Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy mohu přestat platit alimenty?

Od: kopavel odpovědí: 17 změna:

Dobrý den. Obracím se ná Vás s otázkou, zda mohu přestat platit alimenty a jakým návrhem mohu soud požádat o zrušení vyživovací povinnosti k mému zletilému synovi. Jsem se svou bývalou manželkou rozveden pro trvalé neshody v manželství. Při rozvodu jsme měli jedno zletilé a jedno nezletilé dítě, na které, po dohodě se svojí ženou, platím 2000,- kč měsíčně.Nezletilému synovi bude letos osmnáct let. Navštěvuje již druhým rokem první ročník na odborném učilišti, ale nyní studium přerušil. Jeho matka, u které žije a které byl svěřen do péče, tolerovala jeho neochotu docházet na denní studim, o praxi nemluvě. Několikrát jsem se pokusil tento fakt zvrátit, domluvil jsem mu praxi u sebe v zaměstnání, došel jsem s ním i za ředitelem školy, když mu hrozilo vyloučení za špatný prospěch a častou absenci. Tehdy slíbil, že vše napraví, ale situace se po čtrnácti dnech opět vrátila do stejných kolejí a můj syn opět do školy nechodil a nakonec studium přerušil. Bohužel nevím, jestli trvale nebo pouze na nějakou dobu. Každopádně je nyní ve svých sedmnácti letech přihlášen na pracovním úřadě. Nechci vypadat jako řada otců, kteří se snaží zbavit odpovědnosti za své děti, ale nechci živit člověka, který by nejradši nedělal nic.Mám nějakou možnost, jak zrušit vyživovací povinnost po jeho plnoletosti, které dosáhne již velmi brzo?

Pavel

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

3x

Já se domnívám, že tím, že ukončil studium a přihlásil se na ÚP, končí vaše vyživovací povinnost. Doporučila bych jednu věc. Dokud není plnoletý, vyžádejte si ze školy potvrzení, že studium ukončil. *cteni* To by vám měli dát, když ještě není plnoletý. A s tím potvrzením bych podala žádost na soud o zrušení vyživovací povinnosti. Nakonec se můžete se synem po dovršení plnoletosti i mimosoudně dohodnout, že pokud nenajde práci a bude potřebovat finanční pomoc, může se na vás obrátit. *placni* Už to bude pouze na vašem rozhodnutí a přesvědčení, že práci skutečně hledá.

doplněno 27.05.10 19:35:

Obecně platí (podle ustanovení § 85 odst. 1. zákona o rodině), že vyživovací povinnost rodičů k dětem trvá do té doby, než se děti stanou schopnými se samy živit. Soudy při rozhodování v takovýchto případech zkoumají, kdy nastala u dítěte schopnost samostatně se živit. Zpravidla to bývá ukončením učebního oboru nebo střední školy s odborným zaměřením a následným nástupem do zaměstnání.
Dokud syn učební obor neukončil, stále se připravuje na své budoucí povolání a vyživovací povinnost stále trvá. Skutečnost, že syn neukončil studium v předpokládané době vlastní vinou tím, že neplnil řádně své školní povinnosti, rodiče vyživovací povinnosti obecně nezprošťuje. Zákon o rodině však uvádí, že výživné nelze přiznat, jestliže by to bylo v rozporu s dobrými mravy. S ohledem na toto ustanovení máte možnost podat k soudu návrh na zrušení vaší vyživovací povinnosti, úspěšnost v tomto řízení však nelze zaručit.

JUDr. Romana Lužná, 16.10.2009

doplněno 27.05.10 19:47:

Četla jsem i právní názor, že soud může přihlédnout k tomu, že syn nemá nárok na podporu z ÚP a v oblasti je vysoká nezaměstnanost a tak nemusí výživné ukončit. Takže je to skutečně na rozhodnutí soudu, jak celou záležitost posoudí. Zde je i vzor žádosti:

rodina.juristic.cz/...

karina*

lidko, také mě to nedá a pátrám. Na podobné dotazy jsem jinde na práv.poradnách narazila, ale od právníka zůstaly nezodpovězené (kromě Dr.Lužné, ta odpovídá :)) Asi to bude záležitost soudu. Začínám mít pocit, že to matka dobře promyslela. Soudy pracují pomalu a zaplacené výživné je nevratné, i kdyby otec spor vyhrál. k.

lidka*

Mně zůstala v hlavě informace z podobné otázky, že pokud není placení výživného určené soudně exekucí, tak se ani nemusí dávat na soud žádost o ukončení výživného. Ale nemohu to zaručit na sto procent. Možná by bylo nejjednodušší, vzít sebou rozsudek o stanovení výživného, potvrzení o ukončení školy a osobně se zeptat na soudě, jaký je správný postup. *cteni*

doplněno 27.05.10 21:32:

Já jsem o tom knopko na 99% také přesvědčena. *tuc*

knopka*

No otec by mohl výživné ukládat prozatím než bude soud na zvláštní konto,kdyby prohrál tak má z čeho zaplatit.

karina*

knopka, jak myslíte na zvlášní konto? Otec platit musí k určitému datu v měsíci a nesmí zadržovat peníze.Když neplatí , může ho zažalovat ho do zletilosti dítěte matka, ev. dítě, pakliže je už zletilé. Takže pak může nastat situace, kdy jeden soud nařídí otci zaplacení a doplacení zadržovaného výživného a vzápětí na to druhý soud, který běží souběžně ,rozhodne, že otec nemusí platit výživné, když už se dítě nepřipravuje na povolání a nestuduje. Není to děs? :( V tuhle chvíli tedy pro otce .kar.

lidus*
hodnocení

2x

Mám obavy, že pokud bude do 26let studovat stále jen 1ročník budete muset platit.

kopavel
hodnocení

Děkuji. Myslíte si, že přerušení studia a nahlášení na úřadu práce už není takovým tím krokem do dospělosti? Nějak bych pochopil, že ho budu muset vyživovat dál, protože je "chudák nezaměstnaný", ale on tu školu nenavštěvoval záměrně, z důvodu své lenosti. Já bych byl pyšnej, kdyby něco dokázal, kdyby aspoň ten učňák dokončil a živil se rukama. Vždyť řemeslo je dnes ceněné, a je spousty šikovných řemeslníků. Jen si nedovedu představit, že to netáhlo musím živit dalších osm let, když si vždy v září vzpomene někam tak na půl roku nastoupit do školy...

Pavel

jasde

Myslím, že podobnou otázku jsem viděl na www.policiste.com tam se to zajímavě rozebíralo.

karina*
hodnocení

1x

kopavel, rozumím tomu co píšete a naprosto vás chápu. Tady máte odkaz na podobný dotaz. azrodina.cz/.... Jde jen o to, že vašemu synovi ještě nebylo 18 a nevím jakou to v tuhle chvíli hraje roli. 15let mu bylo, ZŠ dokončil, takže vlastně získal schopnost pracovat a pracovat může. Jestliže je na ÚP, nemáte už vyživovací povinnost.. Jen se možná něco změnilo ( viz druhý odstavec odpovědi v odkaze), dřív platilo, že pokud student přerušil studium a nechal se zaměstnant s řádnou pracovní smlouvou ( ne jako brigádu), pak po obnovení studia už ztrácel nárok na výživné . Asi bych vám doporučila informovat se na ÚP a nejlépe Magistrátu na odb. soc. věcí. Pokud syn nestuduje a požádal o podporu v nezaměstnanosti, tak vlastně by měl přiznat že příjem má - výživné. Tady zase narážíme na tu zletilost. Kdyby studoval, do zletilosti je to placeno k rukám matky, po zletilosti už vlastně přímo dítěti.Nevím, kdy mu bude 18. Váš problém je provázaný, určitě si zajděte na úřady. karina

knopka*
hodnocení

0x

Nepřipravuje se na povolání-nemá nárok na výživné.

abdul*

Nepřipravuje se na povolání ale ani nemá nárok na podporu.Pokud se kluk nezačne ohánět sám, vyživovací povinnost rodičů trvá ( pokud to nebude v rozporu s dobrým mravem :) ...)

knopka*

Jenže právě asi bude v rozporu když chodil za školu a kašlal na ní.

abdul*

Je i není...kluk ještě nikde nedělal, příjem nemá a pravděpodobně ani majetek. Kdo ho bude živit? stát? proč? kdo kluka vychovával? ...prostě to přehrajou na rodiče. Pokud práce se štítící dítě bude snažit, budou ho rodič prostě muset ještě nějaký ten rok živit :(

knopka*

To je fakt :(.

karina*

To samozřejmě má logiku a dá to selský rozum.. Bojím se, že ale úřady a soudy logicky často nerozhodují.*nevi*k.

abdul*

pokud dítě, byť plnoleté, ukončí vzdělávání se a jde na pracák, nemá nárok na podporu.Pokud bydlí u rodičů, je výživa dítěte stále na nich. Výjímkou jsou pouze rodiče na dávkách a rodiče s příjmem menším než životní min.

myse*

jenomže je to strašně demotivační - nic ty mladé nenutí si práci aktivně hledat...

jsem pro to je živit, ale nedávat žádné kapesné, žádnou hotovost aby se víc snažili...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]