Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se zeptat je tu někdo kdo dokáže porozumět a interpretovat význam této tabulky?
Anglicky umím, jednotky chápu, ale nechápu co chtějí sdělit. Je to zapsáno křížovým způsobem.
U vitamínu D jde o to že se posuzuje kdy ho lidi berou jestli na jaře nebo na podzim. Když je v obou sloupcích uvedeno jaro a na všech řídcích zase uveden podzim tak to nechápu...
Studii jsem nečetl, ale na tabulce nevidím nic složitého - jsou to výsledky koncentrací měřené ve dvou ročních obdobích, rozdělené do skupin dle výsledků, pro jednotlivé věkové skupiny. Čili zjistili hladinu na podzim a na jaře, a zjišťovali vztah (pokles, nárůst) v rámci sledovaných skupin.
Např.: - 1% procento z dospělých subjektů mělo na podzim koncentraci 25-50 nmol/l, a na jaře pak vyšší než 50 nmol/l.
Ano. Není na tom opravdu nic složitého, mnohdy jsou data prezentovaná mnohem komplexněji.
Prostě dvě měření, přičemž v každém jsou výsledky rozděleny do 3 stejných intervalů.
Jasně hned vidíte, že nejčastější ve skupině dospělých je situace, kdy na jaře ani na podzim neklesne hladina vitaminu D pod 50 nmol/l.
Už chápu tu tabulku, akorád jediná škoda je, že u té studie nejdou stáhnout data, ale to asi nejde u žádné studie. Ty hladiny jak oni je používají >50 nmol/L (20 ng/ml) je totiž moc velké rozpětí a nejde z toho zjistit o kolik se ty hodnoty vlastně posunuly. Nevíme jestli někdo měl 20 ng/ml nebo 25 ng/ml nebo 30 ng/ml nebo 35 ng/ml atd. To by mě hrozně moc zajímalo. Myslíte, že ty data jsou nedostupné pro bližší analýzu, že to analyzuje jen institut? Vím že jsou tam kontakty na autory studie z nějakého centra pro výzkum či léčbu rakoviny.
Často je možné opravdu oslovit autory, sám to běžně dělám. Je možné, že mají dostupná syrová data, ještě před rozdělením do intervalů.
Nicméně, k čemu vám to bude? Jde o studii dánské populace, která bude s jistotou vykazovat jiné charakteristiky než například populace naše.
EDIT: Koukám, že minimálně tam mají tabulku s hodnotami (medián..) pro jednotlivé skupiny: ncbi.nlm.nih.gov/...
Chtějí sdělit to, že lidé mají obecně málo vit.D. Nejhůř jsou na tom černoši v severských zemích. V naší republice má málo tohoto vitamínu většina populace a nikdo neudělá chybu, když ho bude suplementovat, pouze ze slunce ho většina lidí nedostane.
Třeba já jsem měla v únoru 2018 hdnotu 83nmol/l. Vit.D užívám už roky, nejdřív kupovaný, ale doktorka mi už pár let píše Vigantol, 3x týdně 15 kapek. Tak jsem si myslela, že ho teď budu mít víc, optimální jsou hodnoty 75-150nmol/l, ovšem mohou být až 250 nmol/l, pořád je to dobré. Naopak 50-75 se to ještě dá akceptovat, nicméně je už hladina nízká a pod 50 už kriticky nízká. No a i přes užívání suplementů mám teď únorovou hodnotu 72nmol/l. Tedy i pře suplementaci mi hladina klesla. Co teprve lidé, kteří vit.D neužívají. Ti klidně mohou mít hodnotu kolem 30.
Nic ve zlém, ale nemáte pravdu - za prvé, tazatel se ptal na interpretaci křížového zápisu tabulky a uvedených faktorů. Za druhé, autoři sami uvádí a z výsledků dovozují, že většina účastníka měla normální, dostatečné hladiny vitaminu D, a zároveň že fyziologické kolísání v závislosti na roční době je skutečně významné. Současně zjistili, že řada lidí má normální hodnoty na podzim, ovšem na jařa již tyto klesnou pod spodní referenční hranici, a tudíž doporučují případné zjišťování hladin dvakrát do roka.
Jinak obecně s vámi souhlasím, chtěl jsem pouze uvést na pravou míru info k dané studii. Doplňoval Vit D vigantolem je samozřejmě ideální, jak v dnešní době, tak obecně. O pacientech s RS ani nemluvím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.