Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nahlížení do dokladů SVJ

Od: bohemia1 odpovědí: 4 změna:

Mohu jako člen SVJ požádat dodavatele služeb o kopie některých dokladů bez souhlasu výboru SVJ?

Mám na mysli třeba účetní závěrku, hlavní knihu atd,když SVJ mne odmítne tyto dokumenty nebo jejich

kopie zaslat\\, Tedy mám jako vlastník vlastnické právo jednat přímo s dodavatelem. SVJ je pouze zprostřed-

kovatel, nikoliv dodavatel,protože nic nevyrábí.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ako majitel bytu ste opravneny vidiet vsetky dokumenty (objednavky, cenove ponuky, vysledky hlasovania, faktury ...) priamo od SVJ. Tam sa domahajte papierov. Firma, ktora robi pre SVJ vam to nema preco ukazovat. Priklad : kupite si auto a tiez nejdete pytat od automobilky fakturu od subdodavetela za svetla.

jabraka*
hodnocení

2x

U slušných SVJ se konají ročně výroční členské schůze,kde tyto základní dokumenty podléhají schválení.Předtím aspoň měsíc obdrží všichni kopie.

JABRAKA

iz*
hodnocení

0x

Dodavatelé budou jednat se SVJ (odběratelem/s tím, kdo s nimi uzavřel smlouvu), nikoliv s jeho jednotlivými členy. Zajímají-l někoho podklady, musí se obrátit na SVJ.

Účetní uzávěrka by měla být k dispozici mj. na webu Justice.cz a na webu SVJ.

ruzena*
hodnocení

0x

Máme své webové stránky, kde máme všechny zápisy ze schůzí výboru SVJ - o čem se tam jednalo, schvalovalo atd. I samozřejmě z velkého shromáždění.

Mimoto máme také kontrolní výbor, který výbor SVJ kontroluje a který byste mohl oslovit v případě Vašich nějakých pochybností.

Stále mi není jasné, proč Vás zajímá komunikace vlastníka přímo s dodavatelem, například at už uklidu, či nové střechy, nebo zdroje tepla a světla na baráku a pdobně. Budte rád, že nemáte starosti, já v tom byla nějaký čas a je to o spoustě starostí a moři času.

Protože jste to patrně nikdy nedělal, nevíte, co to obnáší. Mám ted svatý klid a pokoj, co jsem šla pryč z funkce, večer místo po schůzích se dívám na televizi a mám čistou hlavu.

Lidé, kteří něco podobného nedělali, si často myslí, že je to lehké - není. Věřte mi, že je to důvod, proč ve výborech SVJ jsou většinou ženy, chlapi by šli raději do hospody, to jim přišlo jako lépe strávený čas.

Pokud máte na mysli nějaký problém, který se Vám nedaří vyřešit v rámci SVJ a dodavatelů, tak možná bych Vám mohla i poradit...ale opravdu to není tak, že každý vlastník může samostatně rozhodovat - jednat, to by nemusely být ani vlády, vždycky všude musí být nějaký šéf a velet tomu...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]