Dobrý den, žádné nekalosti neplánuji a ani jsem neprovedl, neprovádím, klidně mi nevěřte, každopádně jdu rovnou k věci a to samé očekávám zde. Pokud někdo koupí, ať už přes internet nebo známé nějaké prášky, které jsou k dostání v Česku pouze na předpis, je nezákonné takové věci kupovat? Vím, že ten, kdo to prodává, riskuje nemalou pokutu a vězení, každopádně, co druhá strana? Resp. ta, která nakupuje. Bere se v potaz, že samozřejmě to nejsou žádné drogy a určené pouze pro osobní potřebu. Ve zkratce se ptám, pokud je nezákonné kupovat prášky na předpis z černého trhu. Děkuji.
Právní stránku teď pominu. Ale prakticky vzato za prvé: léky na černém trhu jsou často problémové - špatná kvalita, nedodrženo skladování, problém ve složení apod. Jsou firmy, co vám podstrčí placebo nebo v horším případě nějaký driák. Za druhé - pokud pro sebe sháníte léky na předpis mimo lékaře, máte evidentně problém. Ten byste měl vyřešit s lékařem vhodnou úpravou léčby a ne pokoutně shánět od překupníka. Např prášky na spaní nebo bolest bývají návykové a musí se obměňovat za jiné preparáty se stejným účinkem.
Není to tak úplně jednoduché, protože některé léky v ČR vázané na lékařský předpis jsou v jiných zemích volně prodejné. Tím pádem se prodejce ani zákazník v takové zemi při prodeji a nákupu žádných dalších postihů nevystavuje. Příkladem je například Isoprinosine, který je v Polsku pod názvem Gnoprinosin volně prodejný. V případě, že by byla problematická distribuce do jiného státu, tedy ne přes osobní odběr, i takové případy lze řešit pomocí zasilatelské služby, která poskytne prodejci tuzemskou adresu a na základě zasilatelské objednávky objednavatele zásilku přebalí a zašle dále. V tomto případě ovšem již možná může kolidovat skutečnost s prohlášením koncového zákazníka, který se zavazuje, že obsahem zásilky není věc, podléhající některému zvláštnímu předpisu (zákonu). Jak je to ale v případě léků v ČR na předpis netuším.
Léky na předpis jsou dnes velice tvrdě evidovány.Dnes funguje systém elektronických předpisů,kdy v okamžiku,kdy jej lékař vystaví ve svém počítači,putuje zpráva do sítě lékáren.Tedy pokud mám ve svém telefonuQR kodléku,mohu v různých lékárnách po předložení občanky lék vyzvednout.Pokud lékař omylem předepíše poněkud větší množství,pak ho lékárník omezí na rozumnou míru.I papírový recept je evidován centrálně.Je to moje zkušenost,beru značné množství různých léčiv,Stačí mi dnes jen telefonický kontakt a léky dostanu na QR kod.
JABRAKA
anonymni357
Na jakou otazku jste odpovidal?Take mu muzete odpovyedet,ze obloha je modra!
Nezákonné to asi je, pokud si je kupující vědom, že kupuje na černém trhu a tuto skutečnost neoznámí orgánům činným v trestním řízení. Černý trh je trestná činnost a tím, že jej někdo neoznámí, porušuje svou povinnost podle zákona. Mimo to jsou takovéto "léky" v lepším případě jen neúčinným podvrhem.
O tom neoznameni mate asi pravdu,i kdyz si neumim predstavit ten trest.Take si nemyslim,ze pokud nekdo proda svuj prebytek,je to trestne a neoznameni tehos take tezko.
V kazdem pripade jste jediny,kdo pochopil otazku a dle sveho nazoru odpovedel.
Já mám tuto zkušenost. Vždy jsem si myslel, že léky na předpis jsou opravdu v lékárně evidovány a vydávány jen na předpis, ale asi tomu tak není. Kdysi jsem cestoval a v jistém městě jsem měl zdravotní problém, ale neměl svoje léky od bolesti na předpis. A paní lékárnice mi je prodala i bez předpisu. Divné. Byl bych stíhán? Ona ale asi riskovala.
ladis*
Asis byl zelenej jak sedma, byla zo brigadnice, (pro)dala ti jedno baleni, platils hotove...
Ne, byla to starší zkušená dáma. Možná i vedoucí. Ale o to nejde, jen že si to mohla dovolit. Nečekal jsem to.
vilik*
Těžko říct, jak to udělala, jestli se vydání léku nesvezlo s jiným pacientem nebo jestli to nějak lze odepsat. Mě je relativně nedávno stalo, že jsem poptával lék na předpis, který v požadovaném balení nebyl. Byl mi místo toho nabídnout stejný lék, ale v jiném balení, kdy v tabletě byla dvojnásobná koncentrace s tím, že si jej bude muset uživatel rozpůlit. Tím pádem se vlastně stalo, že víc než polovina vydaného léku nebyla lékařem předepsána. A taky v pohodě, pojišťovna v klidu, doktor na další návštěvě pacienta a jeho odmítnutí dalších léků kvůli tomu, že ještě má, jen řekl, že ok.
ladis*
Tak ono asi hrotit kvůli jednomu balení, kde účinná dávka je nevýznamná, nemá moc smysl Jiné to je, když zkupujete celé tašky, i (dříve) volně prodejného, kvůli získání jisté látky každý víme k čemu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.