Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mandolína- Fmi akord? ALE jednoduchý ! ))

Od: liburena odpovědí: 10 změna:

moc díky ,

nabídky Fmi z netu jsou nějak těžko uchopitelné, nevím proč zrovna tenhle ...*smich*

Díky

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nikdy sem na mandolinu nehral, do dneska sem ani nevedel, jak se bezne ladi, ale pokud jde o houslove lazeni, tak bare na prvnim a A a D na tretim mi neprijde nijak hrozny. Tedy F a G# ukazovackem a F a C malickem a prstenickem. To by bylo, aby to neslo.

hop®
20.04.21 00:08

*palec*

hop®

Teoreticky máš pravdu. *palec*

Ale já tam tu svoji pazouru prostě nenacpu. Třeba Emi hraju jedním prstem přes obě dvojstruny... *smich*

bg

Nu, tak tam přidej další prst, kterým budeš držet další dvě dvojstruny a celé to posuň o pražec výše.

bg
hodnocení

1x

Každopádně velmi použitelný hmat je čtvrté pole na "E" struně, třetí pole na "A" a "D" struně (držíte jedním prstem, barré) a páté pole na "G" struně. Tím, že držíte všechny struny, můžete posouvat o pražec níže (E moll) nebo třeba o dva pražce výše (G moll). Doporučil bych si dát trochu práce a tyhle uzavřené hmaty se naučit. Pomůže Vám to do budoucna.

hop®
hodnocení

0x

Na každém nástroji je některý akord lehčí a některý těžší. ;)
Když to nejde uchopit, tak buď použít kapodastr anebo to celé hrát prostě "jinde"... :-D

P.S.: Mě to Fmi taky se*e... *smich* *placni*

bg

Boha jeho, kapodastr na mandolínu snad nee...

bg
hodnocení

0x

Pošlete mi mail, můžeme ty různé hmaty akordů probrat. Ale budu až odpoledne :)

liburena
hodnocení

Pánové, moc díky ! všem

Posuny baré na kytaře asi chápu a používám , ale ta mandoška*bzum* ...moc stojím o jednoduchý fígl na posuny .

Solíčka spíš naposlouchávám , ale nic moc, jen mě baví, že je to jiný zvuk mezi kytarami.

Tak atˇ vám to zdravě ladí , díky

L.

bg

Ale to je právě ten jednoduchý fígl. Naučit se uzavřené hmaty akordů, kdy držíte všechny čtyři (osm) strun. Pak můžete posouvat jak chcete. Stejný princip jako u barré akordů na kytaře. Otevřené akordy s prázdnými strunami se jistě také dají používat, mají zase úplně jiný zvuk, hodí se do jiných žánrů. Univerzální odpověď neexistuje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]