Nejste přihlášen/a.
Pěknou neděli všem! Snažila jsem se dopátrat ale nejsem z toho moudrá. Již před lety jsem dceři darovala 1/2 nemovitosti. Před pár lety jsme navýšili na 3/4, a teď jsem nakonec darovala (s věcným břemenem) i zbytek. Rozumím, že při darování nad 5 mil. je třeba oznámení FÚ, ale žádný z podílu 5 mil. samotný cenu neměl. Nicméně předpokládám že musím oznámit, že již nemovitost nevlastním, a naopak dcera se k ní musí přihlásit? Nikde jsem to nenašla nějak srozumitelně.
Moc díky
Ještě doplním. To daňové přiznání k dani z nemovitosti, které se podává do konce ledna musí podat dcera. Vy ovšem taky, protože u Vás došlo ke změně. Daňové přiznání se podává k místně příslušnému FÚ, tedy tam, kde leží předmětná nemovitost. Výjimkou, kdy Vy nepodáváte daňové přiznání je, když jste se v tomto roce zbavila všech nemovitostí místně příslušných k FÚ (nezbyla Vám žádná). Ale jak píšete, máte oznamovací povinnost. Tu můžete splnit neprodleně, ať na to nemusíte myslet.
Díky, jen jste mě trochu zmátl - jinou nemovitost nemám, takže přiznání podávat nebudu. Jakou oznamovací povinnost tedy myslíte? Částka za jednotlivé podíly nepřesáhla 5 mil, a celková cena prý není rozhodná, vždy jde o cenu převáděného podílu.
V našem úžasném státě to funguje tak, že hlásit musíte i to, že nic nemáte. V opačném případě se vystavujete nebezpečí, že Vám přijde v dubnu složenka k dani z nemovitosti, kterou už nevlastníte.
Blíž jsem to nezkoumal, protože bylo rychlejší ten jeden dopis odeslat než nedělat nic a při zdejším způsobu průchodu práva řešit za tři roky vymáhání nedoplatku na dani včetně příslušenství.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.