Nejste přihlášen/a.
moc díky ,
nabídky Fmi z netu jsou nějak těžko uchopitelné, nevím proč zrovna tenhle ...
Díky
Nikdy sem na mandolinu nehral, do dneska sem ani nevedel, jak se bezne ladi, ale pokud jde o houslove lazeni, tak bare na prvnim a A a D na tretim mi neprijde nijak hrozny. Tedy F a G# ukazovackem a F a C malickem a prstenickem. To by bylo, aby to neslo.
Teoreticky máš pravdu.
Ale já tam tu svoji pazouru prostě nenacpu. Třeba Emi hraju jedním prstem přes obě dvojstruny...
Každopádně velmi použitelný hmat je čtvrté pole na "E" struně, třetí pole na "A" a "D" struně (držíte jedním prstem, barré) a páté pole na "G" struně. Tím, že držíte všechny struny, můžete posouvat o pražec níže (E moll) nebo třeba o dva pražce výše (G moll). Doporučil bych si dát trochu práce a tyhle uzavřené hmaty se naučit. Pomůže Vám to do budoucna.
Na každém nástroji je některý akord lehčí a některý těžší.
Když to nejde uchopit, tak buď použít kapodastr anebo to celé hrát prostě "jinde"...
P.S.: Mě to Fmi taky se*e...
Pánové, moc díky ! všem
Posuny baré na kytaře asi chápu a používám , ale ta mandoška ...moc stojím o jednoduchý fígl na posuny .
Solíčka spíš naposlouchávám , ale nic moc, jen mě baví, že je to jiný zvuk mezi kytarami.
Tak atˇ vám to zdravě ladí , díky
L.
Ale to je právě ten jednoduchý fígl. Naučit se uzavřené hmaty akordů, kdy držíte všechny čtyři (osm) strun. Pak můžete posouvat jak chcete. Stejný princip jako u barré akordů na kytaře. Otevřené akordy s prázdnými strunami se jistě také dají používat, mají zase úplně jiný zvuk, hodí se do jiných žánrů. Univerzální odpověď neexistuje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.