Nejste přihlášen/a.
Protein (bílkoviny) a sacharidy ("cukry") jsou dvě rozdílné věci. Obě dokáží dodat tělu energii, ale jen bílkovina i stavební materiál na opravu a stavbu svalů. Jen z bílkovin se dá žít, tělo z ní dokáže vyrobit i sacharidy. Je ze sacharidů dlouhobě žít nelze. Nějakou dobu bude tělo rozkládat existující svaly, aby si bílkoviny (aminokyseliny) doplnilo, alespoň takto nouzově.
Bílkovina je mnohem složitější řetezec než sacharid.
Je potřeba doplnit z jakého hlediska odlišnost hledáte. Chemického resp složení nebo vy/použítí?
Hlavně proteiny obsahují dusík a sacharidy ne.Jeden protein může být tvořen i více než jedním polypeptidovým řetězcem. Prvkové složení proteinů je poměrně stálé: 50 - 60 % uhlíku; 6,5 - 7,5 % vodíku; 21,5 - 28,5 % kyslíku; 15 - 18 % dusíku; 2 - 3 % síry a do 2 % fosforu. Relativní molekulová hmotnost (Mr) bývá 104 - 106 i více.
Sacharidy ,i škroby jsou uhlohydráty
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.