Dobrý den, koupil jsem nevhodný dárek z Alza. Bohužel tento dárek není v objednávce sám. Můžu vrátit jen část objednávky? Děkuji doplněno 17.04.21 11:12: Konkrétně potřebuji vrátit nějaké hračky, které se sešli dvakrát.
Samozřejmě, nevracíte "objednávku", ale konkrétní produkt, který nevyhovuje.
motak
Já sem teda v OZ nenašel nic jako odstoupení od části smlouvy. Je tam jen odstoupení od smlouvy, smlouva se ruší a zákazník vrací zboží, obchod peníze. § 1831 (1) Odstoupí-li spotřebitel od smlouvy, zašle nebo předá podnikateli bez zbytečného odkladu, nejpozději do čtrnácti dnů od odstoupení od smlouvy, zboží, které od něho obdržel. § 1832 (1) Odstoupí-li spotřebitel od smlouvy, vrátí mu podnikatel bez zbytečného odkladu, nejpozději do čtrnácti dnů od odstoupení od smlouvy, všechny peněžní prostředky včetně nákladů na dodání, které od něho na základě smlouvy přijal, stejným způsobem. ... Podnikatel dle zákona musí vrátit VSECHNY prostředky, co podle smlouvy přijal. Takže teoreticky nemůže vrátit peníze jen za část... Tím netvrdím,ze praxe není jiná..
Tak zrovna přímo Alza umožňuje vrácení klidně jednoho kusu z celé objednávky, na tu se tazatel ptal. Ale myslím, že to tak umožňuje většina e-shopů.
ladis*
Proboha co je to za napady? Samozrejme ze prodavajici umozni odstoupit od casti objednavky, vyjma pripadu, ze to zbozi nejak souvisi, treba k televizi X za 1 korunu si musite koupit trikolku za 5000 korun apod.
Jaky jiny duvod by prodavajici mel - neumoznit odstoupit jen od casti smlouvy?
Odstoupení od smlouvy můžeš učinit do 14 dnů (pokud jsi byl poučen, jinak tuším do roka a 14 dnů) a to na libovolnou část položek objednávky. Vrátit musíš do 14 dnů od doručení odstoupení.
Také jsem řešil podobnou věc, ale eshop požadoval vrácení celé objednávky. Když jsem napsal, že chci vrátit jen jeden produkt, eshop nesouhlasil. Další den jsem měl na účtu peníze i s poštovným za všechno zboží a eshop trval na vracení všech produktů. Tak jsem jim to poslal zpět.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.