Nejste přihlášen/a.
Je mi skoro 15, a chtěla bych odejít od rodiny, narušují mi doslova soukromí a omezují mě, ted se se mnou i s bratrem nemluví. Chtěla bych do nějakého domova kde bych byla daleko od nich. (tím že jsem říkala že mi narušují soukromí, tím myslím že furt koukají do mých zpráv s kámošema, omezování myslím tak že mám zablokovaný PC i mobil, ani ven s kámošema nemůžu, jako vím je korona ale aspon bych mohla ven sama ale to taky ne, musím jen s nima.)
Suchou řečí zákona - i když se vám asi nebude líbit:
NOZ § 857
(1) Dítě je povinno dbát svých rodičů.
(2) Dokud se dítě nestane svéprávným, mají rodiče právo usměrňovat své dítě výchovnými opatřeními, jak to odpovídá jeho rozvíjejícím se schopnostem, včetně omezení sledujících ochranu morálky, zdraví a práv dítěte, jakož i práv jiných osob a veřejného pořádku. Dítě je povinno se těmto opatřením podřídit.
Takže rodiče jsou v právu. A jestli si myslíte, že když už by vás přijali "do nějakého domova kde bych byla daleko od nich", byla byste na tom lépe, pak se šeredně mýlíte.
Ponechme stranou, že v 15 z právního hlediska od rodiny prostě odejít nemůžeš, ale dejme tomu, že bys mohla.
Kde a za co budeš bydlet? Kdo Tě bude živit? Kdo Tě bude šatit? Kdo za Tebe bude vyřizovat úřední záležitosti? Kde budeš brát peníze na ostatní výdaje?
Ale stejně si myslím, že si zase děláš srandu a čekáš, kdo se chytí
Bydlíš se svou vlastní rodinou nebo bydlíš s adoptivní? Ať už je to ta nebo ta druhá, myslím si, že Tě mají Tví rodiče rádi a chtějí pro Tebe to nejlepší (pokud to nejsou nějací alkoholici nebo tak). A proč s Tebou nemluví, jaký je důvod?
Myslím si, že pokud Ti omezí telefón a počítač - je to správně, člověk by se měl věnovat i něčemu jinému (studium, koníčky, ...).
Chodit na čerstvý vzduch ven je hodně důležité, chápu, že chceš být venku sem tam sama, utřídit si věci v hlavě apod.
Pokud Tě rodiče nepustí ven s kamarády, je to možná kvůli koronaviru, něchtějí, abys byla nemocná. A pokud je to z jiného důvodu, je třeba si s nimi o všem promluvit i o soukromí. Taky by se mi nelíbilo, kdyby mi někdo četl moje SMS nebo messangery - to je moje věc.
Zkus si nejprve promluvit o všem s rodiči a pokud by Tě odmítali apod. kontaktuj školní poradkyni, která Ti jistě poradí, jak dál. A kdyby se situace s rodiči zhoršovala neváhej zavolat na linku bezpečí.
V dětském domově bys neměla soukromí vůbec žádné.
Dokud se nebudeš chovat a jednat rozumně (tvůj dotaz se tomu zdá nasvědčovat), nemůžeš se divit, že tě rodiče neustále kontrolují (nemohou se na tebe spolehnout).
spíš pro ně nejsem dost dobrá... v 8. tř je průměrný mít aspon dvě trojky, a právě to je důvod omezování. A kvůli tomu že mi prostě tohle dané učivo nejde tak si nemůžu zlepšit známky tak aby jsem měla samé
Nahoře píšeš, že jsi měla na mobil limit 3 hodiny denně. No, pokud bys raději ty tři hodiny věnovala do učení toho, co ti nejde, tak už máš po problému a rodiče tě neomezují.
Já měla na konci deváté třídy jednu trojku, protože už jsem nehleděla na vysvědčení- konec devítky se už na žádnou střední nebere, že jo, tak mi nezáleželo úplně na samých jedničkách. Rodiče tu jednu trojku hodně těžko rozdýchávali a celé prázdniny jsem musela dohánět matiku, abych podle nich potom "nepohořela na gymplu". Taky mě štvalo, že kamarádi chodili ven a já počítala, ale holt přísnější výchova.
Nesmíš si říkat "prostě mi to nejde". Na internetu je milion videí, které vysvětlují kde co. Khanova škola, youtube, milion stránek s podrobnými postupy. Jen chtít. Já se celý gympl učila samostudiem matiku a chemii., protože učitel byl neschopný cokoliv vysvětlit. Když se zlepšíš, omezování opadne.
A to, že tě rodiče nechtějí pouštět samotnou ven- no, dost možná tě znají a nevěří, že bys byla sama a nestýkala se s nikým. Pokud máte někoho rizikového v rodině (a on je rizikový již víceméně kdokoliv na 40 let), tak je pochopitelné že se bojí. Korona není sranda. Mi to zabilo tátu (56 let) a já se čtyři měsíce po koroně nemůžu pořádně nadechnout, mám vysoký tlak a tep a v dvoutýdenních intervalech se mi vrací horečky.
Zapracuj spíše na sobě a neobviňuj ze všeho rodiče. Nic se neděje bezdůvodně a podle všeho jsi ztratila jejich důvěru, naprav to. Pak se ti bude žít lépe. Navíc, do děcáku tě fakt nikdo nevezme jen proto, že ti rodiče zakázali mobil. To je naivní myšlení malého děťátka.
Ahoj,
rodiče tím, že čtou tvoje zprávy (SMS, zprávy na Facebooku, e-maily, dopisy, cokoli) a zákazem stýkání se s přáteli porušují tzv. Úmluvu o právech dítěte. Pokud ti zákazem počítače/mobilu zamezují účastnit se on-line výuky, porušují další bod této úmluvy.
Máte ve škole školní poradkyni? Pokud ano, zkus ji kontaktovat. Jak dál ti mohou poradit taky na Lince bezpečí - linkabezpeci.cz/... Nestyď se případně Linku bezpečí/školní poradkyni kontaktovat, školní poradkyně absolvovala speciální kurz a na Lince bezpečí jsou odborníci - psychologové. Jsou od toho, aby ti pomohli.
Jasně, bude volat na Linku bezpečí, že ji rodiče povolují PC "jen" tři hodiny denně, nebo čtou SMS (což lze a běžně je v souladu s právem, pokud je tam nějaké riziko nebo podezření). Nejste vy z těch fanatiků a "biomatek", pro které je jediný životní úspěch, že si někde upečou dítě, a pak mají pocit, že je to středobod vesmíru?...
Slečnu neznám, ale... nebude to spíš tak, že ztratila důvěru rodičů a oni se bojí, že zase něco provede, proto ty kontroly? Pochybuju, že jí zakazují online výuku. Slečna píše že má problém se známkama- tak asi spíš chtějí, ať místo prohlížení instagramu mákne na svých školních výsledcích, proto to omezení.
Aha, cize rodicia pozaduju cim lepsie vysledky v skole. Riesenie je podla teba "odchod niekam", kde sa budes moct flakat s kamosmi, hrat s mobilom a pocitacom, pricom dostanes zadarmo : mobilny internet, jedlo, oblecenie. V praci mienis fungovat v dospelosti ako? Das vypoved a budes brat socialku?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.