Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědictví po otci

Od: ella* odpovědí: 33 změna:
Pred11lety jsme3sourozenci dědictví po otci nechali matce s tím že dům zdědí mě. Teď ho bez nás přepsala na sestru. Jde napadnout že máme nárok po otci na jeho podil
? Jsme z toho v šoku. Věřili jsme matce.

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Jsem toho příkladem. Moje mamka ještě za svého života přepsala náš domek na mou mladší a sobě oblíbenější sestru. Přestože jsme se o mamku dobře staraly obě. Mamka před Vánoci zemřela. Sestra si pospíšila a domek asi před 2 měsíci prodala. Po mnoha výmluvách mi sdělila, že za něj dostala 1.700 000 Kč.

Já nedostala vůbec nic, sestra neprojevila snahu něco mi z toho dát. Není to nakonec její povinnost.

Nebudu zastírat, že mi to přišlo líto. Ale nejsem žádný ubožák, nežiji sice nad poměry, ale bídně taky ne. Mám 2 možnosti:

1/ Sebe litovat a sestru nenávidět.

2/ Hodit to celé za hlavu.

Zvolila jsem si bod 2/. Proč se užírat nad něčím, co stejně nezměním? Jaga.

doplněno 09.04.21 06:12:

Nesouvisí tato Vaše otázka s jinou otázkou:Jak se bránit manipulátorovi?

Hodně věcí je tam stejných. Zesnulý otec, samotná matka, 3 sourozenci, vše dostala jen jedna dcera. A velmi podobné nicky: elli a ella.

hodnocení

7x

Nelze s tím nic dělat.

Matka si může dělat s majtekem co chce.

Hledejte u sebe příčinu, proč se maminka rozhodla tak, jak se rozhodla.

petrovic
hodnocení

5x

Za 1. Vase matka si muze delat co chce se svym vlastnim majetkem.

Za 2. V rodine vetsinou vznikaji kvuli takovym vecem nejvetsi nepokoje.

ladis*
hodnocení

4x

Matka asi taky verila, ze se o ni postarate :)

Asi jste se o matku nestarali, a sestra ano. O tom svedci to, ze jste ani nechteli si na sebe dedictvi po otci, starat se a platit dane...

hodnocení

4x
Že někdo zdědí dům bych chápal,ale jak nemovitost zdědí osobu nechápu! viz: "že dům zdědí mě"

hodnocení

4x
Dům vás zdědit nemůže, leda vy můžete Dům zdědit. Poprvni jste dědictví odmitla, stejně jako další sourozenci a jelikož se o matku žádný z vás nestaral, nejspíš, tak prehodnotila situaci a dům darovala své sestře. Holt tak to chodí, matka věřila vám a dopadlo to jinak. Nebo se mýlím?
ladis*

Je jasny, ze jde o preklepy.

Nevime, zda jde o jeji sestru (sestru matky), anebo jednoho ze 3 sourozencu (jednoho z deti). V tom pripade si zbyle dedictvi, pokud bude, rozdeli uz jen zbyli 2 sourozenci.

lidus*
hodnocení

3x

Teprve až dědíte, poznáte rodinné hyeny a soudit se můžete 100 let, nevysoudíte nic ale příjdete o své zdraví. Vlastní zkušenost. Je vidět podle odpovědí, že mnoho lidí ještě nedědilo a nebo nemělo co dědit.

ladis*

Ale vzdyt tady nikdo nic nededi zatim, tak co to melete :) Jake hyeny, kde je napsano, ze matka si nemuze delat co chce se svym majetkem co? Neni zadne automaticke pravo pro deti, ze maji shrabnout neco po matce!

Z vaseho prispevku lze chapat, ze by se nekdo mel soudem "dobrat spravedlnosti", ale spravedlnost prece je, ze si mohu s majetkem delat ja, co uznam za vhodne a deti mohou byt radi, ze se vubec narodili :)

lidus*

Pokud má rodina H je jedno jak s ním naloží, pokud jde o mnoho milionů, je tradice, že se dědí v rodině a ne, že senilní babka přepíše za života majetek např. na jedno vnouče nebo psí útulek. Ti rodiče majetek také zdědili po předcích a je jejich nepsaná povinnost ho předat svým dětem. Myslete si o mě co chcete, chudáci vaše děti.

ladis*
Tak se hned necilte, pokud je senilni, tak tu nepsanou povinnost prece po ni stejne nemuzete spravedlive pozadivat a musite vedet, pokud mate vsech pet pohromade, ze pokud se o n8 stara jen jeden, ze asi realne dostane on a ne vy... Nebo se pletu, a mate jiny nazor? Proc?A kdyz se o babku nebude starat nikdo, tak to da utulku a vy se tomu budete divit?

A co když budu mít majetek, který jsem po předcích nezdědila? Taky ho musím nechat pro potomky?

lidus*

Nečílím se, žasnu co vše panu Milanovi vadí, nechápu na co si hraje, žeby velký šéf? Tím o čem píši jsem prošla a s rodinou prolhaných krys nemluvím. Duševní zdraví mi bylo víc jak majetek.

lidus - Vy snad znáte poměry a vztahy v oné rodině? Vy víte, že jde o "senilní babku"? Vy víte, že dům zdědila a že ho třeba nekoupila za peníze, které si musela utrhovat od úst? Co když se děti na mámu vykašlaly, nestaraly se a jen čekaly, že zdědí dům? Mám známou, rozhodně nepatří mezi senilní babky, ktará řadu let budovala domek pro sebe a následně pro syna s rodinou. Domek je hotový a její jediný syn (mimochodem úspěšný vysokoškolák, pracující v bankovnictví, jinak velmi slušný člověk) neuznal ani za nutné jí oznámit, že se oženil. Mámu nenavštívil už několik let. Když si náhodou vzpomene, pošle mámě k narozeninám SMS. Netají se s tím, že barák ihnet po smrti matky hodlá prodat. Ona známá je pevně rozhodnutá svůj majetek darovat někomu kdo se o ní postará, až to bude potřebovat (syn to určitě nebude). Já se jí ani nedivím.

ladis: Mám pocit, že jste vůbec nepochopil smysl této debaty a melete tady hlouposti vy...Ono by to chtělo přemýšlet a ne unáhleně psát nesmysly...

ladis*

vladojanisu, gratuluji, ale vas pocit se myli...

asi jste nepochopil ani nazor magdin o jeden vyse...

Ale nebojte, pochopil a velice dobře, jen každý uvažujeme v jiné rovině a z právního hlediska máte naprostou pravdu... Moje reakce byla spíše na tu vaší vzhledem k lidus, která se mi zdála přehnaná, ale asi je to věc názoru, protože přehnaně emotivně jsem reagoval i já na vás. Tak sorry...

lidus*

Nehádejte se, já už dědila víc jak 1x a co dokáže rodina a jaké dary rozdá babka za života chudákům co si stále stěžují jak se mají špatně a co je schopen napsat jí právník do závěti, vím, já tedy vycházím s praxe.

11.04.21 17:55

lidus: ;););)

ladis*

Lidus, hyeny jo!? Jenze to same rikaji nejspise ti vasi sourozenci/pribuzni o vas... Ze s nimi nemluvite? Gratuluji. Nekde vznikla ve vychove chyba, me rodicove rikali, at nejsu chamtivy :)) A kdyz nekdo ke stesti postrebuje hmotne statky, tak muje dam, a treba tolik, at se zalkne :) Kdyz mu to prinese stesti :)

Za mne si myslim, ze moudri rodicove rozdeli majetky jeste za sveho bdeleho zivota a ti druzi - ano ti s podprumernym intelektem - na to ser.. anebo jeste verejne reknou: at se poperou :) Daji vydelat notari... To pak vidite ty pole s 12 spoluvlastniky apod.

Jasne, ze mensina tech druhych (mene intelektualne vybavenych) se jeste chyti do pasti, kdy je nekym z decek mozna ovlivnena - viz puvodni dotaz.

fahr
hodnocení

2x

Nejde to napadnout.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, nárok na dědictví po otci už nemáte, protože šlo o majetek matky. Ovšem, možná by schopný (všehoschopný) právník prokázal, že matka jednala pod nátlakem (Vaší sestry), byla k tomu přinucena (majetek byl vylákán třeba podvodem / slibem) nebo není způsobilá k právním úkonům (ze zdr. důvodů). Záleží na tom, jak moc chcete situaci v rodině vyostřit a kolik investovat do právního sporu. Zdravím!

pb®
hodnocení

2x
Jo a proto se nemáte vzdávat podílu na nemovitosti. Peníze přenechat, dům nokoliv, ať mám přehled, co se s ním děje. Myslím, že to ještě dopadlo dobře, barák má sestra, matka má stále kde bydlet. Občas jsou senioři natolik důvěřiví a neorientovaní, že taky mohla matka dům darovat nějakému podvodníkovi a skončit na ulici.

hodnocení

2x

Jen se zeptám... Připadá mi otázka nejednoznačná...

Na sestru svojí (jako sestru matky)? Nebo sestru vaši?

ladis*

Tak ono to je asi uplne jedno, je evidentni, ze se o matku nestarali a matka to prepsala tomu, kdo se staral a mel na ni vliv.

Matka je bud dementni a zapomnela, ze ma vice deti (a o to vice se meli o ni statat) anebo zkratka vidi, ze na ni kaslou.

výtka
Upozornění od sys milancukrar 09. 04. 2021 10:01:00
Prosím, mírněte se ve výrazech "dementni " Onu matku neznáte a nevíte, proč to udělala.
ladis*

Jde o medicinsky pojem a ne o urazku, matce je predpokladam vice nez 65 let (tedy 20% sance na de...).

iz*

@Ladis > v medicíně se od toho "medicinského pojmu" upouští, nepoužívá se právě proto, že ho mnozí používají jako urážka.

ladis*

stejne jako debil, imbecil, idiot... kazda kategoeue mela hranici iq a bylo to pekne srozumitelne...

za chvili asi podaji protest vykastrovani byci (volove) :)

hodnocení

2x

Všichni jste se vzdali dědictví ve prospěch matky, takže dům se stal jen jejím výhradním vlastnictvím. To znamená, že nikdo z vás už nemá s domem nic společného a majitelka (matka) si s ním mohla dělat co chtěla (třeba prodat, darovat sestře nebo Jehovistům). Vám to může přijít líto, ale to je tak všechno. Vy do toho nemáte co mluvit.

doplněno 09.04.21 12:11:

Jediná možnost by byla úředně prokázat, že byla matka v okamžiku darování nesvéprávná a dům darovala pod nátlakem. To se vám ale těžko povede.

ruzena*
hodnocení

2x

Zajímavá by byla skutečnost, proč by měla odkázat dům jen Vám?

ladis*

Růžena, nebylas ty ucitelka?

Vzdyt pise, ze meli dostat 3 deti (dle dohody pred 11 lety) a dostalo jen jedno (pripadne zadne, pokud sestrou je myslena teta).

lidus*

Myslím, že mluvit spolu z očí do očí, zhodnem se, ta písmenka jsou zavádějící a mnohdy si vše ten druhý vyloží jinak.

kt
hodnocení

0x

Dům matka přepsala na svou sestru, vaši tetu nebo jste myslel přímo vaši sestru? Něco jí k tomu určitě vedlo. S tím nic neuděláte, může vám to být jenom líto. Nebo se ještě poraďte s právníkem, abyste měl jistotu, že to nelze napadnout.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]