Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Změna druhu povolání v dospělosti - studium

Od: homersimpson odpovědí: 3 změna:
Zdravím, zajímalo by mě jestli v dospělosti je možné na stará kolena si změnit povolání prostřednictvím prezenčního studia například, když absolvent ve 26 letech vystuduje IT, ale zjistí, že by ho daný obor v pracovním životě nebavil tak se rozhodne studovat, dejme tomu například filosofii.
A tím pádem by mě taky zajímalo zda lze prezenčně studovat po 26 a jestli si za to musí student platit drahé částky za každý semestr.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Možné to asi je, ale stejně si myslím, že každý člověk se snaží získat poznatky a vědomosti tam, kde ho to baví, kam ho to táhne. Když vím, že IT mě nebaví a bavit nebude, proč to studovat?

Příkladem je vnuk. Ve 2 letech uviděl první vlak a byl konec. Jedině vlaky! Vystudoval železniční průmku, zvládl několikaměsíční kurs a dneska pracuje jako výpravčí. Je to jeden z mála lidí, o kterých vím, že se do práce vyloženě těší a navíc umí o vlacích nádherně vyprávět.

Proto můj názor je, že by se každý měl včas rozmyslet, co by ho v životě bavilo. A nezkoušet kdeco jen tak bajlajoko.. Já vím, v 15, když jde člověk do učení nebo na školu, občas ještě neví, co si počít sám se sebou, ale po SŠ už by měl mít v hlavě jasno, je starší, rozumější. Proto dospělý člověk, který bude studovat do důchodu a pořád neví, co je to pravé, nebude určitě pro společnost žádným přínosem. Jaga.

hodnocení

0x

Jedna věc je jestli to člověka baví, a další věc je změna profese po úraze kdy člověk nemůže ze zdravotních důvodů dělat co ho baví

hodnocení

0x

Ano. Prezenční studium vystudují čtyřicetiletí, padesátiletí. Žádné věkové omezení není. Bývá zvykem, že tito lidé pracují, a proto si musí vyřídit individuální studijní plán. Najít obor, kde jsou na prezenčním studiu vstřícnější a dovolují úpravy a změny v rozvrhu. Prezenční studium ve vyšším věku se nejlépe studuje lidem, kteří si tvoří pracovní dobu podle sebe.

Školné se neplatí, pokud bylo předchozí studium úspěšně zakončeno. Při neúspěšném zakončení předchozího studia se hradí vysoké školné a propočet, za kolik semestrů, je složitejší. Desítky tisíc za semestr podle oboru.

Od 26 let přicházíte o studentské výhody, slevy na dani u sebe a u rodičů, slevy na jízdné apod. Od 26 let také nemáte hrazené zdravotní pojištění státem, musíte si zařídit jinak. Částka 2052kč měsíčně, pokud byste u studia nepracoval.

Doba studia se od 18 let nezapočítává pro důchodové účely.

Hodně oborů (ne všechny) se dají vystudovat kombinovaně nebo distančně při zaměstnání, mateřské.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]