Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Usnesení - je to normální?

Od: huml odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

chci se zeptat, jestli je normální, že notářská kancelář není schopná dodat usnesení o dědictví v nějakém rozumném termínu. 1.3 bylo sezení u notáře, notářka řekla, že vypracovat to standardně trvá 14 dní. 20.3 mi na dotaz bylo sděleno, že to nebude dřív než koncem měsíce. 31.3 stále mi nic nedošlo. Jenže od termínu kdy to pošlou a nabude to platnosti se odvyjí termíny pro vyplácení.

Nejvíc mě na tom štve, že všichni v téhle sféře mají lhůty do kterých musíte poslat peníze, jinak máte průser, platíte ještě poplatky za opoždění. Ale oni mají evidentně času dost a žádné lhůty nemají nebo se jich netýkají.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

@huml - notářská kancelář není schopná dodat usnesení o dědictví
Rozhodnutí o dědictví vydává soud (§ 185 z. č. 292/2013 Sb.).

oni mají evidentně času dost a žádné lhůty nemají nebo se jich netýkají
Ten měsíc není nijak nepřiměřená lhůta, mohlo by být i hůř - notáři a potažmo soudy mají momentálně výrazně vyší počet dědických řízení; nárůst je o 50, někde až o 100 % spisů. Krom toho i notáři a administrativa jsou nemocní, doma s dětmi, v karanténě... ono se to nasbírá.

Teoreticky byste si mohl stěžovat na nečinnost notáře a soudu, ale příliš bych vám to nedoporučovala.

lamy13
hodnocení

0x

Je COVID, většina úřadů (a notář bezesporu úřad je), v souladu s doporučením vlády, mají home office. V klidu poškejte na výzvu, nic vám neuteče.

hodnocení

0x

Víte, že některá dědictví se projednávají i roky?

Takže v dnešní době, kdy notáři nestíhají, musíte počkat a nerozčilovat se. Příklad z minulého týdne, po nájemníkovi, který skoro nic neměl, umřel v září, tak v polovině března bylo vydáte usnesení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]