Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mateřská dovolená

Od: marryvor odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, dne 14.5.jsem porodila mimčo.Od té doby mi běží mateřská dovolená. Já byla ale před porodem na nemocenské, tak zda mám možnost si vybrat ze 4 variant čerpání mateřské. Neměla jsem před porodem nárok na PPM. Děkuji za odpověď.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ujasním si - jste nemocensky pojištěná, ale krátkou dobu, takže vám nevznikl nárok na peněžitou pomoc v mateřství? Za dobu 6 týdnů před předpokládaným termínem porodu až do doby 6 týdnů po skutečném datu porodu jste pobírala nemocenskou v souvislosti s porodem?

V takovém případě nemáte nárok zvolit si dvouletý rodičovský příspěvek, ale můžete si vybrat tříletý nebo čtyřletý RP.

zuzee*

Já si spíš myslím že pokud paní neměla nárok na PPm nebude si moci vybraz ze 3 variant rodičáku ale automaticky bude mít variantu čtyřletou

Tříletou může, u té stačí, pokud má nárok na peněžitou pomoc v mateřství NEBO nemocenskou v souvislosti s porodem. U dvouleté varianty nestačí, tak se vyžaduje PPM (i kdyby nemocenská byla v patřičné výši, tak nestačí).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]