Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak pokračovat

Od: jitkakohusova odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat.

Když se nenajde oprávněný dědic. Co se děje s rodinnými šperky. Mohu si je odkoupit nebo co mám dělat,aby zůstaly v rodině. Já do dědictví nespadám, jelikož jsem neteř po předemřelého manžela tety. Pozůstalost ještě není vyřízená, teta zemřela 22.6.2020 nevím o žádných bližších příbuzných ( i pohřeb jsem vypravovala já) tak se domnívám že pozůstalost propadne státu. Prosím o radu co mám podniknout.

Předem moc děkuji za odpověď.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
A jak stát ví o špercích?
liska5

To by mne taky zajímalo. Ani u jednoho z rodičů se nás /pozůstalé/ na osobní věci nikdo neptal...

hodnocení

0x

Třetí třída dědiců

Když pozůstalost nemohou dostat potomci, manžel ani rodiče, přicházejí na řadu sourozenci a "blízký spolubydlící". V případech, kdy si pozůstalost nemůže nebo nechce převzít některý ze sourozenců, jeho podíl připadne jeho dětem, tedy synovcům či neteřím zůstavitele.Zdroj: nkcr.cz/...

§ 1637 Třetí třída dědiců

(1) Nedědí-li manžel ani žádný z rodičů, dědí ve třetí třídě stejným dílem zůstavitelovi sourozenci a ti, kteří žili se zůstavitelem nejméně po dobu jednoho roku před jeho smrtí ve společné domácnosti a kteří z tohoto důvodu pečovali o společnou domácnost nebo byli odkázáni výživou na zůstavitele.

K dotazu - jedině jednat s notářkou (stejně jako ohledně úhrady pohřbu poradte.cz/...).

hodnocení

0x

Dobrý den,

domnívám se, že pokud majetek někoho zemřelého propadne státu, tak o daný majatek se stará příslušné pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Možná lze v určitých případech domluvit odkoupení. Je ale možné, že daný majetek je po nějaké době prodán v dražbě (elektronické aukci):

Tady je pro zajímavost odkaz na výroční zprávu ÚZSVM:

uzsvm.cz/...

Tady je odkaz na informační soubor ÚZSVM o prodeji státního majetku :

uzsvm.cz/...

Co vím z doslechu, tak si to rozeberou lidi, kteří tam jdou sepisovat majetek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]