Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může kamarádka bydlet u nás?

Od: matej102 odpovědí: 7 změna:
Dobrý den všem. Je mi 17 let a mám kamarádku, která ode mne bydlí cca 130km. Jenže, poslední dny se doma necítí v bezpečí a dnes ráno jsem se dozvěděl, že ji nejspíše někdo z rodiny ubližuje. Zůstaly jí jen jizvy. Musela ráno odjet, takže si o tom chce promluvit až potom. Ale bojím se právě té možnosti, že ji doma ubližují. Měla dokonce příznaky rakoviny Tlustého střeva... Krev ve stolici, nevolnosti, křeče do břicha.. Prosila rodiče s brekem aby ji vzali k doktorovi, ale oni že ne, že to určitě přejde. Kamarádce je 16 let. A právě přemýšlím o tom, jelikož prý nemá nikoho blízkého, komu by věřila a mohla s ním bydlet, zda by bylo možné, aby mohla bydlet u nás? Bydlím s mamkou a mám dva mladší bratry. Nevím jak to funguje, zda to jde nebo nejde. Co vše se popřípadě musí zařídit, aby to bylo možné.. Ale chci ji pomoci a napadá mě momentálně jen tato možnost. Děkuji Vám a přeji hezký den

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

20x

Kamarádka sice není plnoletá, ale to neznamená, že si se svými problémy se střevy nemůže dojít ke své dětské lékařce. Při tom jí může ukázat své jizvy, které má jako důsledek týrání, jestliže je to pravda. Ohledně týrání může zavolat na linku pro tyto případy určenou a tam se jí dostane pomoci. Útěk z domova a přestěhování k tobě nedoporučuji, není plnoletá. Ale své problémy ať zdravotní, tak týrání, ať řeší.

liska5
hodnocení

4x

Jak bys chtěl řešit školu, výživné... A Tvoje maminka souhlasí s Tvými plány?

Jestli to má slečna doma těžké, měla by navštívit sociálku / OSPOD/ v místě svého bydliště a požádat o radu.

Doma má svého doktora, lékař u Vás by ji poslal zpět.

hodnocení

3x

Protože se nezmiňuješ o tatínkovi, žijete asi jen s mamkou a 2 mladšími bratry. Jak je dneska moderní, mamka je tedy zřejmě samoživitelka. A to jí chceš přivést dalšího člena rodiny?

Když má dívka oba rodiče, měl by aspoň jeden z nich fungovat. Vzít ji k lékaři. Nemusí to být hned to nejhorší. Pokud jsou oba rodiče k ničemu, ať si zajde sama ke své dětské lékařce. Ta už zařídí vše potřebné.

Jinak si dívku nemůžeš jen tak nastěhovat k vám. Je dosud nezletilá, rodiče jsou povinni o ni pečovat. Pokud tak nečiní, nahlásit to na sociálku. Jinak se o dívku nikdo jiný starat nemůže, to by muselo být soudně určeno. A navíc to obvykle bývá někdo z blízkých příbuzných - rodina sourozence, tety apod.

Chválím Tě, že chceš pomoci, ale tudy opravdu cesta nepovede. Musela by se především ta dívka zapojit sama. Chápu, že je velmi těžké mluvit proti rodičům, ale pokud se opravdu nestarají a ubližují, nic jiného jí nezbyde. Jaga.

ruzena*
hodnocení

3x

Položte si otázku opačně - mohl byste Vy, když nejste plnoletý, bydlet u kamarádky - myslím, že rozhodně ne. Moc se omlouvám, opravdu, nemyslím to zle víte, ale mám životní zkušenosti, které Vy patrně s lidmi ještě nemáte a líčení 16leté dívky o jejích střevních potížích se mi jeví jako učelové...

Kdo v 16 letech vyprávěl nebo psal chlapci o průjmech a podobně? Vy jí sdělujete story o svých střevních pochodech? Pokud se sebepoškozuje a má jizvy, není nemocná jinak?

A dramatizovat, jak v 16 letech nemůže navštívit doktora či nemocnici?

Takže zpozorněte, pokud by dívka po Vás chtěla víc, například Vaše uspory z kapesného, pokud už jste jí něco neposlal...

To je moje rada a budu moc ráda, když ji nebudete potřebovat.

hodnocení

1x
Může si zajít k lekaři sama. Obávám se, že bydlet u vás nemůže. Každopádně pokud je pravda, co tvrdíte, tak okamžitě k lekaři, kde klidně ukáže své jizvy, pomůžou jí. Dejte ji kontakt na Bílý kruh bezpečí. Jste moc hodná, že se o ní zajímáte, držím palce, ať se vše vyřeší. Ještě teoreticky můžete vy nahlásit podezření na týrání na policii.

hodnocení

0x

Krev ve stolici nemusí byt rakovina a ne vš, co vypadá jako krev ve stolici je krev ve stolici. Ale nejlíp vám pomůže asi linka bezpečí 116111

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]