Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu. Při komplex.pozemk.úpravách v obci bylo zcela náhodou zjištěno, že pozemek, sousedící s mým pozemkem, patřil mé babičce a byl veden v "Seznamu neznámých vlastníků". Podala jsem návrh na dodatečné dodědění, jehož výsledkem je již řipravené jednání účastníků dědického řízení ke konkrétnímu datu u notáře. Účastníci řízení - dědici budou čtyři, nedědici budou tři. Jedna osoba z účastníků řízení - nedědiců, se pro svůj vysoký věk a špatný zdravotní stav, jednání nezúčastní a z důvodu i s věkem souvisejícího špatného dušeního stavu odmítá kohokoliv k účasti na stanoveném jednání u notáře zplnomocnit. Jak lze dokončit akt dodatečného dodědění, jestliže nedědic, ale účastník řízení, odmítá spolupráci? Prosím, poraďte.
Proč by se měl nedědic zabývat vaším majetkem, co by z toho měl? Na základě čeho mu plyne povinnost?
Tedy vy něco chcete, tak mu zaplaťte, pak někoho jistě zplnomocní Tedy za předpokladu, že je nedědic vůbec nutný.
Všichni obdrželi předvolání, na kterém se píše, že notář jako soudní komisař provede úkony v řízení o pozůstalosti a převolaný je povinen dostavit se v určenou dobu. Z toho plyne, že i nedědic je povinen. Také mi to hlava nebere. Proto prosím o radu, nebo zkušenost, možná někdo bude umět poradit?
Se obratte na notare, zda na tom bude trvat. On je povinen uvest, proc. Zakon, paragraf, odstavec.
Zrejme si zjednodusuje praci.
Take muzes navrhnout, aby se dostavil k te nemocne, notari to bezne delaji, pravi v terenu.
Ladis, děkuji za názor. V povídání k Suzymon píšu, že asistentka notáře mi do telefonu na požadavek návštěvy u oné nedědičky řekla, že to nedělají a je to prý vyloučené. Vysvětlila mi, že notář je v pozici soudce a soudci že návštěvy také nedělají. Je možné, že asistentka notáře mi dala nesprávnou informaci? Odkud víš, že notáři ty návštěvy mohou dělat nebo dělají?
Samozrejme ze delaji, to vi prece kazdy, maji to v popisu prace, ale nechce se jim. Lepsi je sedet a shrabnout %.
Vloni jsem byl u toho, ale sehnat "vstricneho notare" je boj. Vy mate pevne prideleneho, a ten nema duvod byt vstricny.
Dojdete za notarem osobne, navrhnete, ze mu uhradite naklady treba 2 tisic za hodinu jeho casu za tu navstevu anebo at vam navrhne jine reseni do 7 dnu. Kamarad at vam to nahraje na skrytou ksmeru, mohlo by se to jeste hodit.
tady by mohl problem byt, ze on by mohl zacit tvrdit, ze potrebuje vsechny lidi najednou v baraku, tak jedine tedy svolat vsechny u te pani. Nesdelila jste, proc to notar pozaduje, ja s takovym postupem zkusenost nemam, ale nejspis jede podle mustru a chce kryti (pozve vsechny aby to nekdo nenapadl).
Musite na to jit tak, ze uz pocitate, ze dojde k soudu a tam bude velmi zalezet, jak moc se snazite, a jak moc to jste schopna prokazat. Tedy vyzvat notare k navrhu reseni, prokazat vuli, ze mu uhradite ukon vyjezdu apod. bych já urcite udelal (pokud by z nej nic kloudneho nevypadlo).
Ze to notar standardne nedela - nedojizdi - to je jen o tom, ze se mu nevhce, tarifni nahrada je mala a nevyplati se mu to ekonomicky... Tak treba mu prihrat jinou zakazku
Ladis, děkuji moc za rady a ochotu se mnou tuhle svízel probírat. Ptáš se, proč to notář požaduje? Já nevím. Dostali jsme všichni předvolání na konkrétní den a datum a hodinu s poučením, že zaměstnavatel je povinen poskytnout pracovní volno. Žádný zákon ani paragraf na předvolání uveden není. A soudní komisař (notář) může věc projednat v nepřítomnosti předvolaného pouze v případě, pokud někoho k jednání pověří přiloženou plnou mocí. . Asistentka notáře mi ještě k tomu řekla, že udělali rodokmen, ze kterého vyplynulo, že dědici jsou čtyři a nedědici tři. A z těch tří nedědiců se u jedné nedědičky vyskytl problém s tím, že nechce s tím mít nic společného, odmítá se dostavit i někoho zplnomocnit. Zašlu tedy notáři e-mail s návrhem, aby se jednání konalo u této problematické nedědičky i s návrhem úhrady jeho nákladů. Ale co když nám tahle nedědička ani neotevře dveře? Její syn mi řekl, že ho obvinila z krádeže léků na recept, zavolala na něj policii a na doporučení policie nechala vyměnit zámek od bytu. Do bytu ho už prý vůbec nepustí, jen vůči němu vymýšlí různá další obvinění. Jak jsem psala, má už svůj vysoký věk, špatně chodí a k tomu to osobnostní zhoršení i ve své mysli.
Já si myslím, že právě ten notář bude mít s takovými případy ty největší zkušenosti, a proto bych se obrátila na něj a zeptala se ho, jak bych to měla řešit. Navíc on má ten Váš případ na starosti, a dostane za svou práci zaplaceno.
Suzymon, mockrát děkuji za reakci. Právě od asistentky notáře jsem se dozvěděla, že ta nedědička se nedostaví a nechce nikoho k jednání zplnomocnit. Ptala jsem se jí, zda by ji tedy notář nemohl osobně navštívit. Řekla, že to nedělají, to že je vyloučeno. Pak mi ještě řekla, že s tím měli strašně moc práce, že všechno už mají připraveno a teď že to vypadá tak, že nebude možné akt dokončit, pokud nedědička, ale účastnice řízení někoho nezplnomocní. S onou paní nedědičkou jsem mluvila, nabídla jsem jí odvoz i peníze za podpis na formuláři plné moci, ale bez výsledku, všechno odmítla. Je tam nějaký hluboký příbuzenský kapric asi z dávné minulosti a v hlavě se jí to, asi tím věkem, už všelijak motá. Nicméně snad musí být nějaká cesta, jak tento notářský akt dokončit teď, když už je všechno připraveno. Nebo se bude muset čekat na další generaci možných dědiců?. Ale zas tam budou jako účasníci řízení také nedědici? A historie se může opakovat? Je možné, že mě asistentka notáře v tomto smyslu dala nesprávnou informaci? A je normální, že se dodatečné dědění může vléci i přes několik generací?
V několika posledních letech se o "Seznamu pozemků neznámých vlastníků" dost často informovalo jak v tisku, tak i v TV. Myslím si, že i jiní lidé tam mohli po svých předcích nějaké pozemky najít a už prošli, nebo procházejí touto procedurou. Proto moc prosím o radu, nebo informaci, nebo zkušenost od někoho, kdo touto procedurou již prošel, nebo také ještě prochází.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.