Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Soukromý doktor - vyplatí se a bude se mi fakt věnovat/pomůže mi...?

Od: tazatel odpovědí: 13 změna:

Soukromý doktor - vyplatí se a bude se mi fakt věnovat/pomůže mi...?

Mám takový zdravotní problém, jde spíše o estetický problém, kvůli kterému jsem byl už několikrát u dvou (podle recenzí na znamylekar.cz) UDAJNE dobrych doktorek (kožních)... Obě mi daly naprosto rozdílnou diágnózu, obě špatně a obě mi samozřejmy nepomohly (a obě se mnou byli hotovy v rámci pár minut)... Takovou stupiditu a nekompetenci u doktora jsem opravdu neviděl... Praktická doktorka mě jen neustále posílá ke kožní... Takže buď budu prostě zkoušet různé kožní, jednu po druhé (to nevím jestli vůbec jde...?), dokud fakt nenarazím na nějakou kompetentní, co se mi bude fakt věnovat (a internet v tomto není pomocí), nebo mě prostě napadlo, že budu muset zajít k soukromému doktorovi, tomu patřičně zaplatit, modlit se a doufat aby se mi alespoň on fakt věnoval (za ty peníze) a důkladně se mnou prošel všechny možnosti co mi může být (jakkoliv nepravděpodobně) a postupně to případně vylučoval, až dojde k tomu co/čím to doopravdy je (já jsem si celkem jistý, že vím čím to je (alespoň přibližně) ale kožní moje informace v podstatě ignorovali)... Prostě potřebuju někoho kdo se mi fakt bude věnovat (tedy za peníze)...

Moje Dotazy (nemám žádné zkušenosti se soukromými doktory-kožními):

1) Fakt se mi soukromý doktor (KOŽNÍ) za ty peníze bude věnovat? Nebo "jen předstírat" a zinkasuje prachy a stejně mě "odbyde" tak jako standardní doktor, jen to třeba "lépe okecá"...?

2) Kolik se tak platí soukromému doktorovi (za hodinu?) ("kožní" problém menší, ale asi relativně netradiční (proto to asi taky ty dvě předchozí blbky kožní špatně diagnostikovali) (Olomouc , Brno... Ale pokud by fakt bylo potřeba dojedu i do té Prahy no...)

3) Pokud mě soukromý doktor pošle na nějaké vyšetření, třeba já nevím "ultrazvuk", "rentgen" cokoliv někam do odborného pracoviště (nemocnice, klinika nebo laboratoře nebo já nevím...), tak to už platí standardně moje VZP pojištovna (i když je to na "příkaz" soukromého doktora?) Nebo i vyšetření, na které mě pošle soukromý doktor, je "soukromé", takže dané vyšetření taky musím platit já a pojišťovna mi to nezaplatí?

Díky

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

5x

Je velice pravděpodobné, že ani soukromý kožní lékař problém v krátké době nevyřeší a naopak, kdybyste byl zůstal u prvního lékaře, mohl jste dnes už být dál. Problém není (jen) v lékaři, problém je v tom, že každý z nás reaguje na léčbu jinak a co funguje u jednoho pacienta (nebo dokonce u většiny pacientů), u druhého (u dalších) zabrat nemusí.

To je specifikum právě kožních problémů, u nichž poměrně často dochází k tomu, že se léčba "nepodaří" hned napoprvé. Stává se (poměrně často) i to, že léčba po určitou dobu zabírá, pak zabírat přestane a musí se vyzkoušet jiný prostředek (někdy i postupně řada dalších prostředků).

Takže je na Vás, jestli zkusíte to či ono, v obou případech se uspokojivého výsledku můžete dobrat brzy nebo až po delší době (je to "sázka do loterie").

hodnocení

5x

Já kožní lékaře lituji. Musí být napůl šarlatáni. A zvláště pak, když se jedná o autoimunitní onemocnění. Každý reagujeme jinak na stejnou léčbu. Proto je potřeba u jednoho lékaře vydržet, dokud nepřijde na to, co pomůže. Vlastní zkušenost.

liska5
hodnocení

4x

Na kůži se projevuje kondice vnitřních orgánů, strava, psychika a dopad vnějšího prostředí. Jakmile se kůže léčí sólo, zpravidla se to nezdaří, nebo jen krátkodobě. Jestli někde funguje celostní medicina, tak v této oblasti. Hledala bych alternativu a sama bych sledovala, co mi pleť zhoršuje a nastudovala, co na to platí. Mám zkušenost, že u nás dneska funguje pořádně snad jen operativa. Jinak si mne zvou na všelijaké preventivky, co ani preventivkami nejsou, nýbrž jde o screening. A pokud "léčí", tak nehledají příčinu, ale tlumí důsledek.

Pokud Vás soukromý lékař pošle na RTG vedle do špitálu, tak by to měla hradit Vaše VZP. Aspoň já to tak měla. Ale už je to 5 let, snad se nic nezměnilo,

iz*

@Liska5 > Dobrá odpověď, jen bych doplnila první větu: "Na kůži se projevuje kondice vnitřních orgánů, strava, psychika a dopad vnějšího prostředí" a strava > skladba jídelníčku.

petera*
hodnocení

2x

Co se týče vyšetření, tak pokud jste k němu indikován, bude hrazeno normálně z vašeho pojištění. Občas je možné si připlatit např. za brzký termín nebo termín mimo standardní objednací dobu, ale samotné vyšetření - je-li indikováno - bude hradit pojišťovna. U ryze kosmetických zásahů a k tomu nutné diagnostice to platit nemusí.

Ohledně kvality lékařů, na to neexistuje odpověď - nicméně vzhledem k tomu, že u soukromého lékaře bývá více času + jde o byznys (reputace, doporučení dalších pacientů - zisk), osobně mohu říct, že jsem byl vždy spokojen. Na druhou stranu mám odpovídající vzdělání a mohu tak poznat, jestli mi dotyčný lékař říká obecné pravdy, nebo se opravdu zajímá a zvažuje i to, co není na první pohled zřejmé.

Ohledně ceny, velice to záleží - řekl bych od 500 do 1500, průměr, za vyšetření/konzultaci.

doplněno 20.04.21 14:32:

Jen doplním - pokud máte například podezření, je vcelku užitečné podívat se do odborných zdrojů, kdo se tomuto tématu věnoval (například publikoval odborné články apod.), a následně se k němu objednat či jej přímo kontaktovat (v krajním případě..).

hodnocení

1x

Já si myslím, že jde o nějaký estetický zákrok. A možná, že na choulostivějším místě těla. Asi má tazatel nějakou jinou představu o tom, co mu "nadělila příroda" a chtěl by to trochu poopravit. V tom případě je opravdu nejlepší, abyste se obrátil na soukromou kliniku. Lékař se Vám bude věnovat na 100%, to se nebojte, vždyť si to budete platit. Jestli je reálné to co chcete, zjistíte při první návštěvě a konzultaci. Ta je běžně zpoplatněna 500 Kč. Tam přednesete lékaři co vlastně chcete, on si Vás prohlédne a řekne Vám hned, jestli je to možné, nebo ne a za kolik. Na pokračování se můžete dohodnout, ale také nemusíte. Ale těch 500 korun zpátky samozřejmě nedostanete. To je poplatek za to, že se Vám lékař věnoval.

hodnocení

0x
Spousta praktiků a dalších lékařů spadá do kategorie kterou ty uvádíš pod pojmem soukromý lékař. Nejde o to, jestli je zaměstnancem nějaké instituce nebo dělá sám na sebe, ale o to, jestli má smlouvu s tvojí zdravotní pojišťovnou. Pojišťovny mají tabulky výkonů a podle nich lékaři platí. Pokud si lékař svou práci cení lip a lidi jeho cenu respektují dostanou účtenku za práci a pak se můžou dohadovat s pojišťovnou jestli jim část z toho co zaplatili milostivě podle tabulek nezaplatí.
Spoléhat na to, že půjdeš k doktorovi který si nechá zaplatit i to, co bys měl u "normálního" kožního na pojišťovnu a on tě spasí mi nepřijde rozumné. Všechno je jen o člověku a jeho schopnostech. I mezi placenými lékaři narazíš na lempla a zrovna tak můžeš od normálního doktora odcházet s pocitem, že ten člověk svému oboru opravdu rozumí.
petera*

Ono je to hlavně o tom, že v privátní ambulanci bývá více času, pacienti se tam nestřídají tak rychle a lékař má čas na delší vyšetření, delší zjišťování anamnézy apod. Markantní je to např. v neurologii. Nemělo by to tak být, ale ono když se vám denně vystřídá 40 lidí, pak provést vyšetření pokaždé v plném rozsahu, precizně (což je třeba u většiny lidí zbytečné, protože přichází s nějakou běžnou potíží) může být obtížné. Ale jinak samozřejmě souhlasím - placená péče není garancí lepší kvality, ale minimálně je poskytována v delším časovém rámci a pacient má šanci více mluvit, více se ptát a lékař tak může odhalit něco, co původně nebylo zjevné.

hodnocení

0x

soukromí lékaře jsou všichni - Soukromý praktický lékař se používá, i když platby jdou na pojišťovnu.

Je rozdíl mezi lékařem na pojišťovnu (lékařské vyšetření je indikované a zadarmo) anebo lékařem za přímou úhradu (bez účasti pojišťovny za vlastní peníze).

Dermatolog bez pojišťovny pravděpodobně ani neexistuje. Neuživil by se.

Žádanky na indikovaná vyšetření platí stejně od lékaře na přímou platbu jako by je vypsal lékař, který pracuje tzv. "na pojišťovnu".

Zkuste kožní ambulanci ve fakultních nemocnicích.

doplněno 20.04.21 14:49:

Estetická kožní chirurgie se platí z vlastní "peněženky". Korektivní.

Běžný kožní lékař bude v 99% na pojišťovnu.

Nevšimla jsem si, že dotaz směřuje na plastickou korektivní operaci.

petera*

Tazatel zmiňuje problém údajně spíše estetického rázu, a zrovna privátní ambulance estetické/korektivní dermatologie samozřejmě existují.

tazatel
hodnocení

No a kolikrát teda můžu doktora vystřídat...? Co mi pojištovna uzná...? Když půjdu k jednomu kožnímu a ten mi nepomůže, t za jak dlouho můžu zkusit jiného? Za měsíc? Za méně? Aby vyšetření stále platila pojištovna...?

(Protože mi prostě asi nic jiného nezbyde, než zkoušet různé kožní než narazím na nějakou co mi pomůže...?)

liska5

Měnila jsem zubaře, a tak jsem zašla na VZP na radu.

Záleží na tom, jestli je ten Váš problém rázu takového, že by to mohlo ohrožovat vaše zdraví. Pokud jde pouze o estetické nároky a zákroky, tak to asi pojišťovna hradit nebude.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]