Nejste přihlášen/a.
Pokud vim, tak při změně vlastníka firmy původní smlouva platí beze změny a nový vlastník jí musí respektovat.
= s novou smlouvou poslat do háje, nic nepodepisovat a trvat na platnosti původní smlouvy. Může jít o zbavení se zaměstnanců tj. o tu zkušební dobu - řeknou ať druhý den nechodíš a zbaví se tě hned a bez odstupného...
Nemusí se podepisovat vůbec nic, nový vlastník přebírá zaměstnance automaticky, platí původní pracovní smlouva.
V žádném případě nepodepisuj ukončení dohodou, pak by původní smlouva přestala platit = můžou novou neuzavřít nebo uzavřít a pak vyhodit ve zkušební době. = bez odstupného.. Navíc pak na pracák ještě přijdeš s tím že jsi poměr ukončila ty sama..
Občas se objevuje finta s novou smlouvou na vyšší plat, starou ukončíš dohodou, podepíšeš novou, těšíš se na lepší výplatu... A druhý den ti oznámí vyhazov ve zkušební době
Bez ukončení původní smlouvy je nová smlouva neplatná.
Převod zaměstnanců umožňuje zákoník práce
Převod zaměstnanců upravuje paragraf 338 záko/....
Převod nevyžaduje nové pracovní smlouvy
Zaměstnanec s převodem nesouhlasí
Pokud zaměstnanec s převodem nesouhlasí, může podat výpověď. Ovšem bez odstupného.
Zákoník práce pamatuje i na situace, kdy zaměstnanci pracovní poměr u nového zaměstnavatele i přes zachování stejných podmínek nevyhovuje. V souladu s paragrafem 51a je možné dát zaměstnavateli výpověď, a to tak, aby pracovní poměr skončil nejpozději dnem, který předchází dni nabytí účinnosti přechodu (bez nároku na odstupné). Obdobně může kdykoli podat výpověď zaměstnanec, který k novému zaměstnavateli přejde.
...
Dovolená od nového zaměstnavatele
Zavedenou praxí je, že se zaměstnavatelé, přestože nedojde k převodu zaměstnanců, dohodnou alespoň na převodu nevyčerpané řádné dovolené. Převádět dovolenou od jednoho zaměstnavatele k druhému je možné za předpokladu, že zaměstnanci právo na tuto dovolenou vzniklo, a že se na převodu dovolené zaměstnavatelé dohodli, tedy si odsouhlasili i výši náhrady mzdy (refundaci) za dovolenou. O poskytnutí dovolené novým zaměstnavatelem samozřejmě musí zaměstnanec požádat, nejpozději před skončením pracovního poměru u zaměstnavatele původního.
Přesně popsáno zde: podnikatel.cz/...
Jen to na tebe zkouší.
Důvedem proč novou smlouvu může být buď snížení platu, nebo vyhazov ve zkušební době = bez odstupného... Nic nepodepisuj, původní smlouva přešla na nového nájemce a jede se podle ní. Případný soud to potvrdí a jen by s tím měl problém on (a moc dobře to ví). Tím ti jen vyhrožuje aby ses lekla a on dosáhl svého..
Ale jinou práci si hledej, dělat pod někým takovým neni nic příjemnýho..
No přesně to si myslím já.Příklad - pronajímám prostory pro prodejnu oděvů. Skončí výpovědí z mojí strany ( jsem majitel nemovitosti). Prostory pronajmu dalšímu zájemci, také prodejci oděvů. Proč by měli přejít zaměstnanci původního nájemce pod nového? Původní nájemce si musí s nimi vyřešit výpověď a odstupné.
Blbě jsem to napsal nájemník x nájemce . Správně to je : Proč by měli přejít zaměstnanci původního nájemníka pod nového? Původní nájemník...
Na vasom mieste idem prec tak ci tak, ked zacnu "triky" ako "zaplatte si vstupnu prehliadku" ,tak to je jasny podnikatel balkanskeho stylu, ten bude s vami pekne zametat a hladat zamienky na zrazky z platu a pod.
Ak ste podpisali nieco ako novy pracovny pomer so skusobnou dobou, vasa chyba, pytate sa neskoro a nepoznate svoje prava. Vy prechadzate od A ku B, vsetko plati ako bolo, len firma sa inak vola. Dajte na rady A.
Nevím, jestli tomu dobře rozumím. Váš současný zaměstnavatel má v nájmu čerpací stanici nějakého majitele. Ten majitel čerpací stanice mu dal výpověď z nájmu. Majitel čerpačky nebude tuto provozovat dál sám, zřejmě ji opět pronajme dalšímu zájemci. Pokud je to tak, jak jsem pochopil ( možná ale špatně ), proč by Vás měl nový nájemce zaměstnat?
Musí protože je ochrana zaměstnanců a pracovní smlouva automaticky přechází na nového zaměstnavatele (i nájemce). Neplatilo by to jedině když by pumpa končila úplně , pak by ale dostala odstupné.
Kdyby přešla na majitele, tak to je jasné, ale i na nájemce? Představte si, ža byste tím nájemcem měl být vy a nemohl si přivést vlastní lidi. Ale nakonec jo, v právu nelze logiku hledat
Stalo se mi to samé, dokonce už 2x . Poprvé to probíhalo tak nějak jako u vás. Já trvala na tom, že nepodepíšu, protože nemám jistotu, že mne budoucí nájemce zaměstná. Ve finále jsem si musela vydupat aspoň odstupný. Naštěstí byl druhý šéf seriozní a vše klaplo jak mělo.
Podruhé to bylo úplně jinak. Změnu jsem nepocítila vůbec. Firmu převzal někdo jiný a ihned nám dal podepsat novou smlouvu, která navazovala na tu starou, takže jsme nepřišli o žádné bonusy za odpracovaný roky, nebyla žádná zkušebka a ještě mi chodila větší výplata než od původního zaměstnavatele.
Řídila bych se podle toho co mi řeknou na inspektorátu práce, protože tam mají největší přehled co se týká pracovního práva.
Jestli jde o přechod práv a po/... (ZP, § 338), není potřeba vypovídat původní pracovní smlouvy a uzavírat nové, dál platí původní pracovní smlouvy. (Nový majitel firmy přebírá zaměstnance vč. pracovních smluv a podmínek, které si zaměstnanci sjednali s původním majitelem.)
Pokud už jste uzavřeli pracovní smlouvy s novým majitelem, platí to, co jste si sjednali v nových smlouvách. (Škoda, že jste se s někým neporadili před podpisem nových smluv.)
Kdybyste v době 2 měsíců od účinnosti převodu práv a povinností podala výpověď (ZP, § 339a, odst. 1) nebo rozvázala pracovní poměr dohodou, mohla byste se u soudu domáhat určení, že k rozvázání pracovního poměru došlo z důvodu podstatného zhoršení pracovních podmínek v souvislosti s přechodem práv a povinností. Kdybyste zaměstnání ukončila tímto způsobem, měla byste v případě výpovědi i dohody nárok na odstupné (ZP § 339a, odst. 2). Výše odstupného by závisela na délce zaměstnání (viz ZP, § 67, odst. 1 ).
Poznámka: ZP = zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce ***
PS: Specializuje se sestra Vaší kolegyně (advokátka) na pracovní právo?
Omlouvám se, přehlédla jsem, že jste dostala dva typy rad > jednu od advokátky, druhou od úřadu práce. Podle mne byste se měla řídit radou od úřadu práce > neuzavírat novou pracovní smlouvu. (Změna majitele není důvodem k výpovědi z pracovního poměru. Důvodem by mohl být zánik původního m/... (měla byste nárok na odstupné), ale tuto výpověď by musel dát původní (nikoliv nový) majitel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.