Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Do čeho vložit peníze pro děti na 20let?

Od: ludak* odpovědí: 56 změna:
Dobrý den,
rodina by chtěla dát dvoum dětem celkem okolo 500tis, děti jsou však ještě malinké a jak vyrostou za takových 20let by se jim tyto finance poskytly.
Když bychom je dali do banky třeba na stavební spoření a 3x po 6 letech je otočili budou mít za těch 18let něco okolo 600tis. Ale to bude za tu dobu pravděpodobně hodně málo a koupí si za to mnohem méně než třeba dnes, souhlasíte se mnou nebo uvažuji špatně?
Kdyby jste byli na mém místě jako rodič, jak by jste s financema pravděpodobně naložili?
Děkuji za vaše názory, hezký den

56 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x
Dvacet let je již slušný investiční horizont. Stavební spoření bych ale vynechal už z principu, protože nepokryje ani inflaci. Ono to sice vypadá pěkně, že ze 20tis dostanete 2tis, ale to je jen první rok. Po šestém roce je výnos jen cca 1,5%. Takže výnos v čase klesá a to je špatně. A úplně špatně je dát na stavebko celých půl mega, výnos není v podstatě žádný. Výnos musí v čase růst abych zisk z prvního roku mohl dále reinvestovat. To znamená, že deseti procentní výnos z prvního roku při reinvestici dá 11% v druhém roce. Při zachování deseti procentního ročního vynosu a reinvestovani je výnos v pátém roce již přes 16% a počítejte dále... Mrkněte na YouTube rozumný investor, má to tam pěkně vysvetlene. Jestli nechcete investovat do dividenodových akcií, můžete zkusit Indigo od patrie. Tam jen pošlete peníze a nic víc nemusíte, oni investují za vás do ETF a dluhopisů dle míry rizika. ETF jsou burzovne obchodováné fondy, jiné fondy nedávají smysl, například ty důchodové. Já to indigo mám, nastavil jsem si nejvyšší riziko a mám výnos 5% za pouhé dva měsíce. Jen zkouším a dívám se co mi nakoupili, jinak pro mě je primární pasivní výnos z dividenodových akcií doplněný růstovými, kde si nakupuju a prodávám co sám chci. Jinak u toho indiga můžete peníze kdykoliv vybrat, ale obchodují jen ve středu, takže to může trvat týden. Pak stačí sledovat trhy, při poklesech poslat další peníze na další dokup nebo při nadměrném růstu třeba část peněz vybrat, ale v zásadě platí, že dvacet let je investiční horizont slušný a jak bude růst inflace, budou růst i trhy. Pokud nechcete riskovat, zbývají protiinflační dluhopisy, ty státní, které jsou zajištěné a výnos je ta inflace. Reálně to ale není až tak pravda, protože každý jedinec má inflační koš jiný a může to byt6znatelne třeba u nemovitostí nebo zeleniny, která roste mnohem rychleji než je vyhlašovaná inflace.
ladis*

"Pak stačí sledovat trhy, při poklesech poslat další peníze"

Pochopils, ze babicka s dedeckem chce dat vnouckum a tata s nulovou financni gramotnosti nechce nic resit ani prihazovat ani studovat? Chce pohodlne reseni. Takove neexistuje, jedine diverzifikace.

Za me Btc Eth, Etf, SS. Ale na to musi mit sakra gramotnost, co ma tak do 3% populace, tedy nerealne.

Až bude propad jako loni pri covidu nebo při pádu dvojčat v US, vše uvidí ve zprávách.
ladis*

V propadu dokupuje a naopak, ne jak 85% ofci :)

Tak tak, vždy se najdou lidi, kteří ti to levně prodají :))

kare
hodnocení

3x
Nejsem finanční poradce,
ale kupte jim Bitcoin tedy, míň než půl.
Třeba za 20let nebude ani existovat a budou mít alespoň hezkou historku *smich* a nebo nebudou vědět co s penězi.
Pokud však chcete jistý zisk byť s malým úrokem tak jedině banka.

Banka a zisk? Možná před padesáti lety.

nickwharton

Když jsem před lety zakládal obchodní účet ve FIO bance (kvůli převodu akcií z RM systému), nabízeli nějaké investiční fondy s různým stupněm rizika.

Kamarád koupil před lety sad. Když letos zasadíte ovocné stromy nebo ještě lépe ořešáky, za 15 let budete sklízet.

jenda22

Nebo to pomrzne a nebude nic. Jedině banka. Žádné investice atg. Za 20 let nebude existovat žádná akcie současných firem nebo bude vše jinak. Proč si dělat ještě více starostí.

Jendo když nebudou existovat energetické firmy, tak budeme svítit svíčkami a ty jejich akcie poletí nahoru :0)

hodnocení

3x

Založte jim penzijní spoření. Tam se peníze zhodnocují i státním příspěvkem. A až si začnou sami vydělávat, mohou tam už pak spořit sami. Já jsem měl pezijko dokonce dvakrát a při odchodu do důchodu tam byla pěkná suma.

Ovela viac ste mohli zarobit vo fondoch ...

Fondy jsou riziko, ale penzijko garantuje stát. Když zaměstnavatel také přispívá, pěkně to naskakuje.

Ale jinde mohou naskakovat více i bez státního příspěvku

Penzijní je černá díra, je to stejné, jak když hodíte peníze do kanálu.

stir® - ničím nepodložená hovadina. My máme zkušenosti jen nejlepší. Používali jsme společnost, která je dnes největší na trhu.

Kolik tam budou mít za 60let?
lamy13

ferax Peníze v čase. Říká vám to něco? Pokud tam vkládám 100 Kč/měsíc a zaměstnavatel 1 500 Kč/měsíc, k tomu nějaké drobné zhodnocení, pak by to mohlo mít logiku. V opačném případě jde o nesmysl. Pokud chce někdo něco nechat dětem/vnukům, tak určitě penzijní spoření patří k tomu nejhoršímu, co se jim může přihodit.

Navíc, nějaké penzijní fondy, spoření a jak všelijak se to jmenuje, jsou v případě "krize" na ráně první. A spořílkům může být jedno, jestli to zabavují komunisti, nebo kapitalisti - prostě nula z nuly pojde.

stir® - to přeci záleží na velikosti vkladu. A nemusí to být 60let.

lamy 13 - Garance je dána zákonem. A můžete vkládat po částech i jednorázově. Je to jen otázka nastavení.

Píše že jsou děti malé, tak plus mínus 60let. Jaká bude inflace za tu dobu? Jaké bude kupní síla v té době?

hodnocení

2x

Pri takom horizonte urcite fondy a to akciove. Ak zaratam len 5% zhodnotenie rocne, po 20 rokoch bude z toho 1 300 000

ludak*
hodnocení

Jaká jsou rizika u akciových fondů?
Pokud o to mohou přijít, tak bych měl strach.
lamy13

Rizika jsou velká. V případě krize bývá propad desítek % - 60% není výjimkou. Otázkou pak je, kdy se cena vrátí na původní úroveň - někdy za půl roku (krize covid), jindy za 5 let. Do akcií jdou pouze ty peníze, jejichž ztráta se člověka nijak nedotkne.

Ak sa bojite rizika, spravte diverzifikaciu, povedzme 60% akcie a 40% nieco viac konzervativne, napr dlhopisy. Pokial sa rizika bojite a neznesiete napr predstavu, ako dnes mate 1000 a zajtra 600 (lenze to sa vrati na povodnu uroven a bude este rast), potom ozaj len nejake bankove produkty, kde to zerie inflacia. Pri akciach ode o dlhobobu, u vas 20 rocnu investiciu, aj pri nejakom prepade budete v zisku (a ovela vacsom ako v banke).

ludak*
hodnocení

A jak je to pak s daněmi? V případě zisku, bych musel každý rok přiznávat zisk ať by už byl malý? Celé roční zúčtování mi doteď dělají v práci a já se o to nemusím starat.
Neby by to stačilo zdanit až za těch 20let najednou?
Děkuji za vysvětlení

Dolezite je v pripade fondov nemat fond alebo priamo akcie, ktore vyplacuju dividendu. Tu by ste danit museli. V pripade ETF fondu staci drzat rok a vas zisk sa nedani (ak nepredate, tak sa ale z principu nic nedeje). Nemozno samozrejme vylucit snahu statu casom to zdanit, ale zatial je to uplne ok. Date peniaze a pripadne priebezne dokladate, ked je pokles trhov.

Pre vas teda ziadna zmena , prijem mate len z prace a tam si ziadate rocne zuctovanie.

Daně se platí ze zisku realizovaného. Pokud akciemi držíte 3 roky a prodáte po této době, daň se neplatí. Daň z dividend je již odvedena plátcem, takže dividenda již přijde zdaněnà.

Dividenda nemusi byt zdanena pri zdroji, najma pri US fondoch su to zlozite situacie, staci si to nastudovat.

Mně vždy přišly z US divi akcií zdaněné, mimoto mám podepsaný papír u brokera o dvojím zdanění. Nicméně jsem se dividendovych titulů z US zbavil, dividendovy výnos tam není takový jako u nás a to papírování mi za to nestálo.

21.04.21 09:44
hodnocení

2x

pozemek

ludak*
hodnocení

Kdyby to mohl být alespoň stavební pozemek, ale ten asi za to nekoupíme :( nebo jaký jste měl na mysli?
krtek6

no teď asi ne, ale nikde není napsané, že peníze nemůžete použít na jeho financování...

ludak*
hodnocení

Ano, ale buď koupit stavební pozemek, na který bych si musel ještě dopůjčit a nebo pozemek, který není stavební a vešel bych se do té ceny. Tak jste to myslel?
krtek6

koupit a dopůjčit...

hodnocení

2x

Tu je jeden zakladny problem : kto sa takto pyta, nema veci nastuodovane a navyse sa boji rizika. Ziadny zazrak, kde je dobry vynos a nizke riziko neexistuje. To si musi kazdy uvazit sam, do coho ist, to si vyzaduje studium a potom sa uz pytat nemusi.

Nehnutelnosti nie su ziadna vyhra, take, kde sa byva uz vobec. Sanca, ze tam bude 20 rokov seriozny najomnik je nula. Je s tym vela roboty a radsej stratit docasne 20% vo fonde, nez prist o plno penazi (trvalo), ked socka zmizne s dlhom a znici vam byt.

hodnocení

2x
Pozemky a pole? Pokud sedíte v obecním zastupitelstvu a znáte územní plán, která orná půda se změní na stavební pozemek, dá se vydělat opravdu hodně, ale tyhle pozemky už jsou dávno vyprodané předem a zbudou jen ty, se kterými se nepočítá, tudíž v budoucnu neprodejné. Navíc pozemek vám na inflaci nevydělá, leda louku pronajímat za mrzký peníz či něco pěstovat sám. Pak už zbývá jen pasivně držet a čekat, až ten pozemek získá na ceně. Jenže zároveň s tím roste kupní síla a příjmy obyvatel, takže nula od nuly pojde a peníze s trochou štěstí na lokalitu budou mít stále stejnou hodnotu. Proto je třeba hledat aktiva s výnosem alespoň nad pět procent, abych měl nad inflaci plus něco navíc. Je to riziko? Pro někoho možná ano, ale mít peníze na účtu je to riziko jisté, protože každý rok už předem vím, že přijdu o pět procent. A toto je pro mnoho lidí takový blok v hlavě, protože ty peníze denně vidí na účtu a nijak neubývají, je jích pořád stejně, ale to, že za ně koupí pořád míň a míň už nevnimají. Takže u akcií nebo ETF riziko existuje, ale prakticky s neomezeným potenciálem růstu, u sporiciho účtu je jistota, že o peníze přicházíte stále.

hodnocení

0x

Raději se zeptej finančního poradce. Minimálně proto, že zasvěcenou radu ti tady nikdo nesmí dát (NOZ).

kadylo
hodnocení

0x

Já: zcela jednoznačně jedině pozemek (stavební už teď, anebo ve výhledu), či pozemek něčím atraktivní - bez ohledu

na cenu (vždy se najde člověk, který si dokáže na atraktivním místě stavbu prosadit).

Klidně bych si zbytek peněz vypůjčil.

Doufám, že se Piráti k moci nedostanou, protože ti by (vloženo:dle mého) znárodňovali jako diví.

au1
hodnocení

0x
na ty akcie se podivej na YT kanal Investicni brambora. Rve vsechno do jedinyho ETF od Vanguardu kterej kopiruje defakto celosvetovej trh, akumulacni (bez dividend). Ma tam ve videich i vysvetleny jak a kdy se to bude danit (dle toho co. pises ty danit nic nebudes). Pripada mi, ze jsi idealni clovek pro stejnou imvestici kterou jede on.
ladis*

Blbost, to je investice sporenim, kam lejes prubezne zbytecne penize. Ne ze tam nasypes pul mega najednou :)

au1

půl ne, ale čtvrt jo :-D

ladis*

Najednou urcite ne :) Tomu se rika casovani trhu a to se NEDOPORUCUJE

Tak to je úhel pohledu. Pokud beru nějaký index nebo ETF, je dobré si nechat pár nábojů na případné poklesy. Ale pokud chci investovat s nějakým časovým horizontem, tak půl mega není zavratna částka. Kdyby jste napsal dřív, mohl jste vzít tabák za 15500 ještě s nárokem na dividendu 1260kc, což dává zhodnocení přes 8%. Příští rok se odhaduje divi o stovku vyšší a ten další rok bude divi cca 1650 Kč, což už dává zhodnocení okolo 11%.pri reinvestovani zisku ještě více. Minulý týden byl tabák za 14200, což nemusí být špatný vstup a příští rok by to bylo přes 9%. Jinak výnos u nemovitostí se při dnešních cenách pohybuje okolo 2,5-3% ale kdo je nakoupil před deseti lety, jak jsem tady radil, má výnosy každoročně přes 15% vzhledem k cenám. Jsou s tím ale starosti.

ludak*
hodnocení

Dobrý den,
ty akcie a fondy mají pořád svá rizika.
Je možné v dnešní době koupit nějakou nemovitost v mé cenové relaci případně o něco vyšší, která by se dala pronajmout?
Když to počítám, tak nemovitost by měla jít s cenou nahoru + navíc provize z nájmu. Toto by mělo být výhodnější nebo to tak úplně není?
Děkuji
Orná půda.
Vlastním pár frcků, ty jsem pronajal a každý rok mi příjde nájem na účet.
Občas příjde nabídla od spekulanta a každý rok vyšší než je inflace.
Nemovitosti jsou stejně rizikové aktivum jako dividendove akcie nebo ETF fondy. Na druhé straně můžou dětem zůstat. Dnes jsou ale byty drahé, takže cca 10% ročně neboli 1% měsíčně to nedá. To byste musel byt za 3 mil pronajímat za 30tis čistého plus k tomu energie a vy ještě navíc platit fond oprav, pojištění nemovitosti, daň z nemovitosti atd. To jsou vaše náklady plus další možné náklady za opravy a servis bytu, revize atd. To za předpokladu, že budete mít spolehlivého nájemníka, který bude platit pravidelně a neuteče vám s kuchyňskou linkou a zničeným bytem. To se stává dost často. Není lepší nemovitostni fond? Je to úplně to stejné, beznákladove s pravidelnou dividendou? Nebo akcie společnosti Warrena Buffeta? Nebo fond z jakýmkoliv jiným podkladem? Možnosti jsou téměř neomezené a rizika z jednoho odvětví diverzifikovat s jiným odvětvím, nejlépe celým akciovym indexem, kdy se inflace promítá do cen výrobků a spolu s tím firmy produkují i zisky. A jak už jsem psal výše, zkuste si to indigo, stačí tam poslat stovku a v čase uvidíte, kolik procent to vynáší nebo nevynáší. Navíc nemůžete prodelat, protože dávají 500 odměnu teďka. Já tam mám ETF na léčiva, potraviny, automobilky, telekomunikace, průmysl, index sp500 a jeden fond kvůli diverzifikace. Při menším riziku může být fondů více, ale růstový potenciál malý. Mám to jen na sledování výkonnosti, svůj kapitál mám uloženy v akciích, převážně dividendovych na pasivní příjem.
ludak*
hodnocení

@ra20z můžu se zeptat co to jsou za pozemky označené "orná půda"? K čemu je mají dotyční nájemníci, na rekreaci?
Děkuji

cca
hodnocení

0x

Tolik přemýšlení a ty děcka jednou shrábnou peníze a stejně to neocení, sotva poděkují. Až bude možnost, ať si ti vaši příbuzní radši jedou na nějakou pěknou hodnotnou dovolenou.

nickwharton

To je další úhel pohledu. Pro prevenci tohoto případu bych doporučil investovat do kvalitního vzdělání dětí, nejlépe skrze domácího učitele. Tak se dřív vzdělávaly vyšší vrstvy. Kromě toho samozřejmě budou děti potřebovat dobré rodinné zázemí, kvalitní čas a vzory. Mé oblíbené citáty: "Chcete-li vychovávat dítě, začněte jeho babičkou." "K výchově dítěte je třeba celá vesnice."

jenda22

To není inestice z pohledu tazatele. Utratit peníze umí určitě sám. A co se týká vzdělání, tak to je nevysvětlená záhada. V době uzavření škol se přišlo na to, že jsou děti nuceny se učit až 60% učiva naprosto nepotřebného.

Investice do vzdělání je jen fikce. Ani učitelé některé věco nedokáží vysvětlit a jen opakují předepsané. To není žádné vzdělání. Znalosti studentů středních škol 1. republiky a dnes převedeno do aktuální doby byly nesrovnatelně větší.

hodnocení

0x

Nějakou kvalitní starožitnost nebo sbírku. Ale tomu asi musíte rozumět.

kimbert*
hodnocení

0x

Koupil bych toto ceskamincovna.cz/...

gordon
hodnocení

0x

zlato - pro uchovani hodnoty

stribro - pro potencionalni zisk

investini slitky

lidus*
hodnocení

0x

Pozemky, pole. Jsem také spořivá ale než děti dorostou, co bude a co zbude? Možná budou rády, že si koupí petrolej na svícení a nebo vodu. Kdo ví kam nás politika našich pánů zavede za 20 let.

hodnocení

0x

Pokud bydlíte na vesnici kupte stavební pozemek. Je nepravděpodobné, že by časem nezískal na hodnotě. U nás se cena za deset let zdvojnásobila...

Počítejte s tím, že 2x ročně bude potřeba pozemek sekat...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]