Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úzkost po covidu

Od: mojmir2 odpovědí: 5 změna:

Zdravím,

nemáte někdo zkušenosti s něčím jako post-covidální úzkost? Asi tak bych to nazval. Někde jsem o tom i četl, jeden známý měl dokonce něco podobného. Prodělal jsem před pár měsíci Covid a docela mě to psychicky poznamenalo. Nebál jsem se o zdraví jako takové, ale začaly se u mne projevovat jakési obavy, mnohdy hypotetické, které mohou nastat, ale je asi relativně malé procento (jen doufám), že by nastaly. Ty obavy byly až paranoidního rázu a nejrůznějšího charakteru. Např.: Bál jsem se, že mne třeba někdo někde pomluví, že se dostanou na světlo např. nějaké mé nedůstojné (většinou ožralecké) fotky a videa (o kterých ani nevím zda existují či nikoliv - jen hypotéza) z dávné minulosti, tj. z mládí, že by to třeba mohl po mnoha letech někdo zveřejnit a poškodit mne, nebo tak, že jsem třeba něco někde řekl, a že by to mohl někdo někde proti mne použít a překroutit. Vyvstaly najednou starosti, se kterými bych si předtím hlavu téměř nelámal. Asi jsem možná citlivější. Zvažuji i péči psychologa. Mátě někdo podobné zkušenosti? Jinak Covid z hlediska fyzického jsem prošel jako slabou chřipečku. Ale tohle o čem píšu, Vám povím, je hnus. Někdy ani nevím, jestli jsou moje obavy oprávněné nebo ne. Neumím to mnohdy racionálně rozlišit. Jediné, co mi pomáhá je, když se něčím zabavím a podpora blízkých. Díky za Vaše zkušenosti či případnou podporu.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Zdravím. Měl byste se obrátit na toho psychologa a řešit svůj problém s ním. Přidávám Vám odkaz i na linku psychické pomoci, můžete se na odborníky obrátit i tam. Je to zdarma.

linkapsychickepomoci.cz/...

hodnocení

2x

Prodělaný covid může negativně ovlivnit psychiku. Na internetu je na toto téma hodně odborných článků. Psychologická pomoc je určitě vhodná.

Zdravotní pojišťovny teď nabízí příspěvky na okamžitou psychologickou pomoc - 7000kč VZP 10 návštěv po 700kč (jednou lze změnit terapeuta, nedoplácí se), ČPZP 5 x 500kč (max doplatek do 700kč), ZP ŠKODA - jednorázově 500kč, ZPMVČR - do 18 let 1500kč, nad 18 let 500kč, RBP, OZP, VoZP --- zatím žádné příspěvky. Odkazy poradte.cz/... Vše probíhá online z domu. Nemusíte nikam chodit, pokud nechcete. V nabídce seznamu jsou také lékaři MUDr. s psychoterapeutickým výcvikem, někteří psychiatři.

Psychoterapie je také možná zdarma u klinických psychologů (čekací lhůta od 3 do 6 měsíců) přes žádanku od lékaře (např praktického) anebo si můžete platit soukromě.

hodnocení

0x

Nechcete se zaregistrovat, aby byly možné soukromé zprávy?

mojmir2
hodnocení

Zatím o tom neuvažuji. Děkuji za nabídku.

mojmir2
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]