já jsem jen myslel, že vdovský je jako starobní, že jak už ti ho jednou schválí, tak je do konce života.
Zajímají mně vaše zkušenosti, rady a tipy, co se dá dělat a nebo proč byl zrušen. Děkuji
Nevolejte, nezjišťujte. Čtěte a přemýšlejte.
Neexistují žádné rady, tipy, fígle... žádná "nová" žádost to nespraví, výplata vdovského (vdoveckého) důchodu má svoje pravidla, daná zákonem č.155/1995 Sb., o důchodovém pojištění. Jestliže žádnou z podmínek maminka nesplňuje, důchod se po roce zastaví.
Výplata se na žádost obnoví, když do dvou let od dřívějšího zániku nároku na vdovský nebo vdovecký důchod dojde k některé z níže uvedených událostí.
Abyste to nemusel hledat, vypisuji níže:
Podmínky nároku na vdovský nebo vdovecký důchod po uplynutí jednoho roku od smrti manžela nebo manželky jsou:
- péče o nezaopatřené dítě,
- péče o dítě, které je závislé na pomoci jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost),
- péče o svého rodiče nebo rodiče zemřelého manžela (manželky), který s ní (s ním) žije v domácnosti a je závislý na pomoci jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost)
- invalidita třetího stupně,
- dosažení alespoň věku o 4 roky nižšího, než činí důchodový věk stanovený podle § 32 zdp pro muže stejného data narození nebo důchodového věku, je-li důchodový věk nižší.
Děkuji moc za komentář. To co jste mi napsala jsou dobré informace. Možná mamka jednu s podmínek splňuje, ale nejsem si jistý. Kolik mamce zbývá let do důchodu. Má 58 let a celkem 3 děti.
Pokud chcete a nebo i pro ostatní dám zpětnou vazbu. Zítra zjistím další informace a napíšu, jak jsme dopadli.
Dobrý den, k přesné odpovědi bych potřebovala vědět i měsíc, kdy se maminka narodila. Budu v příkladu používat např. září, to už si budete umět přepočítat podle níže uvedeného.
Pravděpodobně je maminka ročník 1963. Protože podmínka dosažení alespoň věku o 4 roky nižšího, než činí důchodový věk stanovený podle § 32 zdp pro muže stejného data narození nebo důchodového věku, je-li důchodový věk nižší mluví o důchodovém věku muže stejného data narození, musíme se podívat, kdy nastane odchod do důchodu muže narozeného 1963. V tabulce vidíme, že muž narozený v září 1963 dosáhne důchodového věku po 64 letech a 8 měsících, tedy v květnu 2028. Jestli jí byl důchod zastaven v březnu 2021, musela by do dvou let od zastavení, tedy do března 2023, mít nanejvýš 4 roky do května 2028. Tady vidíte, že to asi nebude možné, ale když neznám měsíc narození, jen hádám.
Kdyby byla ročník 1964, důchod muže stejného věku by nastal v 64 letech a 10 měsících.
Mamka má 58 let a je roční 1963. Sociální pracovnice jí říkala, že odchod do důchodu má vypočítaný na rok 2024 a že má zažádat příští rok. Vychovala 3 děti.
@inzinyrka to shrnula moc dobře, já jenom doplním - za nezaopatřené dítě jste (aspoň myslím) považován do 26 let pokud studujete, takže pokud jste vy, nebo vaše sourozenci na základní, střední, nebo vysoké škole (nepíšete, kolik je vám, nebo vaším sourozencům), tak splňujete podstatu nezaopatřených dětí.
inzinyrka - Děkuji za radu. Nakonec jsme zjistili, že mamka sice nesplňuje z žádnou uvedených podmínek. Měla blízko k poslední podmínce, jenomže jí do splnění poslední podmínky chyběl jeden rok do důchodu. Podat žádost o odvolání vdovské důchodu je možné až 2 roky i po jejím zrušení, ( tj. ochrana lhůta) takže nám bylo doporučeno, že to máme zkusit příští rok.Protože příští rok už na poslední podmínku dosáhne.
Ještě nám bylo sděleno, že má být teď menší reformace vdovského důchodu, takže to máme sledovat a kdyby se něco změnilo a mamka by splnila nějakou s podmínek, máme za žádat dřív než za rok.
Tímto dávám zpětnou vazbu jako tazatel, protože si myslím, že je důležité i pro ostatní členy této stránky, aby věděli, jak se dá daný problém vyřešit a nebo co nejlépe uzavřít. Tímto otázku beru jako uzavřenou s odpovědí a informaci, které jsem dostal (nejenom tady) jsem spokojený.
S pozdravem
flicek
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.