Nejste přihlášen/a.
Hledám pomoc v následující věci. Firma mně dluží penize. Věc byla předána soudu, kde zatím bylo vydáno předběžné opatření zakazující firmě prodat či darovat nemovitosti. Soud na katastr nemovitostí žádné rozhodnutí neposlal. Mám přímo od firmy zprávy, že hodlají vše prodat v dobrovolné dražbě. Našla jsem zákon č. 265/1992 §5 1) Katastrální úřad v řízení o povolení vkladu před svým rozhodnutím zkoumá, zda
e) účastníci řízení jsou oprávněni nakládat s předmětem právního úkonu,
f) účastník řízení není omezen právními předpisy, rozhodnutím soudu nebo rozhodnutím státního orgánu4) ve smluvní volnosti týkající se věci, která je předmětem právního úkonu,
Nikde jsem nevyčetla, jak konkrétně KÚ zkoumá. Je nějaký registr u soudu, kam mají přístup, kde jsou vidět omezení? Nebo se zkoumá pouze to co došlo na katastr? Mám obavy, že to firma prodá a já se nedovolám ničeho. Firma plánuje likvidaci a pak nebude mít nic. Předem děkuji všem za rady.
Soud zasílá zřízení soudcovského zástavního práva i na Katastrální úřad. Zřejmě to tam ještě nedorazilo... pokud chcete, pošlete mi do mailu údaje k nemovitosti, zjistím vám to... radi@centrum.cz
Tohle ale není soudcovské zástavní právo, to je jen předběžné opatření, kde se jim zakazuje nakládat s majetkem. Už jsem psala i na příslušný katastr a nic jim tam od soudu nedošlo.
Ješte to nenabylo právní moci, ale to není rozhodující. Katastrální úřad zapisuje nařízení o předběžném opatření i v případě, že usnesení neobsahuje doložku vykonatelnosti, či nabytí právní moci. Tady jde o to, že na soudě nedělají nic a já nevím, jak se katastr příslušné rozhodnutí dozví, jakým způsobem to zkoumají.
doplněno 05.06.10 22:15:Pro ty, koho by to jednou mohlo zajímat a mohl by to potřebovat. Katastr zkoumá, ale jen to, co mu dojde na katastr doporučenou poštou. Buď originál nebo ověřená kopie. Pokud soud rozhodnutí nepošle, vy to nezjistíte, druhá strana může majetek v klidu rozprodat a nedovoláte se ničeho. Ještě perlička na závěr: předběžné opatření jsme zrušili, protože dlužník měl zablokovaný majetek a začal se vymlouvat, že já můžu za to, že ho nemůžou prodat. Ještě bych jim tedy já měla zaplatit škodu, která by jim tím, že jako přijdou o kupce, vznikla. Máme u nás opravdu úúžasný právní systém. Z malého človíčka vydolují všechno, ale obráceně to nefunguje, nelze z velké firmy dostat nic a jěště jim jdou soudy na ruku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.