Nejste přihlášen/a.
Dobý den,
je tady někdo, kdo se orientuje ve vládních nařízeních?
Můžu se po ukončení nouzového stavu vydat na pár dní někam na dovolenou v ČR? Pronajmout si ofociálně na pár ní chatu nebo chalupu? Žádná služební cesta, jen soukromě vypadnout z města.
Pronajem jsi mohl realizovat kdykoliv, ale to asi nechces Ne tak ubytovani, to bylo omezene
Lide si to pletou podobne jak podnajem a najem a 99,9% lidi vubec nevi, v cem se to lisi. Lisi se to v tom, ze s pronajmem se neposkytuji zadne sluzby a ani luzkoviny a elektrinu a vse si hradi najemce. Pak se to samozrejme lisi z danoveho hlediska par. 7 vs 9.
Od pondeli muzes se ubytovat, pokud vlada neco nevyhlasi. Myslim ale ze NE.
I v dobe nouzoveho stavu jezdili lide na ubytovani do chat, staci mit IČ (a napsat si lejstro s duvodem) nebo lejstro od zamestnavatele (od ledna do 11.4.). Aby projel okresama.
Ps: Jeste do ledna 2021 stacilo i jen cestne prohlaseni hosta, ze "jede pracovne", v nynejsim NV platnem od ledna dosud uz je lejstro, ktere musi ubytovany predat a ubytovatel po celou dobu ubytovani mit v ruce.
Krátkodobý pronájem (chat, apartmánu, garáže nebo čehokoliv) jste mohl uskutečnit kdykoliv, jen jste byl omezen uzavřením okresů. Od pondělí i toto padá, snad.
Ano.druha otazka je, zda pronajem treba jen na vikend je jeste pronajem. Urady by rady, aby cokoliv do 3 mesicu bylo ubytovani, tomu svedci i nova pravidla na placeni mistniho poplatku, ze ano?
Ad absurdum a to taky 99,9% nevi, pokud pronajmes takovy byt na rok a najemce ti zdrhne pred 90 dny (nebo 3 mesici, nevim presne), no tak calujes mistni poplatek ) Pry. Mam to z doslechu. Ale verim zdroji. Dohledejte si zakony!
Za mne, pronajem na tyden a vic bych asi obhajil, na kratsi dobu tezko rici, zalezi na okolnostech.
Jak tam ale da pronajimatel luzkoviny ci je vypere a/nebo provede nebo objedna uklid nemovitosti, NEJEDNA SE O PRONAJEM, ale o ubytovani v paragrafu 7. Jsou k tomu i evropske judikaty.
ladis - moc jsem nepochopila váš komentář. To jen uvažujete nahlas a nebo vaše moudra máte nějak podložené a nebo chcete mást tazatele?
Proč jsem taháte místní poplatek, to se tazatele netýká. Víte, že každá obec má nastavená jiná pravidla výběru poplatků?
upresnuji, ze se jedna o 60 dnu (tedy ne 90 jak jsem uvedl puvodne). Vec souvisi s tim, co lze zaradit pod pobyt potazmo ubytovani a take to, co ma platit ubytovatel.
Zakon hovori takto:
HLAVA II
POPLATEK Z POBYTU
§ 3
Subjekt poplatku
Poplatníkem poplatku z pobytu je osoba, která v obci není přihlášená.
§ 3a
Předmět poplatku
(1) Předmětem poplatku z pobytu je úplatný pobyt trvající nejvýše 60 po sobě jdoucích kalendářních dnů u jednotlivého poskytovatele pobytu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.