Nejste přihlášen/a.
Tak teď jsem se pěkně rozčilil. Bohužel s tím nic nenadělám.
Kdysi jsem měl kabelovou TV z našeho města. Když jsem odešel, požádal jsem je o vymazání všech údajů o mně. Stále mi chodili od nich reklamy a nabídky, tak jsem tam šel osobně, bouchl do stolu a ať okamžitě zruší můj email, adresu, telefon atd. Tak to údajně udělali.
Teď jsem měnil poskytovatele internetu. Vybral jsem si nabídku dle mého gusta, ale byl to jen zprostředkovatel pro kabelovku. Což jsem nevěděl, ale budiž, nabídka nebyla špatná. Šel jsem si tam tedy udělat smlouvu a co myslíte? Vytáhnu OP a slečna...pan XY bytem...telefon... email...a platit budete ze SIPA č...? Všechno o mně věděla. Takže NIC nesmazali!
No nebudu se hádat, co už, ale je to hnus. Jak můžu příště zajistit aby to opravdu smazali?
Lidi neblbněte. Je to už nějaký pátek, co jde GDPR úplně mimo mě, ale něco si ještě pamatuju. Jsou údaje, které prostě smazat z evidence nemůžete. Jednoduše proto, že máte buď nějaký zákonný důvod nebo dokonce povinnost, proč je nesmazat. Z uvedeného bych nedokázal teď z fleku a s tím, co mi hlavě z GDPR zbylo obhájit e-mail a tel. číslo. Identifikovat osobu, s kterou jsem měl smluvní vztah, musím umět ještě x let po jeho ukončení.
JJ, je to tak, pravda bude někde uprostřed. Nesmazat mail a telefon, natož je aktivně využívat v pořádku nebude, volnému přístupu všech ke všem údajům by šlo rovněž zabránit.. Na druhou stranu vnímat to tak, že jedním příkazem zmizí po člověku veškerá (alespoň elektronická) stopa taky není reálné.
Dalším problémem je, že požadavky GDPR na vymazání osobních údajů, jakkoliv oprávněné, vymyslel úředník z Bruselu (Prahy, Kocourkova...), od stolu a ve své odtrženosti od reálného světa to fakt zprasil. Nakládáním s osobními údaji je i jejich archivace a to nejen v elektronické podobě. Ad absurdum vzato by na požádání měly zmizet údaje i z listinných dokumentů (polovina z nich není evidována a druhou je třeba archivovat, byť třeba z jiných důvodů, než je přímý vztah ke klientovi). Taky by měly zmizet osobní údaje v elektronické podobě, na což nejsou, nebyly a doufám nikdy nebudou vytvořeny patřičné mechanismy, protože to už zavání Velkým Bratrem. Na požádání by totiž bylo nutno skenovat veškerá data ve firmě, včetně lokálních disků, složek mailů všech uživatelů, záloh apod. a zároveň rozhodnout, zda údaj je osobním ve smyslu GDPR a zda jeho zpracování je vyvoláno oprávněným zájmem nebo je nutné přímo ze zákona. Uff. Dovede tohle někdo domyslet do konce? Mně teda mozková kapacita nestačí a to jsem se o to pokoušel po absolvování několika hodin školení a samostudia a to ve firmě, která měla pouhé necelé dvě desítky zaměstnanců a velmi omezený sortiment a tím pádem i počet zákazníků a dodavatelů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.