Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozhozená psychika v době pandemie

Od: jana68* odpovědí: 17 změna:
Sleduji neustále média v televizi a na internetu poslední dobou.Vyvolává mi to pocity úzkosti, napětí a strachu.Bojím se chodit na nákup potravin a když už někam jdu,tak si sama desinfikuji držadla nákupního vozíku v supermarketu.Pokuď je tam více lidí tak počkám až se to trochu vyprázdní.MHD se bojím jezdit kvůli šíření nákazy a když jdu domů do paneláku,tak zase desinfikuji kliku a výtahem do 2 patra nejezdím.Omezila jsem osobní kontakty se svojí rodinou pouze on-line skype a též se svými dlouholetými přáteli.Cítím se velmi osaměle doma a neustále mne provází strach z té infekce viru.Nemohu ani v noci klidně spát, koupila jsem si v lékárně čaj z meduňky lékařské a moc to nepomáhá.Nikdy předtím jsem žádné psychické potíže neměla. Mám zajít k psycholožce nebo to prožívá více starších lidí jako já to neklidné koronavirové období?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

4x

Dobrý den, pokud jste starší osoba, tak už zřejmě máte nárok na očkování. Nechte se očkovat proti covidu a budete hned klidnější. Možná to není stoprocentní ochrana, ale minimálně psychicky Vám to pomůže (nebudete už tak vystrašená). Zdravím!

motak
hodnocení

3x
Nedávej se na zprávy v TV nebo na internetu a hned se to zlepší. O nic stejně nepřijdes...
jana68*
hodnocení

Když nebudu každý den sledovat televizi tak mám obavy, že mne může uniknout nějaká důležitá zpráva ohledně změn v pademickém zákoně.Jednou jsem zapomněla to sledovat a měnily se zrovna roušky za respiratory v obchodech a já to zjistila až když mne ochranka nechtěla pustit dovnitř.Opatření se mění jako houby po dešti a kdo se má v tom vyznat a ješte to neustále sledovat, že by měl aktuální informace.Pro nás starší lidi je to náročnější všechno a to vyvolává stres.
motak
To se ti jenom zda, ze bys o něco přišla. Tak tě nepustili do obchodu,no. Umřela si? Neumrela.
Pusťte si jednou denně v poledne zprávy v rádiu, tam vám řeknu to nejdůležitější a o zbytek se nestarejte...svět se bude dál točit.

Přesně tak / nevím zdali 68 je věk či rok narození/ - tak bych se otočil, udělal si procházku a vrátil se s respirátorem. Snad by lidi samošku mezitím nevykoupili.

ladis*

Jejich revírem je Kaufland, jejich tempo je vražedné... idnes.cz/...

Jen blazni a duchodci delaji stale totez a ocekavaji jiny vysledek. V tomto pripade "sledovat nesmysly v mediich aby neco neuteklo". Oni si vazne mysli, ze kdyz to nebudou sledovat, ze se Zeme prestane tocit!

hodnocení

3x

Prožívá to hodně lidí. I mladších. Je to náročné období pro všechny. Tím psychologem nic nezkazíte, ale pokud trpíte úzkostmi a strachem někam jít, myslím si, že se budete obávat zajít i za odborníkem a řešit s ním svůj problém.Zkuste delší procházky na čerstvém vzduchu někam do přírody, kde nejsou davy lidí. Den Vám bude lépe utíkat a přijdete na jiné myšlenky.

bg
hodnocení

3x

Proč to čtete a sledujete, když Vám to evidentně nedělá dobře? Tam bych začal.

hm*
hodnocení

2x

*motak* má pravdu: nesleduj to tak. Já jen kouknu na internetu do zpravodajství, kolik je za včerejšek nakažených a jestli je to víc, nebo míň, než před týdnem, a tím končím. Úplně to stačí.

ladis*

A dyz to neudelas, mas dojem, ze nejsi cela, ze ti neco chybi, jo?

Ja mam jen notifikaci na mobil a prijde maximalne jedna zprava za den nebo vubec nic, ve ctvrtek to bylo: soud zrusil uzavreni obchodu a sluzeb

Zabralo mi to presne 3 vteriny zivota :)

hodnocení

1x

Není to tak jednoduché, jak tady radí někteří. Jsem taky lehčí senior, s mnoha chronickými diagnosami, kdy mě samotné není vůbec dobře v důsledku toho, do ordinací se nyní dá jít jen za cenu, že jde člověk s velkým rizikem nakažení, mnoho lékařů vubec nedosržuje nějakou izolaci čekárnách. To všechno člověka veli stresuje, sama vše nakupuju s dovážkou do bytu on line, nikam nechodím, do MHD jen když to už jinak nejde. A do toho všeho je na mě závislá 90 letá skoro nechodící matka a mentálně postižený syn, by´t dospělý, odmítá se chránit, nedodržuje doporučenou hygienu. Žiju s ním v jednom bytě. Už jen pomyšlení, že třeba vypadnu nakažením a není nikdo, kdo by za mě převzal péči o rodinu a věčný pocit, že se tomu špatně uniká, člověka stresuje a psychika jde k šípku. Zítra jdu na první očkování, čekala jsem přes měsíc. Tak snad bude o něco lépe. Proto paní chápu, co prožívá. Já se třeba nebojím o sebe, ale o rodinu. To často mnozí nechápou. A psychiatr mě asi těchto obav nezbaví. Rada, dejte babičku do domova důchodců asi nic nevyřeší.

hm*

Ne, jednoduché to rozhodně není. Nezlehčuju kovid, už vloni začátkem října jsem si pořídil nanoroušky, nakazit se rozhodně nechci. Kovid je prevít, dokáže mnoha nejrůznějšími způsoby poškodit zdraví. I tzv. lehký průběh bez nemocnice může mít dlouhotrvající vážné následky (které se vůbec nemusejí projevovat jako potíže respirační). A poměrně dost často končí nákaza smrtí.

Přesto nedoporučuju to moc sledovat a "prožívat". Jsou i další nebezpečí a hrozby, kromě úrazů třeba infarkt, mrtvice, z těch ne okamžitých třeba rakovina, onemocnění/selhávání jakéhokoliv životně důležitého orgánu, atd. Kdyby se tímto člověk denně od rána do večera zabýval a strašil, zbláznil by se, skončil v ústavu a brzy zemřel. Jsou to všechno nebezpečí, která mohou přijít. Jednejme tak, abychom jim, pokud možno, předešli, ale pokud budeme mít smůlu a postihnou nás (předčasně), nedá se nic dělat. Je to prostě součást života. A budeme-li kvůli nim šílet, stejně si nepomůžeme, jen brzy špatně skončíme.

Taky jsem z kovidových zpráv občas míval špatné pocity. Ale co mám dělat? Do práce musím, dostat se tam taky musím, nakoupit musím, ... Tak si jen zjistím aktuální fakta, častěji než jednou denně je stejně nikdo nemá, ale nenechávám se ničit od rána do večera.

Ony ani ty obchody nejsou tak nebezpečné, to by všechen obchodní personál musel být pořád nakažen. Jistě, nějaký blbec tě může poprskat, ale když se lidem pokusíš vyhýbat a nebudeš tam dlouho, tak je nebezpečí malé. Určitě ale s dobře nasazeným kvalitním filtrem (Respirátory mají údajně nižší účinek při navlhnutí, podobně jako roušky. Je blbost nosit respirátor venku, kde je bezpečno, nechat ho tak zvlhnout a v obchodě/vlaku/na_poště pak mít sníženou ochranu. Pro kontrolu nasazení jsou dobré brýle: když se mlží, nasazeno je špatně.) Sahal-li jsem na něco veřejného, nesahám si pak až do umytí rukou na obličej. Atd.

Důležité je snažit se předejít nakažení a současnou situaci co nejlépe překonat, ne předčasně umřít ze strachu.

pb®
hodnocení

0x
Moc se v tom hrabete a zřejmě nemáte co kloudného na práci, tak vám přicházejí takové myšlenky. Já jsem před covidem měla respekt loni, na podzim to trochu opadlo, když se nám to dostalo do práce, kde to bez úhony všichni přežili včetně staršího obézního kolegy. Po tom, co jsem to měla taky, jsem ztratila respekt úplně a teď, když mám v lékárničce Groprinosin a za pár dní i ivermektin si říkám tak pojď ty mrško, můžeme se utkat podruhé, já jsem připravena. Začněte se o sebe starat, být aktivní a pozitivně myslet, hýbat se na čerstvém vzduchu. Negativní, poraženecký či ustrašený postoj k životu vám může způsobit mnohem horší onemocnění, než je viróza.

hodnocení

0x

Podobná otázka zde poradte.cz/... Podívejte se na odpovědi.

Psychologická pomoc je určitě vhodná.

Zkuste navštívit CDZ (Centrum duševního zdraví) - v každém okresním městě. Objednejte se telefonicky dopředu. K dispozici psycholožka, sestřičky na podporu a pomoc zvládání potíží včetně psychických problémů z covidu. Pracovníci z Centra se již hodně očkovali. Můžete být klidnější.

Jakou máte zdravotní pojišťovnu?

Zdravotní pojišťovny teď nabízí příspěvky na okamžitou psychologickou pomoc - 7000kč VZP 10 návštěv po 700kč (jednou lze změnit terapeuta, nedoplácí se), ČPZP 5 x 500kč (max doplatek do 700kč), ZP ŠKODA - jednorázově 500kč, ZPMVČR - do 18 let 1500kč, nad 18 let 500kč, RBP, OZP, VoZP --- zatím žádné příspěvky. Odkazy poradte.cz/... Vše může probíhat online z domu. Nemusíte nikam chodit, pokud nechcete kvůli covidu. V nabídce seznamu jsou také lékaři MUDr. s psychoterapeutickým výcvikem, někteří psychiatři.

Psychoterapie je také možná zdarma u klinických psychologů (čekací lhůta od 3 do 6 měsíců) přes žádanku od lékaře (např praktického) anebo si lze platit soukromě.

honzin*
hodnocení

0x

je škoda, že některé příspěvky nějaký admin schová. Ten problém má totiž 2 rozměry. Jeden je popsaný strach a obavy. Tady maximálně pomůže přestat sledovat zpravodajství a snažit se žít maximálně normálně. Od začátku říkám, že to, že jsou zavřená divadla a restaurace neznamená, že nemohu chodit na procházky, běhat, jezdit na kole, prostě být v přírodě, nebo se věnovat svému koníčku. Jako normálně. Nebo i více. Je velmi známá a prověřená věc, že fyzická aktivita a pobyt venku zlepšuje náladu. Kdo to nezvládá sám, tak by měl vyhledat odbornou pomoc. Není to žádná ostuda.

Ten druhý rozměr je, že ať se to někomu líbí nebo ne, tak covid není chřipečka nebo nachlazení. Je to "nový" virus v lidské populaci a teprve zjišťujeme co vlastně je zač. Ten rozdíl je hlavně v tom, že i lehký průběh, či dokonce bez příznaků, může mít fatální následné dozvuky a následky. Ten odkaz, co mi kapkanaděje schovala, je, podle mého názoru, zkušenost normálního profesora od Svaté Anny v Brně z denní praxe. Klidně můžete takové odkazy cenzurovat, ale lékaři vědí, že i lehký covid může poškodit imunitu a způsobit cévní problémy. Dokud se o tom takto píše, tak je to statistika, dle mnohých zkreslená. Až budete mít doma (jako já) člena s imunitním onemocněním a poškození cév, po covidu, tak takoví možná budou mluvit trochu jinak. A jedním z prokázaných a pozorovaných následků je i rozhozená psychika. Takže se vracím k tomu, že kdo to nezvládne sám, nebo za pomoci rodiny, tak by se měl obrátit na odbornou pomoc.

ladis*

Lehký covid může poškodit imunitu a způsobit cévní problémy u zdraveho jedince asi tak se stejnou pravdepodobnosti, jako ze zitra vyjdete na ulici a zmrzaci vas na prechodu auto. A CO JAKO? Budete kvuli tomu sedet doma a sledovat zpravy? Tak prosim :)

111®
hodnocení

0x

protože ve zprávách není kouska pozitivního, nesleduji, kouknu do mobilu na net, vskočí na mne změny co se týká Coronaviru a to mi stačí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]