Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. V práci se testujeme odběrovými tyčinkami. Někdy máme takové tenké a někdy dost tlusté, tvrdé. Ty tenké mají rysku, po kterou se má tyčinka zasunout do "nosu" zhruba v půlce délky tyčinky. Ty tlusté mají tu rysku hned pod tou chlupatou hlavičkou. Já tady tvrdím, že ta tlustá je k výtěru pouze nosu a ta tenká se zasouvá až do nosohltanu. Oni mi to tady nevěří. Bohužel nemohu najít na netu nic, kde by toto bylo vyjasněno.
Nemáte někdo nějaké info, kde by toto bylo uvedeno? Nebo se pletu?
Ta tlustá je prstě moc tlustá a dost to bolí. A já to odmítám si to strkat tak hluboko.
Díky za odpovědi.
Protože tady mi to nikdo neumí zodpovědět. V návodu nic není o délce. Pouze "odebrte vzorek z nosu nebo nosohltanu". A na netu jsem fakt nic nenašel. Pořád to samé ... z nosu nebo nosohltanu. Ale nic o rysce, délce, dvou druhů tyčinek, nic.
Ve čtvrtek máme znovu testování a tam se na tohle všechno zeptám.
Budu chtít hlavně vidět návody na tyčinky (nikoliv testy).
A pokud nebudou nic mít, tak 2cm, 5x zatočím a na, tady máš holuba.
Sorry jako.
Nechci si ublížit.
Už vám to tady psali - výtěr si můžete dělat jen z přední části nosu, pokud má firma testy, kde se musí dělat výtěr z nosohltanu musí si pozvat zdravotníka nebo doktora. A tady oficiální informace o schválených způsobech získání vzorku z webu Hospodářské komory:
Konkrétní / detailní informace o testu jsou uvedeny v návodu k použití u jednotlivých testů a nelze je zobecnit. Lze však uvést, že výjimky jsou udělovány pouze pro testy, které umožňují alespoň jeden z následujících způsobů odběru vzorku laickou osobou:
výtěr z přední části nosu
sliny (tzv. plivací test)
výtěr ze zadní strany dutiny ústní
Řekněte, ať vám ukážou návod. Máme sady, kde je také ta tenká tyčinka s ryskou zhruba v půlce, ale ta ryska pro nás nic neznamená. V návodu je psáno, že se má tyčinka zasunout do nosu celou tou vatovou částí, 5x otočit, zasunout do druhé dírky a udělat to samé. Po tu rysku nám to zasunovala doktorka, sám bych to nikdy nedělal. Ty naše testy jsou označeny pro výtěr z kraje nosu.
Tady na těch tyčinkách fakt není nic o délce. Pouze odeberte vzorek a pak, jak se vyhodnocuje. O délcevsunutí vůbec nic. Dnes jsem oznámil, že ty tlusté si dozadu strkat prostě nebudu. Včera si kolega ještě dělal srandu, když tu tlustou tyčinku vytáhl a měl na ní krev, že to má i s mozečkem. Mě už to ale moc vtipné nepříjde.
Pokud tam není napsané, jak se přesně odběr vzorku má udělat, je něco špatně. Takový test by teda u nás určitě neprošel. A já osobně bych si jej určitě nedělal.
Testujeme se dvakrát týdně a doposud to nikdo nevysvětlil. Jen prohlásil (máme tu dvě osoby, které testy mají na starost), že prostě tohle vem a strč si to až tam dozadu a otoč s tím. Ale po pondělku jsem se rozhodl, že to dělat nebudu. A chci na to mít nějaký papír, návod, vysvětlení, cokoliv. Ježe jsem zatím nic nenašel.
Všude píšou jen, že odebrte vzorek buď z nosu a nebo z nosohltanu. A po tom jdu. Z nosu, to znamená tou tlustou tyčinkou? Pokud ano, mohu tuto informaci někde na netu najít, abych jí pak při testování ukázal? To je to, na co se tu ptám.
A zase pořád to stejný.
Jestli chceš absolvovat odběr z nosohltanu, tak se objednej na test, který provádí lékaři nebo zaškolení odborníci.
Ty jako člověk bez lékařského vzdělání si nemusíš testovací tyčinku strkat dále do nosu. Ale samozřejmě se najdou i tací, kteří si do útrob nosu v dětství nic nestrkali a tak to teď dohánějí při testování, když jim dají do ruky tyčinku.
U každého testu musí být popis, jak se odběr vzorku provádí. Pokud tam taková informace není, tak kdo ví, co to máš za testy.
A to je právě ono. Všichni mluví o druhu testu, ale nikdo nemluví o druhu odběrové tyčinky. Jedna věc je test (ta chemie, způsob vyhodnocení) a druhá věc je způsob odběru vzorku. Pak to lidi podle mne pletou a berou to jako že odeber vzorek z nosohltanu a pak se udělá test.
Ale já bych rád měl v ruce nějaký text, kde jasně píšou, že TYHLE tyčinky až do nosohltanu a TYHLE jen do nosu.
A ten hledám a zatím jsem ho nenašel.
A co nechápeš na tom, že odběr z nosohltanu provádí zdravotník. Laik bez zdravotnického vzdělání dělá odběr vzorku z kraje nosu.
Tyčinky budou univerzální, akorát pro testy s odběrem ze zadní části nosu se zasunují po rysku, při samoodběru z přední části jen ta vatová část. Tedy toto se bude zřejmě týkat těch tenkých, ty tlusté u nás nemáme. A u nás v každém balení testů je návod, pokud používáte schválené testy, měl by tam být také
Tady v práci jsou dva nebo tři lidi, kteří dělají testy. Poprvé se nás zeptali, jestli to zvládneme sami. Dostali jsme tenkou tyčinku a zvládli to sami. Myslím odběr. Test vzorku pak už provádí ta pověřená osoba.
Celou dobu v pohodě, do nosohltanu. Ale pak jsme dostali do ruky ty tlusté tyčinky a že prý taky až dozadu. Poprvé to šlo, podruhé hůř, potřetí už to fakt bolelo, pak chvíli zase ty tenké a teď v pondělí zse tlustá a už jsem to tam nenarval a tak jsem začal hledat, kde je problém. A tak vznikl můj příspěvek.
Ptám se na to, jestli jsou ty tlusté POUZE do nosu a nebo se musí jako ty tenké strkat až do NOSOHLTANU. Protože nám tady říkají, že do NOSOHLTANU máme strkat i ta tlusté.
To je má otázka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.