Nejste přihlášen/a.
V nedělním seriálu Zločiny Velké Prahy mě udivuje, že se tak často zdraví "servus". Kdyby nějací cápci, ale doktor četníka, četníci mezi sebou atd.? A skoro vždy? Vím že je to starší pozdrav, ale v jných filmech z té doby se to tak často neslyší. Co si o tom myslet?
4x
Je to v té době běžný pozdrav... Nic jiného... Používá se v dobové literatuře běžně! Určitě to není k vůli mladým...
. (kdysi) posel, úřední sluha - viz slovník cizích slov
1x
Dobrý den, vzhledem k době, ve které se seriál odehrává, bych řekl, že to je přirozený "následek" Rakouska-Uherska, resp. němčiny (v Německu je to pozdrav stále současný). Tento pozdrav používal i rada Vacátko v seriálu starším, ale ze stejné doby. Takže, nic mimořádného (je to pozdrav dobový). Zdravím!
doplněno 03.04.21 16:04:
Rada Vacátko byla postava z dobového seriálu Hříšní lidé města pražského. Takže, skutečně to byl pozdrav v té době běžný (což jsem už snad vyjádřil dříve).
Když jsme v Rakousku lezli po horách a potkávali jiné turisty, zdravili nás "gešen" nebo "bešen". Nedogooglil jsem správné znění toho pozdravu. Slyšel jste to někdy? ![]()
@genehawkins: To nebude ono. Bylo to hrozně krátké. A přece by nás při potkání nezdravili "Na viděnou!"
0x
servus je pozdrav ze starého říma něco jako že jsi poddaný
doplněno 01.04.21 19:14:
jo tak jsem to myslel poddany, služebník, otrok
Spíše služebník... odpovídá to dříve používanému pozdravu (hlavně v obchodech) "služebníček" či "k vašim službám".
@Gotrekzagary má pravdu. Možná jste chtěl vyjádřit, že ten, kdo takto zdraví, vyjadřuje, že je otrok/služebník.
0x
Přihodím perličku ![]()
Málokoho asi také napadne souvislost mezi pozdravem "čau"a latinským překladem pozdravu "servus", které jsou vlastně významem totožné. "Čau pochází z italského schiavo, což znamenalo služebník. Známe i v češtině pozdravy jako služebníček, stejně jako v latině servus,"řekla lingvistka.
Celý článek je zajímavý ct24.ceskatelevize.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.