Nejste přihlášen/a.
Jsem toho příkladem. Moje mamka ještě za svého života přepsala náš domek na mou mladší a sobě oblíbenější sestru. Přestože jsme se o mamku dobře staraly obě. Mamka před Vánoci zemřela. Sestra si pospíšila a domek asi před 2 měsíci prodala. Po mnoha výmluvách mi sdělila, že za něj dostala 1.700 000 Kč.
Já nedostala vůbec nic, sestra neprojevila snahu něco mi z toho dát. Není to nakonec její povinnost.
Nebudu zastírat, že mi to přišlo líto. Ale nejsem žádný ubožák, nežiji sice nad poměry, ale bídně taky ne. Mám 2 možnosti:
1/ Sebe litovat a sestru nenávidět.
2/ Hodit to celé za hlavu.
Zvolila jsem si bod 2/. Proč se užírat nad něčím, co stejně nezměním? Jaga.
Nesouvisí tato Vaše otázka s jinou otázkou:Jak se bránit manipulátorovi?
Hodně věcí je tam stejných. Zesnulý otec, samotná matka, 3 sourozenci, vše dostala jen jedna dcera. A velmi podobné nicky: elli a ella.
Teprve až dědíte, poznáte rodinné hyeny a soudit se můžete 100 let, nevysoudíte nic ale příjdete o své zdraví. Vlastní zkušenost. Je vidět podle odpovědí, že mnoho lidí ještě nedědilo a nebo nemělo co dědit.
Ale vzdyt tady nikdo nic nededi zatim, tak co to melete Jake hyeny, kde je napsano, ze matka si nemuze delat co chce se svym majetkem co? Neni zadne automaticke pravo pro deti, ze maji shrabnout neco po matce!
Z vaseho prispevku lze chapat, ze by se nekdo mel soudem "dobrat spravedlnosti", ale spravedlnost prece je, ze si mohu s majetkem delat ja, co uznam za vhodne a deti mohou byt radi, ze se vubec narodili
Pokud má rodina H je jedno jak s ním naloží, pokud jde o mnoho milionů, je tradice, že se dědí v rodině a ne, že senilní babka přepíše za života majetek např. na jedno vnouče nebo psí útulek. Ti rodiče majetek také zdědili po předcích a je jejich nepsaná povinnost ho předat svým dětem. Myslete si o mě co chcete, chudáci vaše děti.
Nečílím se, žasnu co vše panu Milanovi vadí, nechápu na co si hraje, žeby velký šéf? Tím o čem píši jsem prošla a s rodinou prolhaných krys nemluvím. Duševní zdraví mi bylo víc jak majetek.
lidus - Vy snad znáte poměry a vztahy v oné rodině? Vy víte, že jde o "senilní babku"? Vy víte, že dům zdědila a že ho třeba nekoupila za peníze, které si musela utrhovat od úst? Co když se děti na mámu vykašlaly, nestaraly se a jen čekaly, že zdědí dům? Mám známou, rozhodně nepatří mezi senilní babky, ktará řadu let budovala domek pro sebe a následně pro syna s rodinou. Domek je hotový a její jediný syn (mimochodem úspěšný vysokoškolák, pracující v bankovnictví, jinak velmi slušný člověk) neuznal ani za nutné jí oznámit, že se oženil. Mámu nenavštívil už několik let. Když si náhodou vzpomene, pošle mámě k narozeninám SMS. Netají se s tím, že barák ihnet po smrti matky hodlá prodat. Ona známá je pevně rozhodnutá svůj majetek darovat někomu kdo se o ní postará, až to bude potřebovat (syn to určitě nebude). Já se jí ani nedivím.
ladis: Mám pocit, že jste vůbec nepochopil smysl této debaty a melete tady hlouposti vy...Ono by to chtělo přemýšlet a ne unáhleně psát nesmysly...
vladojanisu, gratuluji, ale vas pocit se myli...
asi jste nepochopil ani nazor magdin o jeden vyse...
Ale nebojte, pochopil a velice dobře, jen každý uvažujeme v jiné rovině a z právního hlediska máte naprostou pravdu... Moje reakce byla spíše na tu vaší vzhledem k lidus, která se mi zdála přehnaná, ale asi je to věc názoru, protože přehnaně emotivně jsem reagoval i já na vás. Tak sorry...
Nehádejte se, já už dědila víc jak 1x a co dokáže rodina a jaké dary rozdá babka za života chudákům co si stále stěžují jak se mají špatně a co je schopen napsat jí právník do závěti, vím, já tedy vycházím s praxe.
Lidus, hyeny jo!? Jenze to same rikaji nejspise ti vasi sourozenci/pribuzni o vas... Ze s nimi nemluvite? Gratuluji. Nekde vznikla ve vychove chyba, me rodicove rikali, at nejsu chamtivy ) A kdyz nekdo ke stesti postrebuje hmotne statky, tak muje dam, a treba tolik, at se zalkne
Kdyz mu to prinese stesti
Za mne si myslim, ze moudri rodicove rozdeli majetky jeste za sveho bdeleho zivota a ti druzi - ano ti s podprumernym intelektem - na to ser.. anebo jeste verejne reknou: at se poperou Daji vydelat notari... To pak vidite ty pole s 12 spoluvlastniky apod.
Jasne, ze mensina tech druhych (mene intelektualne vybavenych) se jeste chyti do pasti, kdy je nekym z decek mozna ovlivnena - viz puvodni dotaz.
Dobrý den, nárok na dědictví po otci už nemáte, protože šlo o majetek matky. Ovšem, možná by schopný (všehoschopný) právník prokázal, že matka jednala pod nátlakem (Vaší sestry), byla k tomu přinucena (majetek byl vylákán třeba podvodem / slibem) nebo není způsobilá k právním úkonům (ze zdr. důvodů). Záleží na tom, jak moc chcete situaci v rodině vyostřit a kolik investovat do právního sporu. Zdravím!
Jen se zeptám... Připadá mi otázka nejednoznačná...
Na sestru svojí (jako sestru matky)? Nebo sestru vaši?
Tak ono to je asi uplne jedno, je evidentni, ze se o matku nestarali a matka to prepsala tomu, kdo se staral a mel na ni vliv.
Matka je bud dementni a zapomnela, ze ma vice deti (a o to vice se meli o ni statat) anebo zkratka vidi, ze na ni kaslou.
Jde o medicinsky pojem a ne o urazku, matce je predpokladam vice nez 65 let (tedy 20% sance na de...).
@Ladis > v medicíně se od toho "medicinského pojmu" upouští, nepoužívá se právě proto, že ho mnozí používají jako urážka.
Všichni jste se vzdali dědictví ve prospěch matky, takže dům se stal jen jejím výhradním vlastnictvím. To znamená, že nikdo z vás už nemá s domem nic společného a majitelka (matka) si s ním mohla dělat co chtěla (třeba prodat, darovat sestře nebo Jehovistům). Vám to může přijít líto, ale to je tak všechno. Vy do toho nemáte co mluvit.
Jediná možnost by byla úředně prokázat, že byla matka v okamžiku darování nesvéprávná a dům darovala pod nátlakem. To se vám ale těžko povede.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.