Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Očkování vs. trombofilie

Od: fifinka* odpovědí: 19 změna:

Dobrý den.

Mám dotaz ohledně očkování proti Covid-19. Objevují se zprávy o vzniku krevních sraženin - embolií - a bohužel i o špatném konci v souvislostí s vakcínou Astra Zeneca. Pokud je tu nějaký odborník (hematolog), mohl by poradit? Mám trombofilní mutaci a pracujive školství, kde je očkování vhodné. Mám z něho ale strach. Ke svému lékaři se bohužel jen tak nedostanu. Děkuji za odpověď.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

host
hodnocení

1x

Lékaři i ostatní zdravotníci a vědci dělají maximum pro to, aby vakcinace byla bezpečná.

Přesto se zdravotníkům ježí vlasy hrůzou nad záběry v televizi, kdy očkující personál nepoužívá rukavice a dělá další prohřešky proti naprosto zásadním pravidlům a hygieny při očkování. Drží při plnění stříkačky stříkačku i s flaštičkou s vakcínou jen tak holýma rukama. Možná je to jenom pro televizi, aby kameraman měl krásný záběr, ale očkovat holýma rukama je děs běs.

Skoro v každých zprávách jsou podobné záběry. I když je to spíš rarita, protože většinou jsou očkující zdravotníci dokonale chránění ochrannými prostředky a dokonale chrání pacienty, dokonalým postupem desinfikují pokožku v místě vpichu, atd.

Díky všem zdravotníkům do jejichž rukou se mohou lidé světřit s vědomím, že je vše v nejlepším pořádku a vyjímky jsou jen vzácné, ale přesto.

Očkování vs. trombofilie
Očkování vs. trombofilie #2
Očkování vs. trombofilie #3

hodnocení

0x

Pochybuji, že je zde lékař, který by Vám odpověděl. Můžete ale zavolat svému lékaři a poradit se s ním.

Osobně jsem volila očkovací místo podle druhu vakcíny, Vy si také můžete vybrat a předem ověřit, kterou vakcínou budete očkovaná.

Vyjádření R.Chlíbka, předsedy vakcinologické společnosti, že přínos této vakcíny vysoko převyšuje riziko, mně přijde mírně řečeno "úsměvné". Očkovat touto vakcínou bych se také nenechala.

doplněno 07.04.21 09:44:

@aknelka, právě proto, že u ostatních vakcín toto riziko pravděpodobně nehrozí, nebo to zatím není známo, volila bych jinou vakcínu. Navíc některé státy očkování AZ pozastavily, což mi přijde jako dostatečný varovný signál.

To je podobné, jako kdybyste se "usmívala" hormonální antikoncepci. Ta může mít (a mívá!) pro osoby s touto dispozicí také smrtelné následky.

Situace je prostě asi taková, že cca 10 % populace u nás má nějakou trombofilní mutaci.

Zapomněla jsem napsat: a ZDALEKA NE VŠICHNI DOTČENÍ O TOM VĚDÍ.

(sama jsem se to dozvěděla až po 2. "příhodě", cca ve 40 letech)

fifinka*
hodnocení

Ano, mám to také bohužel tak. Zjištěno v těhotenství. Předtím spousta hormonů :(

fifinka*
hodnocení

Právě proto to teď musím nějak řešit. Odoledne budu volat na hematologii a uvidím. Děkuji za odpovědi.

@andy123

Vakcínu si asi vybírat moc nemůžeme, ale nemyslím si, že by AZ byla špatná - špatné je, když se setká s někým, kdo má vrozenou trombofilii. Jak jsem psala - podobně, jako antikoncepce.

Hloupé je, že se vyšetření trombofilie běžně nedělá, dělá se až když je problém, popř. u potomků, protože je to dědičné. Ale kdo chce, může si o vyšetření požádat, ale i zaplatit (cca + 2000 Kč).

jarin*

Nejsem lékař, ale AZ je prostě momentálně v kurzu jí propírat... Žádný lék, žádná vakcína není bez rizika. Ale to není ani cesta do práce nebo do obchodu třeba. Babička má systémové autoimunitní onemocnění a již je po druhé dávce. Rizika jsou menší, než prospěch prostě. A i to přesto, že po druhé dávce (ne AZ) má nemoc rozbouřenou. Vyšetření na onu trombofilii se asi běžně nedělá, ale to se nedělá ani vyšetření na kardiologii např. po prodělaném kovidu. V rodině máme případ poškození výstelky tepen. Kdo z těch, co měli kovida, mohou prohlásit, že tepny mají v pořádku? Že to mají zkontrolované.

ja rin

Asi tak :). "Vypíchnou" se negativní reakce a zapomíná se na miliony zachráněných životů. Žádné očkování není 100 % ní, žádné očkování není zcela bez rizika.

hodnocení

0x

Ano, očkování je vhodné. Ale aktivační kód vám patrně již propadl, pro učitele platil do konce března.

Nejsem odborník, ale "kolegyně". Bavíme se o Leidenské mutaci, ano? U lékařů jsem byla, očkování mi doporučila nejen praktická lékařka, ale i odborná lékařka na hematologii. Mám za sebou 1. dávku - Pfizer.

Být vámi, tak si zjistím, kam bych šla na očkování, a čím se očkuje - AstraZenecu bych raději vynechala. Dále bych si koupila něco na rychlé ředění krve (Aspirin), tak jako to děláme, když máme např. cestovat na delší vzdálenost.

Ale konzultaci s lékařem bych určitě nevynechala - objednejte se na hematologii.

Pokud si zjistíte informace o jednotlivých vakcínách, tak praktičtí lékaři budou často očkovat právě AstraZenecou - je to (nejen) o tom, jakou teplotu je potřeba dodržet při distribuci a uskladnění vakcíny.

Jak píše Andy - pokuste se zjistit, jakou vakcínu kde mají, a podle toho se pak přihlásit.

Lékaři určitě nestačí jenom zavolat. Pokud máte "kartičku" stále u sebe, na tu hematologii se určitě objednejte.

fifinka*
hodnocení

Děkuji za odpověď. Praktická zkušenost je také k nezaplacení. Já jsem právě váhala, zaregistrovala jsem se, přišel pin a nečekaně rychlé datum. A toto jsem bohužel ještě nepořešila.

Vy tedy máte také Leidenskou mutaci a procházíte očkování přes Pfizer. A za podpory Aspirinu?

Ne, ne za podpory Aspirinu. Aspirin mám vždy po ruce jako 1. pomoc, jakmile cítím, že se "něco asi děje".

Momentálně beru Pradaxu 1 - 0 - 1, prodělala jsem na podzim další příhodu. Vlastně ji mám na "překrytí", výsledky vyšetření byly nějak na hraně (asi před měsícm). Ale byla jsem tomu léku ráda, prodělala jsem nepěkný Covid (a ten způsobuje také trombotické stavy). Po 3 měsících po prodělání jsem se přihlásila na očkování, dál už jsem to psala.

Opravdu doporučuju hemat. poradnu a vyšetření krve, ať jste pod kontrolou. Termín očkování se dá posunout. Do prázdnin toho stejně už moc neodučíte, po prázdninách máte očkování za sebou.

fifinka*
hodnocení

aknelka Já právě mám Leidenskou mutaci, chodím na kontroly 1x ročně. Nic neberu. Měla jsem pouze v těhotenství Fraxiparin. Teď 7 let nic. U Vás Pfizer bez problémů?

Celkem ano. Asi 2 - 3 hodiny po aplikaci bolest hlavy - vzala jsem si Aspirin a na hodinku jsem zalehla. Přešlo to. Bolest v místě vpichu cca 24 hodin (při dotyku, prostě jsem na té straně 1 noc nespala).

asd1
hodnocení

0x

Embolie dělá i covid, takže si moc nevybereš :D Resp.ano - je mnohem větší pravděpodobnost že tě embolií sundá covid než očkování.

Určitě prober se svým lékařem jestli a čím očkovat příp. k tomu medikaci přímo na tebe... Obecně obvoďáci očkujou Astro a střediska Pfizer..

fifinka*
hodnocení

Mám vybrané očkovací centrum.

st
hodnocení

0x
Problémy s covidem-19 může způsobovat i Ibuprofen a léky jemu podobné.
florence.cz/...

hodnocení

0x
Toto přesně tento týden postihlo strejdu. Po první dávce do druhého dne zemřel. Astře bych se vyhnul i na reklamě v novinách. Babička 88let - pfizer - první dávka bez větších komplikací. Samozřejmě komplikovaných stavů je minimum, ale je o nich holt hodně slyšet.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]