Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Zjistil jsem že moje patnáctiletá dcera z prvého manželství bere již delší dobu pervitin.Bohužel jsem si ničeho nevšiml dříve.Žije se svou matkou.Dost často se stěhují z pronájmu do pronájmu.Ke mě dcera nechtěla výdáme se občas když dceru vezmu na oběd.Zanedbává školu a má nějakou kamrádku která si již prošla diagnostickým ustavem.Minulí týden s ní utekla na tři dny našly jsme jí zfetovanou ve městě tvrdila že byla někde na bytě.
Obvodní lékařka nám navrhla detox a následnou péči.Můžete mi prosím poradit nějaká střediska.Někde jsem slyšel o něčem v Kostelci nad Černými lesy.Jsme ze Severních čech
Za všechny rady děkuji
Našla jsem tuto adresu se seznamem a kontakty na zařízení, která se problematikou drog zabývají:
Jsou tam i lékaři a zařízení od nás ze severu Čech. Určitě se informujte a požádejte o pomoc. Je to asi hodně těžké, ale zkuste dceru více vídat a nenechte se odradit ani jejím nezájmem. Moc bych vám přála, aby se vám povedlo ji z toho svinstva dostat!
Možná, že na tomto seznamu najdete spíš pomoc a informace:
Dívala jsem se na ten odkaz a ohromně zajímavá tato léčebna. magdalena-ops.cz/... Je to v Mníšku pod Brdy, to není tak daleko a na druhou stranu.. čím dál od domova tím lépe. Věřte tomu! Ale je úžasné, jak tam mají všechno od začátku do konce komplexně zařízené. Léčba, doléčování a pro ty, kteří se nemohou vrátit domů právě kvůli recidivě, mají i chráněné byty s prací. Dokonalost.
Toxi, tak to je strašný průšvih, protože je opravdu hrozně mladá na to, aby pochopila že drogy jí víc vezmou než dají. Spíš se ze závislosti dostane někdo, kdo začne po dvacátém roku, než takové dítě. Já vím, píšu to tvrdě, ale vy nemáte čas si něco namlouvat. Ona musí v první řadě na detox, bez toho jí nikam nevezmou, pak do klasické léčebny na minimálně 3 měsíce, doporučuji Horní Beřkovice, varuji před Lojovicemi (tam je buzerace k ničemu, ráno sprchy v ledovém sklepení, jako klient jste tam ten nejhorší šmejd a to moc nepomůže, v Beřkovicích je lidský přístup a rozeberou člověka do puntíku, aby našli kde je chyba.) Z Lojovic by utekla a bylo by to horší.
Zatím co bude v léčebně, už se můžete shánět po komunitě, která je většinou na rok.
A chtěla, nechtěla. Moc by jí pomohlo, kdyby pak bydlela s vámi. Ono může se léčit třeba 5 let, ale jak se vrátí mezi staré kamarády, nebo do stejně stresujícího prostředí, které to vyvolalo, je to špatně.
Musíte za tím jít rychle a tvrdě. Takhle radikálně radím málokdy, ale čas a soucit je proti vám.
Hodně štěstí, a hlavně pevné nervy!
Důležité je zda se chce léčit, pokud ne tak je vaše pomoc jako házet perly sviním. Kamarádka dala syna do Bohnic k profesoru Nešporovi a už tam byl 4x te´d je po páté a snad pak půjde do nějaké komunity kde musí pracovat. Kamarádka se léčí u psychiatra, platí za syna dluhy a kluk to vidí jako selhání rodiny a ne svoje. Tak vydržte a hodně štěstí. Bohužel, potkat nás to může všechny a jen blázen si myslí, že jeho se problém netýká.
Liduš, u takhle mladé dívenky je nad slunce jasné, že se léčit nechce. Ona si to zatím užívá, dává jí to svobodu, potěšení, ona teď nedomýšlí, co bude dál. Ale to by jí právě mohli vysvětlit v léčebnách. Ono je taky pro ni něco jiného, když jí teď drogy zakazují autority, bere to jako že oni - dospělí, vědí houby, vždyť kamarádům nic není a mají to pod kontrolou. (to si fakt myslí)
V léčebně se setká s lidmi, kteří si prožili své a kteří jí možná vyvedou z omylu vlastními zkušenosti. Už bude mezi svými. (já vím že to zní divně, ale on ten zfetovaný mozeček i divně přemýšlí.)
Také netvrdím, že léčebna je všemocná. Vezmu-li si slavnou moderátorku Pergnerovou, tak kolika léčením už prošla a tvrdí jak nebere. Já když jí viděla posledně v TV, je to asi měsíc, už nevím co moderovala tak jsem jen kulila oči. Ta je na pervitinu a to vsadím krk.
Vaše situace je nezáviděníhodná, ale pokud je dceři 15 let, jste za ni zodpovědní a tudíž by nemusela dávat souhlas s léčením. Píšete, že se s matkou stále stěhuje, nebylo by možné se domluvit a vzít si ji k sobě? Ono se tady sice poslední dobou stále propaguje stěhování za prací, ale jakmile člověk nemá někde pevné kořeny, má stále pocit, že nikam nepatří a může ho to dovést až k drogám. Stále je někde nový, žádné dlouhodobější přátelství, atd... To je moc i na dospělého. Domluvte se s její matkou, pokud to jenom trochu půjde. A pak je potřeba se jí co nejvíce osobně věnovat a zjistit - proč? Něco jí určitě trápilo, proto k tomu sáhla. No a teď bez pomoci cesta zpátky z pervitinu neexistuje. Přeji hodně sil a trpělivost. Hlavně si neřekněte, až se bude vzpouzet - tak si dělej, co chceš. To byste jí nepomohl. Držím pěsti!
Zjistil bych jestli zatim zustala jen u snupani nebo presla k nitrozilni aplikaci, nitrozilne se na tom buduje mnohem vetsi zavislost.
Je to spatnej vek 15 je brzo, a puberta. Ted jen zkusit domlouvat, ale sam by jste mel pochopit jestli je natolik s promintuim "inteligenci" a vstrebalo ze to je uz moc. Ja jsem v tom take lital, ale pak jsem si to uvedomil sam. Dalsi problem je ze pokud ji je 15 a nedostava penize nebo malo. Jak si ten pernik obstarava. Necasteji kradenim ale u holek je to bohuzel i sex. A to asi s tema kteri uz jedou nitrozilne a muzou byt nemocny. Jako krok, zjistit zpusob uzivani. Snupani je mnohem lehci omezit a skoncovat, ovsem cim dele tim vice. Zalezi jak dlouho to bere, dokazal bych povidat mraky ale je mnoho neznamych. Urcite spatnej kolektiv, problem je ze ted holka vi o co jde pozna to. A dokaze si to mnohem lepe obstarat ikdyz se prestehuje. Problem ze je v pubertalnim obdobim. Ja jsem zalekl az kdyz to zacali poznavat ucitelky ve skole.
Muj osobni nazor, jelikoz 15 neni zas tak dlouho co mi bylo. Tak kluka atraktivniho pro ni, nebo holku taky potreba taky atraktivni a urcite aby dcera nevedela ze ma neco spolecneho s vama. Idealni bych videl o prazdniny nekam na chatu, ze chcete aby si procistila hlavu. Kde by se taky ocitl ten kluk nebo holka, se zkusenostmi s pervitinem ovsem uz ktery nebere. A hezky ji vysvetlit proc skoncil. atd. Vzijte se do role sve dcery, asi je docela nastvana hodne znudena. A smirena ze je fetak a zebere. A jeji debilni fotr ji vzal nekam na hory do hajzlu, kde se bude 5 dni nudit. Ale druhej den se objevi peknej kluk seznami se s nim, 3 zjisti ze oba neco vedi o te droze. A chlapes ze uz nebre ...a jel by ..
Vim ze to vypada jako blbost a toto je asi i nezrealizovateny napad. Ale 15 holka si pamatuje a vstrebava spis co ji rekne 15 kamrad nez keci fotra. A kdyz to umocni pro ni sympatickej kluk, kterej o ni ocividne ma zajem.
Ukazka jak ne me pusobily reci dospeleho a vrstevnika:
Na otcovi jsem poznal ze hned se snazi me odstrasit. Napr: Když rekl ze jeho táta byl kuřák a kazde rano zvracel nejakej sajrajt. Ze plice kuraka vypadaj tak a tak. Tak jsem to bral na lehkou vahu,
Ovsem pokud mi kamarad rekl co videl, co se stalo treba jejimu starsimu bratrovi, mame. A rekne to same co otec. Tak to ma mnohem vetsi vahu. Vstrebam ne jenom jako planej kec, ale jako pravdu. Zkratka stejna veta od pubertaka me prinuti premyslet vic jak od otce.
Chci zkratka jen demonstrovat jak to vidim, jelikoz nemam od puberty tak daleko.
Moje zkusenost? Kamaráda rodiče před lety poslali na detox kvůli perníku a vrátil se na heráku... nevím jak je to ted ale nerozlisovali, v cem jede. Druhé mínus je metadonová léčba nebo jak se to jmenuje. nahradí vám drogu něčim jiným, teoreticky slabším... Já sama jsem začla ve dvaceti rekreačně pervitin užívat. Zavřete jí v tomhle věku na detox a na 99% ji ztratíte. Sama nepochopí, že je to pro její dobro. Bude vás do smrti nenávidět. Hezké vyhlídky, že?
Steel. Lidičky tady mne znají a moc dobře vědí, že málokdy se rozčiluji, nebo někoho napadám. ALE VĚTŠÍ KRAVINU JSI NEMOHLA NAPSAT. Rekreačně pervitin. Hmm, ano, bereš pervitin rekreačně, jenom když se ti chce a můžeš s tím kdykoliv skončit. To, že chudáček kamarád, chytil na detoxu závislost na heroinu vyprávěj holubům. Jestli přijel na heráku, tak si ho dal hned jak ho pustili z detoxu. Potkal dealera, který neměl zrovna perník, tak vzal za vděk herákem. Jestli mu věříš, tvůj problém. Jestliže ji na detox nedají, tak jí nevezmou do žádné léčebny ani do komunity. Tam jí vezmou pouze, pokud je tzv. čistá. Proto detox. Tam nemá co chápat, detox není od toho, aby něco pochopila a ani jí to tam nikdo vykládat nebude. Kapišto? Přeji ti, aby se ti ta rekreace neprodloužila do vlaku, který nikde nestaví. Ovšem to přání je hodně naivní.
Všem se vám to krásně mluví o něčem, co jste nezažili a neznáte. Nepoznáte... Rekreačních uživatelů je hodně, ale nebudu vám povídat něco, o čem nechcete slyšet.
Milé děvče.. já znám drogy a jejich uživatele lépe jak svoje boty. V tom prostředí jsem se pohybovala mnoho let jako rekreant, uživatel i totální závislák. Od malých rekreačních uživatelů, až po těžké smažky, až po vařiče. Dodnes na první pohled poznám, kdo je těsně po nájezdu, kdo má zásek, stíhu anebo dojezd. Poznám jestli si dal papír, herák nebo perník, nebo jestli je jenom zhulenej. Ale je pravda, že dokad si nenatlučeš, řeči jsou marné.
To je fajn, že zkušenosti máte, ale koukám že trošku jednostranné. Popíráte existenci rekreačních uživatelů? Tak hloupá snad nejste ani vy... a prpo ostatní, kteří neví o co kráčí a věří médiím
drogy.ful.cz/...
steel - tak jsem si pozorně přečetla nejen o pervitinu, ale připadá mi, že vy jste to četla jen z rychlíku. . Třeba úvaha o důsledcích, kde pisatel píše mimo jiné...ale časem to u většiny lidí stejně vede z kopce... vám zřejmě unikla. Taky vám uniklo, že člověk nemůže hledat pomoc u "kamarádů", ale u rodiny. Zkuste si ještě jednou přečíst závěrečný odstavec. Je chválihodné, že jste sem ten odkaz dala, ale to je asi tak všechno. Já osobně znám dítě po tzv. občasných uživatelích. Snad prý opravdu brali jen odčas, ale kdyby se chlapce neujala silně věřící paní, tak by kluk zkončil - nevím jak to napsat. Ještě ve 12ti letech seděl na kočárku a neuměl ani mluvit, ani sám jíst atd., a nedovedu si představit, že by se s ním v ústavu někdo tak zabýval, jako ona paní. Umřel by hlady. Takže jen tak dál, pobízejte lidi, že to nic není, jen víkendově brát, a dopadne to tak, že bude po ústavech akorát spousta chudáků. A vy si nemyslete, že máte vyhráno! Nepřeju vám, aby se vám takové dítě narodilo, neboť je to zoufalý nejen pohled.
Jsem Hezké a pravdivé, ale víte, já už jsem ke steel ani nevyjadřovala. Přečte si stejně jen to co chce slyšet, co nechce, prohlásí za hloupost. Bohužel žádný uživatel drog si nenechá vysvětlit, že věta MÁM TO POD KONTROLOU je největší znak počínající závislosti.
Jo kdo chce kam, pomůže si sám. (já to říkám schválně takhle překrouceně už x let, protože do průšvihu nikomu pomáhat nebudu- kdo chce kam, pomožme mu tam- to pro mne není)
Mařenka. Víte, já též málokdy reaguju na lidi, kterým není pomoci. Ale tohle mě vytočilo. Moji sousedi mají syna, 7 let, oba "občas" kouří marihuanu a kluk je hotovej chudák. "Mluví" tak, že mu není rozumět, jeho sestra říká, že má svůj svět, že stojí hodinu na posteli a onanuje, prostě je to na něm vidět. Bude teď chodit do speciální školy... Copak si chudák na rodičích vezme? Syn taky začal kouřit marihuanu, ale naštěstí se mi povedlo ho přesvědčit, protože se bál injekcí a já sehnala "zkušeného" feťáka, který mě sám potvrdil, že "s jídlem roste i chuť" a že by stejně skončil na něčem silnějším. Tenkrát mi sám řekl, že i po posledním vykouření máni v těle zůstavají jakési látky ještě celý rok. Mě štve ta sobeckost uživatelů drog. Nehledí ani na sebe (to vem čert), ani na rodiče, ale ani na své budoucí děti. Místo, aby byli rádi, že jsou zdraví, tak jim není blbý si poškozovat zdraví a produkovat chudáky. A až budou starší, budou se dožadovat péče a ohledů.
Jsem, naprosto s vámi souhlasím. Je výborné, že jste aktivní a synovi jste vše zavčasu vysvětlila. Vlastně jste ho zachránila.
Ale to jak píšete o sousedech je šílené. To u vás nefunguje sociálka? V 7mi letech by měl chlapec ještě šanci se ze všeho dostat, ono jak píšete že má svůj svět. Mě přijde že je chudák normálně "zhulenej". To je hrozný, ty rodiče zavřít až zčernaj. Vůbec si neuvědomují, že i člověk, který pasivně kouří marihuanu tak do sebe dostane THC a proto je pak mimo. Co je horší, že si to spíš uvědomují, ale kašlou na to, nebo z toho mají ohromnou srandu. To je hnus, vaše velebnosti.
Mařenko, zachránila, ale na dlouho né. Když jsme se vyhrabali z puberty a souvisejících problémů, a když začal normálně fungovat, stačila vteřina... Autonehoda... Ale to sem nepatří. K těm sousedom, sociálka k nim jezdívá, a přestože jsou rozvedeni, tak jako rodina fungují docela normálně. Kluk se prostě tak narodil. A jiné to nebude, i doktoři to říkají. Ono je to sice mrzí, ale čas nejde vrátit, proto tak proti drogám bojuju. Ono se pořád zdá, že o nic nejde, ale jde a to si lidé nechtějí připustit. Jim to dělá dobře, ale že to uškodí druhému, to si málokdo přizná. Nakonec vidíte sama...
Jsem je to možná paradox, ale vím o čem mluvíte, i když jsem byla ten "špatný". Když tady má někdo problém s drogami, poradím, ráda pomůžu, ale věřte, že soucit s nimi nemám. Zastavit mě feťák na ulici, tak za první na fleku zešedivím, za druhé hledám kudy utéct a za třetí, pomůžu mu tím, že zavolám policii. Korunu bych mu nedala.
doplněno 06.06.10 13:07:Neodsuzuji ty, co se z toho dostali, samotnou by mě zlomilo, kdybych byla vystrčená ze společnosti kvůli minulosti, ale ty co v tom lítaj fakt nelituju.
doplněno 06.06.10 13:11:Jsem...ta nehoda, to je šílená souhra náhod. Kluk má smůlu Je mi to líto.
Je to marný , je to marný, je to marný
doplněno 18.06.10 16:04:Existuje komunita tuším Magdalena.
Prosím vás, hlavně to nevzdávejte. Také jsme prošli touto zkouškou, bylo to hodně špatné období, ale nakonec vše dobře dopadlo.Držím Vám palečky abyste nad tím vyhráli.
Pepino, klaním se až k zemi.
Pt, děkuji, já zas moc držím palce i ostatním, i jejich rodičům. Je to hrůza a je toho snad čím dál tím víc a u mladších dětí.
A hlavně by si měli všichni uvědomit než "hodí kamenem", že do tohoto problému se i při sebelepší výchově může dostat vaše děcko, vnouče, partner nebo partnerka. Stačí špatná parta a máme to doma. Mařenka třeba nemá problém to poznat. Ale většině z nás to může hodně dlouho unikat, až může být pozdě. Není lehké zbavit se jakékoliv závislosti. A myslím si, že právě tohle drogové - promiňte - svinstvo je asi ze všech závislostí nejhorší. A vážím si toho, kdo dokáže bojovat a dokonce i vyhrát.
Dobrý večer toxi
prožívám podobnou situaci se synem. Po delším užívání marihuany se u syna dostavily deprese, bludy...od pondělí je hospitalizovaný v psychiatricé klinice. Ještě nejsou provedena všechna vyšetření, ale kombinace puberta, stres, marihuana, vysedávání u PC, může u citlivých jedinců vyvolat VÁŽNÉ psychické potíže. Vaše dcera je skutečně moc mladá, já bych na nic nečekala a jednala rychle, jelikož do 18tých narozenin máte možnost něco podniknout vy, pak už neuděláte vůbec nic. Nám se to podařilo, syn má 18 za týden. Přeji Vám a všem nám hodně štěstí .
Rano, hrozně moc vám všem držím palce. Vidíte to, netušila jsem, že i marihuana může mít tak fatální následky. Ať máte vše brzy a hlavně natrvalo za sebou!
Rano, také moc děkuji... máte pravdu, to už je to jediné a nejtěžší, co chci získat zpět.
Vážený pane, poradím Vám to jediné co je k něčemu dobré. Pošlete ji léčit, ale dobře vybírejte kam. Pevitin je sestupná spirála a vzhledem k věku Vaší dcery předpokládám že to co zažíváte nyní je nic proti tomu co nastane za rok, dva, tři...vím o čem mluvím- já se rozhoupal se sebou něco dělat až po sedmi letech na pervitinu a jehle. Máte to o to jednodušší že v jejím věku jí to fakticky můžete přikázat. Osobně doporučuji Terapeutickou komunitu- narozdíl od (státních) léčeben mají vysokou úspěšnost. Vzhledem k jejímu věku jsou, pokud se nemýlím jen dvě alternativy. WhiteLight ( www.wl1.cz) a KROK ( www.oskrok.cz) který je zároveň jedinou komunitou ve městě a měl jsem tu čest v něm strávit rok života. Jestli vás to uklidní tak já po absolvování téhle komunity a 7 letech braní už čtvrtým rokem abstinuji (od všeho včetně alkoholu), oženíl jsem se, pracuji a dodělávám si vysokou školu. Rozhodně nezkoušejte ambulantní léčbu- je to k ničemu. Přeji hodně síly a krásnou budoucnost až bude po všem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.