Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stěhování bez výpovědní doby

Od: luciekr odpovědí: 3 změna:
Dobrý den, bydlím se spolubydlici v Praze a máme ve smlouvě sjednanou výpovědní dobu 4 měsice. S majitelem jsme se po telefonu domluvily, ze nám dá dvouměsíční vypoved, ale od ty doby nás ignoruje a zdržuje se mimo bydliště - není k sehnání. Na internetu jsem se docetla, ze je možné ukoncit najem bez výpovědní doby v případě, ze se potřebujete přestěhovat za praci. Mám v plánu se stěhovat do Brna, tudíž moje otázka zní : Když si seženu praci v Brně, můžeme se ihned odstěhovat? Popřípadě co dělat, protože v byte 4 měsíce zustat nemůžeme.
Dekuji moc za rady

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lee*
hodnocení

4x
S žádnou výpovědí "ihned" kvůli práci jsem se nikdy nesetkala a dle mého neexistuje. Nemůžete v bytě zůstat 4 měsíce? Víte, ono je toto těžké. Kdyby za vámi přišel majitel bytu že se máte do konce týdne vystěhovat, tak se tady budete rozčilovat, že na to nemá právo a že nemůžete takhle rychle nic sehnat. Nájem se řídí zákonem a je platný pro obě strany. Logicky chrání i majitele, kde má on takhle narychlo sehnat platícího nájemníka? V praxi to většinou funguje tak, že se dohodnete, že pokud se najde nájemník dřív, pustí vás majitel dohodou, aby mu nevznikla škoda. Pokud je nekontaktní tak za sebe vidím jen možnost zaslání písemné výpovědi a dodržet smluvenou výpovědní lhůtu. Píšeš, že jde o spolubydlení. Asi budeš studentka nebo mladá pracující. Zvykni si, že je třeba dodržovat smlouvy a dohody. Protože jako ty nechceš aby tě někdo vyhodil z bytu nebo z práce ze dne na den, tak protistrana nechce být bez zaměstnance nebo nájemníka ze dne na den. Říká se tomu zodpovědnost. Občas se tu takové dotazy objeví - půjčil jsem si, jak to vymyslet abych nevrátil. Jak to udělat abych nešel zítra už do práce. Jak se hned vystěhovat bez sankce... Tyhle dotazy mi trochu zvedají tlak

iz*
hodnocení

1x

Podle zákona nemůže být výpovědní doba v případě nájmu bytu kratší než tři měsíce, takže majitel Vám nemůže dát výpověď s dvouměsíční výpovědní dobou.

Pokud se s majitelem dohodnete, je možné nájem bytu ukončit písemnou dohodou.

Nájem nelze ukončit ústně ani telefonicky, je potřeba písemná výpověď (ta je jednostranná a v takovém případě je nutné dodržet výpovědní dobu > alespoň po tu dobu platit nájemné) nebo písemná dohoda k určitému datu (k té je potřebný souhlas obou stran).

Byl by prosím odkaz na "výpověď bez výpovědní doby v případě stěhování za prací"?

ladis*
hodnocení

1x

"výpověď bez výpovědní doby v případě stěhování za prací"

Nic takového neexistuje. Pokud se nedohodnete jinak, máte právo při stěhování za prací, pokud to uvedete jako výpovědní důvod a doložíte, na 3 měsíce. Výpovědní doba běží od prvního dne kalendářního měsíce následujícího poté, co výpověď došla druhé straně (tzn. kdy se zásilka dostala do sféry vlivu adresáta, byla uložena na poště, kdy email, na který bylo odpovězeno, došel).

Tedy, pokud mu dnes (20.4.) doručíte, tak platit musíte do konce července podle zákona. Vyžadovat 4 měsíce (v případě prokazatelného důvodu stěhování za prací) nemůže. Pokud důvod neuvedete, platí výpovědní doba uvedená ve smlouvě. Pokud ve smlouvě na dobu určitou uvedena není, nelze vypovědět bez vážného důvodu!

Pokud jste se ovšem dohodli po telefonu, odkažte se na telefonickou dohodu a ukončete k datu, jak jste se dohodli. Těžko proti vám podá žalobu, když mu budete tvrdit, že dohodu máte nahranou.

Ps: V bytě zůstat nemusíte, jen to musí někdo majiteli zaplatit, jak by k tomu přišel, doporučuji DOHODU, sežeňe za sebe náhradu, navrhněte mu odstupné apod.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]